• iki romancının karşılaştırılması. king, kurgu-korku-gerilim üçgeninde yazarken; grange polisiye-aksiyon-gerilim üçgeninde yazar. grange'ın ilk romanlarındaki temposuyla gidebildiğini görebilseydik sürükleyicilikte ve okuyucuda yarattığı gerilim duygularıyla king'le başabaş gidebilecek bir karşılaştırmayken; grange'ın son yıllardaki düşüşü ve king'in yılların verdiği tecrübe, bunun yanında da sonsuz hayal gücüyle ezdiği bir karşılaştırma olmuştur bence.

    bundan seneler önce grange o muhteşem romanlarını yazdığı zamanlarda ki ben henüz king'i keşfetmemişken daha doğrusu okuduğum bir iki romanı beni açmamışken oyum kesinlike grange'a giderdi. çünkü o dönemde yazdığı leyleklerin uçuşu, kızıl nehirler, kurtlar imparatorluğu ve siyah kan gibi romanlarıyla zirveyi yaşamıştı ancak devamı pek de tatmin edici olmadı benim açımdan. bunun tersine okunan her king romanı neredeyse bir öncekinden daha güzel olmayı başarabiliyor.

    bu arada grange'ın muhteşem tasvir yeteneğinden ve king'in de aynı ölçüde yaratıcı hayal gücünden bahsetmemek de olmaz. eyyorlamam bu kadar.

    edit: bu başlık grange kitaplarını okumadan önce adının nasıl telaffuz edildiğini bilmeden açılmıştır. sanırım kitaplarını daha iyi anlayabilmek adına fransızca da bilmek gerekiyor. ayrıca ikisinin de okuyucuya* yaşattığı halet-i ruhiye benzer olduğu için yani gerilim ve korku dahası bir sonraki sayfada ne olacağını bilememek, kitabı bir an önce okuyup bitirmek gibi duygular yarattığı için açılmıştır. yoksa tabi ki farklı kulvarların yazarlarıdır. olaya sırf işledikleri konular yönüyle bakarsak tess gerritsen vs jean-christophe grange karşılaştırması ''vs formatı''na daha uygun olabilecek bir karşılaştırmadır.
  • stephen king'e haksızlık olan karşılaştırma. iki yazarın da kurguları gerçeküstüdür fakat stephen king öyle bir ele alır ki olayları, gerçek olması çok muhtemel gibi gelir insana. grange'ın anlatımında ise fantezi olduğu gayet açıkça anlaşılabilir ki bu da bazen okuyucuyu soğutabilir.
  • jean-christophe grange'ın bütün kitaplarını, stephen king'in de birkaç kitabını okuyan biri olarak benim adıma grange'in kazanacağı karşılaştırma. stephen king'in hayal gücü çok acayiptir ama benim için fazla uçuk kaçıktır, sevenlerini tenzih ederim. zevkler ve renkler tartışılmaz. bana göre hikayeler biraz daha gerçeğe yakın olmalı.
  • stephen king ziyadesiyle iki hafta bulanık sıçmaya sebep olabilecekken***grange romanları daha çok anlık bir gerilim yaşatır.*
    ergen kitapları diyen zat-ı muhteremin cin ali tatilde okuyor olma ihtimali yok deği
  • stephen king'e hakarettir.
  • grange 'in sikeceği karşılaştırma.

    olay örgüsü alır götürür. gerçi biraz tekrar var ama her türlü alır.
  • bu adamlardan sonra kişiler kesinlikle tess gerritesen'e geçiş yapar insan olmaya bir adım daha yaklaşırlar.

    tanım. yine grange'in hep grange'in alacağı karşılaştırma.
  • grange kan sever ve anlatım dili çok daha akıcı olması sebebiyle bir solukta kitabı okutur, kitapların filme dönüştürülmesi durumunda grange kitapları dehşet gişe yapacak potansiyele sahiptir, şahsıma göre grange kazanır, stephen bizımla değilsın.
  • grange'in neredeyse butun kitaplarini okumus biri olarak soyluyorum, stephen king'in kazanacagi karsilastirma. grange cok bozdu onunu alamadik gercekten.
  • (bkz: dolores claiborne)

    dağılın.
hesabın var mı? giriş yap