• 2015 yılında kemiklerine kadar isinmak nedir sorusunun cevabını verebilir.
    rusya dogalgazı kesecekmis derdi olmaz.
    100.gr kestaneye 15 tl. vermez
    kumpiri kendi yapar.
    elektrik gittiği zaman evin tavanında ışığın dansını seyreder hayallere dalar.
  • benim, başka var mı bilmem. sebebi köyde yaşamam ve daha ucuz olduğundan. avrupa birliği bir ülkede yaşamaktayım fakat benim gibi köylerde yaşayan, hatta şehirlerde de var halen insanlar sobayla ısınmaktayız.
  • çocukken sobalı evde yaşadım. köydeki evizimiz halen sobalı. sobanın zevki bir ayrı. üzerinde kızaran ekmek kahvaltının vazgeçilmeziydi benim için...
  • soba hafif sönmeye başladığında, soba borusuna sarılan insandır.
  • bu kişi benim. evimin üst katına köy odası tarzında bir salon yaptırdım. sobam, mutfağım, lambiri tavan, güzel bir teras. kış geldiği zaman meşe odunumu yakıyorum, projeksiyondan filmimi açıyorum, kestane, patates falan. on numara oluyor.
  • beni de yazın listeye.

    yaşadığımız muhitte doğalgaz olmasına rağmen kömür sobasının keyfine alıştıktan sonra, evin içine çektirmeyi hiç düşünmedik.

    gerçek ateşin ısısına, sobanın kuzinesinde ve dökümünde pişen yemeklerin tadı ile eve kattığı romantizme paha biçilemez.

    ha ben bir de ben şahsen; kömürcüye arabayı geri geri yanaştırıp, bütün kasayı odun ve kömür ile doldurmaktan ve kömürcünün "abi bu araba ile burdan kömür alıyorsun ya..." sohbetinden büyük keyif alıyorum.*
  • uzun seneler boyu kullanmadığımız kömür sobasını 3 yıl önce aktif ettik.

    ilk yıl sadece odun,ikinci yıl odun+kömür yaktık.bu sene odun ile devam edeceğiz.

    kömür sobası muhteşem bir olay olsa bile çevresine aşırı sıcak veriyor ama diğer odalara aynı sıcak ulaşmıyor.haliyle merkez 30 dereceleri bulurken diğer odalar 21-20 derece seviyesinde oluyor.ev içerisinde gezinince bir sıcak bir soğuk insanı berbat ediyor.bu sebepten dolayı evi kömür sobası ile ısıtayım mantığı faydadan çok zarar getiriyor.

    artan kömür fiyatları ise bunca rezilliği çekecek ne var dedirtiyor.geçen sene en son torbasını 95 liradan almıştım bu sene güncel fiyatı sormadım bile.kim bilir ne olmuştur.
  • norveç'te evler genellikle elektrikle ısıtılır, ama çoğu evde baca ve dökme demirden küçük 40 cm boyunda kesilmiş odunları yakmak için soba da olur. bunların yeni modelleri daha bir camlı sentetik izolasyonlu, eskiceleri dumanını ve isini de yakmak için düzenekli, bazı eski zengin evlerinde kocaman dışı porselen kaplı hafif hafif yanıp alevi görünmeyen ama sıcağı uzun süren türü, en eski ve geleneksel olanı ise dökme demiri kabartmalarla süslü tipten olur. sac soba, gaz yakan soba, mutfak kuzinesi hiç görmedim.

    benim evdeki 40-50 senelik, yalın görünümlü, ama içinde odunun dumanı ve isini de yakacak düzeni olan türden, iç yüzeyi taş kaplı, külü için altta çekmecesi olan tipten.

    her kış bir miktar odun alır arada bir yakıp evi iyice ısıtırız. elektrikli ısıtmamız termostatlı olduğu için sanırım ev ısınınca elektrikle ısınma kendiliğinden kapanır. ne yazık ki alevleri seyretmek, şömine tarzı keyif yapmak, ya da kıpkırmızı olan sac soba karşısında zıbarmak, üstünde şu ya da bu pişirmek gibi zevkler için uygun değil. ev güzel ve uzun süre ısınıyor, odunun elektrikten daha ucuz olduğu dönemlerde daha ekonomik, mobilya olarak ta uyumlu, o kadar.
hesabın var mı? giriş yap