• seyyid ahmet rifai’nin bu konu hakkında müspet bir örneği var.
    “şeytan niçin yaratılmıştır diye düşünebilirsiniz, ziyarete gittiğiniz evin önünde size havlayıp bırakmayan köpeği düşünün. ne yaparsınız. evin sahibini çağırırsınız. onun gibi, şeytan da bu mevcudatın sahibine iltica etmeniz için vardır.”
    batı edebiyatında ise jean paul sartre şöyle der; şeytan ne kadar gülünçtür, ruhları işgal eden odur ama farkında değil ki, mahkum eden o değil.
  • aslında o da diğerleri gibi allah’a kulluk etmek üzere yaratıldı. sonra ise cüzi iradesini kullanarak isyan etti. bazen bir puro sadece bir purodur.
  • akp ye ilham olmak için
  • şeytan zannımca tanrının paravan şirketi gibi yaratıcı kendi üstünde gözükmesini istemediği herşeyi onun üstüne atmış işin içinden çıkmış tam bir proje adamıdır şeytan seitan yada ebu murre adı her neyse.
  • hepsi hikaye, anlatı veya masal. zeus ne kadar gerçekse şeytan da o kadar gerçek.
  • öncelikle; (bkz: yok öyle bir şey)

    sonralıkla;
    dini kaynaklarda direkt kötülük yap(tır)sın diye yaratıldığından bahsedilmemiştir. yani yaratılış mitlerinde şeytan daima güçlü, zeki, bilge ve ölümsüzdür. bunca donanımla insandan çok çok önce mevcutken, kendini bir yerde yaratıcının sağ kolu, yahut halefi gibi düşünüp belki o minvalde bir teklif beklerken, elinde incir yapraklarıyla ordan oraya seğirten bir garip adem'e secde etmeye zorlanması gücüne gitmiştir.

    tanım: dini içerikli neredeyse her soruya soru veya tehditle cevap veren dinciler sayesinde asla yanıt bulunamayacak suallerden biridir.
  • "ciddiyet ve teyakkuz için yaratıldı."
  • çünkü insan kendi yediği boklarin sorumluluklarını alamayacak kadar korkak, kendini mükemmel görecek kadar kibirli. suçu birinin, bir şeyin üstüne atmak zorunda. işte şeytan böyle ortaya çıkmıştır.
  • (bkz: ibneliğine)
  • katolik kilisesi cehennemi ve aynı zamanda şeytan'ı icat etti.

    nitekim kilise kendi kendine sordu: ceza olmadan mükafat olur mu? korku olmadan boyun eğme olur mu?

    ve sordu: şeytan olmadan tanrı olur mu? kötülük olmadan iyilik olur mu?

    ve kilise, cehennem tehdidinin cennet vaadinden daha etkili bir yöntem olduğuna karar verdi ve o günden beri alim ve kutsanmış papazları, kötülüğün hüküm sürdüğü dipsiz uçurumlardaki ateş işkencesini haber vererek insanları korkutuyorlar.

    2007 yılında papa 16. benedictus bunu teyit etti: "cehennem var ve ebedi."

    kaynak: eduardo galeano. (2018). aynalar-neredeyse evrensel bir tarih. istanbul: sel yayıncılık.
hesabın var mı? giriş yap