• bir tablet ihtiyacım olduğu kanısıyla yola çıkıp kendimi bu aleti almış olarak buldum. aslında amacım surface 3(~10") alıp ipad verimliliğine yakın bir tablet kullanmak yatakta, otobüste, seyahatte rahatça bir şeyler okuyabilmek/izleyebilmekti. hem de windows üzerinde yazılım geliştirdiğim için dışarı çıktığımda dev gibi dizüstünü -oyun da oynadığım için dizüstünü dev gibi almıştım- sürekli yanımda taşımayıp surface klavyesini takarak windows 10 nimetlerinden yararlanırım diye düşündüm. gel gör ki microsoft surface 3 üretmeyi bırakmış.

    önce tablet tecrübesinden bahsedeyim. ipad ile haşır neşir olanlar için bir çok yönden biraz hayal kırıklığı yaratabilir. bir kere butonları bariz bir şekilde daha çok ıskalıyorum. donanım kalitesiyle ilgili olduğunu düşünmüyorum. sanırım apple bu konuda yazılımsal olarak bazı iyileştirmeler yapıyor. 2010 yılında aldığım ipod touch'ın o küçük ekranında bile 12 inçlik surface pro da yaşadığım tarayıcı sekmesini kapatırken butonu tutturamama hissine kapılmadım. windows 10'un tablet modu hala biraz eksik. tablet uygulamaları açısından da çok fazla eksiği var. hem uygulama sayısı olarak hem de var olan uygulamaların işlevselliği ile alakalı. ek olarak bu alet tablet olarak kullanmak için çok büyük ve fazla ısınıyor. bence boy konusunda ideali ipad mini boyu.

    en moral bozucu kısım ise batarya süresi. 3-4 saat maksimum ömrü var ne yaparsanız yapın. herhangi bir ipadle kıyaslamaya bile gerek yok. komik olan ise tam dolu iken kalan batarya süresini windows'un 9 saat tahmin etmesi. tabi süre x3 hızla geçiyor. 1 dk sonra baktığınızda 4 saat kalmış 30 sn sonra tekrar bakıyorsunuz 7 saate çıkmış. anlıyorum açık olan uygulamalara ve ekran parlaklığına göre anlık hesaplıyor ama bu kadar tutarsız bir bilgilendirme görmedim. dediğim gibi 3-4 saat maksimum ve bu kadar mobil bir alet için kesinlikle çok yetersiz. tabi bir de batarya doldurma süresi var. abartmak gibi olmasın ama doldurması boşaltmaktan daha uzun sürüyor olabilir. tam dolum için 3 saat uyarısını okudum bu gözlerle.

    bunun dışında ufak tefek buglarla dolu. tableti döndürürken bazen geçiş yapmaması. klavyeyi takıp çıkartırken arada masaüstü moda geçmemesi gibi. örneğin çok reklamı yapılan split screen kullanımında edge ile açılan web siteleri responsive davranmıyor. diyelim ekranı ikiye böldüm bir tarafta bir video oynuyor daha ince bir bölümde de ekşideyim. çok ilginçtir masaüstü modunda ekşi responsive olarak açılıyor. fontlar büyüyor sayfa genişliği azalıyor vs. fakat tablet modunda yazılar alanla orantılı biçimde küçülüyor ve tam sayfayı göstermeye devam ediyor. tabi bu okumayı ve tıklamayı imkansız hale getiriyor. bunlar güncellemelerle düzelecektir büyük ihtimalle.

    çok önemli değil ama 64 bit işletim sistemiyle gelen aletin default x86 office uygulamaları yüklü olması... ne bileyim, biraz özenin olum yaptığınız işe.

    tabi koca aleti alıp tablet olarak kullanmaya çalışmak benim yanılgım. olumlu yanlarından bahsedersek kalemi şahane. fresh paint uygulamasında harika çizimler yapılabilir ama benim o konuda pek yeteneğim yok. tablet kafasından çıkıp notebook olarak bakmaya başlarsanız hacim performans oranı en iyi laptop olabilir windows 10 çalıştıran. performansı evinizde veya işyerinizde hissettirecek kadar iyi. tabi surface book mu tercih edilmeli bilmiyorum.
  • bunu türkiye'ye getirmediğin için ibnesin microsoft.
  • bir tanidiga hediye gelmesiyle otesini berisini kurcalama firsati buldugum cihaz. surface rt'den beridir tum surface'lari kurcalarim, gunluk kullanim icin en icime yatan surface bu oldu.

    kitipiyoz microsoft cihazin yaninda pil saglamadigi icin out-of-the-box kalemi deneyemiyorsunuz. cogzel. sirf bu yuzden kalemi 2 saat pair etmeye calismis arkadas. "pili var mi?" diye sorunca bos bos yuzume bakti. adam acip pil takmasi gerektigini bile dusunmemis ki, apple sayesinde bu aletlerde bir seyleri acip pil takma devrini gectik artik. adamin pil takmasi gerektigini akil edememesinin sebebi kanimca bu. kaleme takilan pil de aaaa. arayin da bulun aaaa pil, kolay gelsin. type cover'iyla birlikte 256gb modele cuval para gomuyorsun, ama yaninda got kadar bir cift pil gelmiyor. o zaman o kalemi chargeable yapacaksiniz. 2 gunde gelir beklentisiyle amazon'dan pil siparis ettik, onu da usps kaybetti. alet benim olsa geri iade ederdim "alin kaleminizi bir tarafiniza sokun" diyerekten. 2 tane aaaa pil icin iskence. (aaa olsa neyse el altinda bulunur.)

    windows 10 ayni windows 10. ayri bir tecrube heyecani yok. windows 8'de verilemeyen hissiyati windows 10 verebildigi icin mutlu oldum, o kadar. videolarda vs. $ikir $ikir duruyor da, bana oyle geliyor ki 1 gunde bikarsiniz.
  • umarım türkiye'ye gelir diye düşündüğüm cihaz; sebebi basit; yıllardır dizüstü bilgisayar üzerinde windows ve ms office uygulamalarını kullanan bir kişi olarak, hem tablet hem de macbook tarzı kolay kullanıp taşıyabileceğim, şarjı bir kaç saat giden bir cihaz peşindeyim; yakın bir arkadaşımda surface pro 3'ü gördüm ve denedim, çok da hoşuma gitti; arkadaşım uluslararası bir firmanın satış müdürü ve bu cihazı çok aktif ve rahat bir şekilde kullanıyor; bu cihaz neden türkiye'de resmi olarak satışa çıkmıyor, anlaması zor.

    konunun şu boyutunu da vurgulamadan geçemeyeceğim; telefonda android kullanıcısıyım, ayrıca samsung galaxy tab s tableti, kendi orjinal klavyesi ile birlikte dizüstü bilgisayar gibi kullanıyorum; ancak ne kadar uğraşsam da android tablet üzerinde, yılların windows kullanıcısı olarak yüksek üretkenlikte kullanmam zor; ayrıca macbook vb. alıp bir de oradan parçalanmak istemiyorum, bu nedenle benim için en uygun çözüm surface pro olacak, umarım türkiye'ye resmi yollar ile gelir, yurtdışından almak zorunda kalmayız.
  • masaüstü bilgisayarımı sattıktan sonra satın aldığım ve ana/tek bilgisayar olarak kullanmaya başladığım cihaz. daha önce de surface pro 3 kullanmıştım, günlük kullanım, öğrenci-öğretmen için, ofis, internet gibi özellikle donanım (ekran kartı, güçlü işlemci) istemeyen uygulamaları kullanan herkesin işini rahatlıkla görebilecek bir cihaz. tabii bu "basit" işler için bu kadar pahalı bir cihaza ihtiyaç var mı sorusu da gündeme gelebilir haliyle. ben artıları/eksileri diye bir liste yapayım en iyisi.

    artıları:
    - boyut ve ağırlık itibariyle mobilitesi epey yüksek bir bilgisayar. rahatlıkla askılı çantama (messenger bag) koyabiliyorum. bilgisayarın kendisi ayrıca bir çantanın içerisinde, kılıf gibi. ikisi beraber standart boyutlarda askılı çantada taşınıyor. boyutları sorun olmadığı gibi ağırlığı da sorun olmuyor. ağırlığı beni rahatsız etmedi, değişen bir şey yok gibi. yatağa koltuğa geçerken klavyeyi arkaya kıvırıp veya çıkarıp tablet gibi kullanıyorsunuz bir kere. sonra yolculuklarda (otobüs) bu sayede bir şeyler izlemek, okumak/yazmak, internete girmek çok kolay oluyor. kafede, iş yerinde, okulda rahatlı küçücük alanlarda masaya açıp kurabilirsiniz. laptop olarak da çok az yer kaplıyor nihayetinde.

    - ekranı muazzam. ips panel kullanılıyor ve çözünürlüğü epey yüksek (2736x1824, 267 ppı), neye bakarsanız bakın güzel. ips panel olması sayesinde fotoğraf ve videolar gerçek görüntüyü veriyor. yüksek çözünürlüğün tek bir sıkıntısı var, kullandığınız uygulamalar uyumlu değilse işkenceye dönüşebiliyor bu durum (meta trader 4 mesela, hayal kırıklığına uğrattı beni) windows 10 yüksek çözünürlük için epey yol katetmiş olsa da web sayfaları ve diğer uygulama geliştiricilerin veya eski uygulamaların kullandıkları ayarlar sıkıntı oluyor, olabiliyor. tabii bu şimdiye kadar hiç "kullanılamayacak" dereceye varmadı. ekran parlaklığı gayet yüksek, güneş altında bile rahat kullanılıyor. dokunmatik özelliği de gayet hassas. bu güne kadar birkaç tane dokunmatik windows cihaz kullandım, surface kadar bunu başarılı yapan başka cihaz görmedim.

    - işlem gücü internet, ofis gibi işlemler için fazlasıyla yeterli. tanıtımlarından gördüğüm kadarıyla fotoğraf düzenleme uygulamaları da sorunsuz çalışıyor. zira kalemi de çizim/düzenleme uygulamalarda epeyce kullanılıyor. ekseriyetle 3-5 program açık kullanıyorum ve yavaşlama/takılma sorunları yaşamadım. internet tarayıcı, spotify, outlook ve arka planda çalışan birkaç uygulamam her zaman var.

    - kalemi sadece not uygulamaları için kullanıyorum. microsoft onenote neredeyse kullandığım tek program ama birkaç çizim uygulamasını da denedim. kullanması epey pratik ve keyifli. onenote uygulamasını samsung galaxy note 4 telefonumda da kullanıyorum ve orada daha keyifli. bu uygulamanın windows versiyonunda bu aralar sıkıntı var veya yeni sürümlere alışamadım. eskiden (sp3) daha keyifliydi.

    - klavye artık iyice olmuş. laptop klavyesinden eksiği yok fazlası var. aydınlatmalı, tuş araları açık tuşlar yazmayı çok hızlandırmış. kısayol tuşları da gene akıllıca hazırlanmış. touchpad ise gene aynı, hayatımda kullandığım tüm laptoplardan daha iyi. (yıllar önce bıraktım laptop kullanmayı) macbook gibi touchpad gesture'ları epey kullanışlı olmuş en sonunda. eğer surface pro 3 kullanıyorsanız bu klavyeye geçin, geçebiliyorsunuz. 500 lira vermenize değecek. klavyenin parmak izi okuyuculu modeli de var. windows hello olduğu için pek gerek görmüyorum ama seçenek nihayetinde.

    - kasa kalitesi (tamamen magnezyum), düğmeler, şarj aletinin boyu/ağırlığı, parola girmenize gerek kalmadan kamera ile sizi tanıyıp açması (çok pratik), giriş/çıkış portlarının sayısı ve konumu, sd card ile kapasite artırımı veya veri transferi, ses kalitesi gibi aklıma gelen her şey çok güzel. insan güzelce elden geçirilmiş, bir çok ayrıntısı düşünülmüş, kaliteli bir şeyler kullandığını hissediyor.

    eksileri:

    - garantisi yok. ürün türkiye'de satılmıyor. (normalde dell garantisi ile satılıyor amerika'da ama türkiye'de sadece istanbul bilişim getiriyor ve garantiyi onlar veriyor. daha önce oradan macbook almıştım, disk değişimini ücretsiz yapmışları, telefonu da oradan aldım. garantiye gönderdiğimde batarya değişimi yapıp göndermişlerdi. henüz sorun yaşamadım. ) türkiye'de resmi olarak satılmadığı için türkçe klavye de söz konusu değil. benimki ispanyolca klavye sanırım. normalde de klavyeye bakmadan kullanan biriyim, abd klavyesi alınabiliyor nihayetinde. siyah renkli klavyeye etiket yapıştırıp kullanabilirsiniz. istanbul bilişim bunu kendisi yapıyor.

    - fiyatı yüksek. türkiye'ye gelince bir de bizimkiler bindiriyor. 1200 dolarlık model türkiye'de 5000 lira. indirimler kovalanıp alınabilir 4000 lira altında, doğrudan amazon'dan. bunun bir çok açıdan benzer acer modelleri var. aralarında 300-400 dolar fark var. aynısı resmen, kalemi de var. ona da bakabilirsiniz. acer switch alpha 12

    - upgrade olmuyor. hiçbir şekilde imkanı yok. cihaz açılamıyor zaten. içindeki her şey yapıştırılmış. açmak demek kırıp bozmak demek. garanti bu yüzden biraz mühim.

    - pil 9 saat değil. en düşük özellikli modeli için bu geçerli. i5/7 modelleri için 4-5 saat, kesinlikle 6+ saat olmalıydı. tabii bunu cihazın boyutlarını göz önüne alarak bakarsak çok iyi de diyebilirsiniz. mühendis kafasıyla bakıp hmm iyi de dersiniz, bana ne ben tüketiciyim, daha iyi olmalıydı da diyebilirsiniz.

    - fan sesi var. fan çoğunlukla çalışmıyor. bilgisayara yüklendiğinizde haliyle ısınıyor ve fan çalışmaya başlıyor. oyuncu donanımları gibi gürültüye dönüşmüyor fan sesi ve umduğumdan veya hatırladığımdan daha fazla duyuyorum sesini. cihazı ikinci el aldım, belki bir yerleri tıkamışlardır, bilmiyorum.

    gönül isterdi ki 1000 liraya falan alabilelim bu aleti. evimde başka bilgisayar (masaüstü) olsaydı da bundan bir taneye sahip olmak isterim yani. işe, okula giderken yanına almak güzel olur. tam donanımlı bir pc nihayetinde.
  • diğer surface ürünleri gibi türkiye'ye gelmeyeceğini düşündüğüm hoş alet. microsoft'un böyle bir planı yok görünüyor şu an için.
  • microsoft'un 6 ekimde new york'da basın toplantısı ile tanıtacağı düşünülen, daha iyi pil performansı, intel skylake işlemci, geniş ekran seçeneği, intel real sense 3d kamerası ile öncülük ettiği ipad pro ve benzeri ürünlerin eline vermesi beklenilen tablet-pc hibrit segmenti son ürünü
  • amerikada black friday nedeniyle klavyesiyle birlikte 1429 dolara gelen 256gb i5 8gb ram versiyonu 999 dolara satilmakta olan alet. isteyen ve amerikadan bir sekilde teslim alma firsati olanlar icin cok saglam bir teklif bence... garanti yok deseniz zaten turkiyede de yok. olsa da bu zimbirtilarda garanti 1 sene.
  • binlerce kullanıcısının ısınma ile bağlı olarak ekran titremesi yaşadığı pahalı ürün.

    madurların dayanışma grubu bile kurulmuş
  • ders anlatmak için kullandığım ve çok memnun kaldığım hibrit bilgisayar. parasını kesinlikle hakediyor. kara tahta yerine buna yazıp yansıtmak belime de iyi geldi.

    kalem olarak da pille çalışan aktif bir stylus kullanılıyor ve yazı deneyimi samsung note 10.1 den kat kat iyi.
hesabın var mı? giriş yap