• "zor 1 şeyi zahmetsiz ve güzel gösterme sanatı" anlamına gelen italyanca sözcük.
  • oxford sözlüğe "studied carelessness" olarak girmiştir.
  • türkçe veya arapca karşılığını merak ettigin book of courtier den çıkma italyanca kökenli kelime.
  • içten içe yedi cedde küfredip suratta halen bir gülümsemeyle dolaşabilme sanatı.
  • "calculated nonchalance". bravura ve bella figura ile birlikte italyan psyche'sinin üç sacayağından biridir (ne dedim ben).

    rahmetli gianni agnelli bu olayın zirvesiydi. moda ve stil ile ilgili konuşacak olursak detaylara son derece özen göstererek giyinmeye rağmen ilk bakışta umursamaz ya da spontane bir görüntü çizme sanatıdır. italyan erkekleri ile fransız kadınlarının çok konuşulma nedenidir desek yeri.

    mesela agnelli gömlek manşeti üzerine taktığı gösterişli bir kol saati ya da flamboyant yakalı dikim bir takım elbise ile tarzıyla daima konuşulmayı becerirmiş. abimiz aynı zamanda yelkenlilere, hızlı arabalara, atlara ve kayağa da meraklıymış.

    http://www.esquire.com/…li-best-style-0813/?slide=8
  • bir şeyin hiç çaba gösterilmeden, kendiliğinden ve doğal olarak yapılmış izlenimi uyandırması.
  • national gallery isimli belgeselde caravaggio'nun resimleri anlatılırken kullanılan sözcük:

    "caravaggio'nun çizim tekniği gizemini hala koruyor. tuval üstüne çizim yaptı mı? hazırlık çizimlerini nasıl yaptı? kağıt üstüne yaptığı hiçbir çizim yok elimizde. sanki bizimle bir tür oyun oynuyor; yeteneği ve ustalığı sorgulatıyor. ne denli hızlı olduğunu ve kendine ne denli güvendiğini bize göstermiyor. italyanların "sprezzatura" dedikleri şeyi, yani zor bir işi kolay gösterme hevesini ve arzusunu; bir şeyi yaratma yeteneğiyle birlikte büyük bir özgüvenle yıkma hazzını caravaggio'da görebilirsiniz."
  • 16. yüzyılda baldassare castiglione tarafından “the courtier kitabı” adlı eserinde yaratılmış rönasansın italyanca kökenli muhteşem bir kelimesi. ingilizceye de geçmiş üstelik

    türkçesi "zahmetsiz şık veya zarif görünme sanatı" olabilir; hem görünüş hem karakter hem de düşünsel olarak. yani kişinin özel bir çaba göstermeden böyle bir doğaya sahipmiş gibi algılanması: yalnızca kıyafetinden değil davranışlarından ve karakterinden de* ancak eğer sanat dersek kişinin yeteneği de işin içine giriyor. bu yüzden sprezzatura sanatçısının kendisi de bir sprezzatura’dır diyebiliriz bence* gerçekten şahane bir ifade.
  • asimetrik olanın simetrik olandan daha güzel, daha hoş, daha doğal, daha kullanışlı olacağını savunan ve sonuna kadar haklı olan kelime.
  • sanat ve edebiyatta kasıtlı sallapatilik.
    (master i margarita'dan bir derkenar.)
hesabın var mı? giriş yap