• (bkz: teraryum)
  • oyun iki modda oynanbiliyor. biri teraryum yani offline mod, digeri ise ekosistem, yani internet üzerinde peer to peer oynanabilen mod. ancak p2p oynayabilmek için ip'nizin statik olmasi gerekiyor
  • terrain* kelimesinden türemiştir. susuz toprak akvaryumu denilebilir. cam kavanoz, akvaryum gibi bir şeyin içinde bitki yetiştirme, böcek, sürüngen beslemeye denir.
  • benim de 1-2 sene önce yaptığım camın içinde bitki şeysi. geçenlerde tv'de çıktı millet bi de buna 70-80 lira veriyormuş, hayır bana o parayı verin ben camın içine okyanusu da koyarım..
  • çok ilginç bi' şekilde millet cidden bunlara para veriyormuş. ulan öküz, araziye, en kötü pikniğe çıktığında oturup kömüş gibi mangal başında et yiyene kadar kalk azıcık dolan, etrafındaki bitki örtüsünü incele, kesinlikle sana değişik gelen bişiler göreceksin. kökünü kırmadan çıkart, birkaç tane değişik cinsi edin. git eve fanusunun altına çakıl döşe, üstüne bi' kat kömür at, çiçekçiden aldığın toprağı da üstüne kat olarak geç. bitkilerini de ek, oldu bitti.
    kapitalizmin böylesinin cidden allah belasını versin. adam eğlenceli bi' uğraşı oturup kendi deneyimleriyle edinmek yerine hazırını alıyor, harbi safi katıksız öküzsünüz...
  • her sabah kalkar kalkmaz koşarak gidip baktığım eğlencem, mutluluk ve huzur kaynağım. keyifle bitkilerimi inceliyorum, yeni çıkanlarla mutlu oluyorum.
  • en son sanal bebek'e duydugum turden bi heyecan duymama neden olan yeni moda, hobi, oyuncak. kucuk bi dunya kuruyosunuz, ustelik bunun canli parcalari var icinde, yani buyuyebilir, degisebilir, sikilinmaz.

    hepsi hazir alinirsa cok ismarlama olur bence zevki cikmaz. ben hazir olarak sadece pasabahceden retro gorunumlu bi kap aldim ama icinin her parcasini ordan burdan topladim, suslerini de daha buyuk parcali mevcut malzemelerden sokerej falan bir araya getirdim. cok sevimli, kisiye ozel ve canli bisey oldu.
  • şöyle bir yapılış videosu olan son zamanların yeni hobisi.
  • türkiye'de yeni yeni popülerleşen ancak tarihi çok çok eskilere dayanan bir hobi.

    tarihteki ilk terrarium, ingiliz botanikçi nathaniel bagshaw ward tarafından 1842 yılında yapılmış. nasıl olduğuna gelince..

    londra'da yaşayan ward, tam bir botanik tutkunu fakat londra o dönem tam bir endüstri kendi olduğu için bitki yetiştirmek için hiç de iyi bir havası yok malumunuz.

    ward da bu durumdan oldukça şikayetçiyken bir gün içlerinde toprak kalıntısı kalmış kavanozlarda sağlıklı bitkiler yetiştiğini gözlemliyor. bu tesadüf de wardian case olarak bilinen ilk modern terrarium'ların geliştirilmesine vesile oluyor.

    wardian case'ler o yıllarda avrupa'da oldukça popüler oluyor. ev, ofis içinde dekorasyon eşyası olarak kullanılmalarının yanı sıra, ülkeler arası bitki taşımacılığında da oldukça işe yarıyorlar.
  • benim anlayamadığım nokta bu bitkilerin azot ihtiyacı nereden karşılanıyor? kapaksız yani ağzı açık vazolarda yetiştirdiğinizde havadaki azot sirkülasyonu ile topraktaki azot bağlayıcı bakteriler azotu toprağa bağlar ve bitkilerde topraktaki azotu kullanıp protein sentezi yapabilirler bunda sıkıntı yok. fakat kapağını kapatıp kendi kendine yeten bir ekosistem yaptığınızda havadaki azot bitip topraktaki azot tükenince bitki azotsuz kalacağı için yaşayamayacaktır.

    ölen bitki artıklarının yapısındaki azotun toprağa geçmesi ihtimalide olabilir tabi ama buda epey uzun ve zaman isteyen bir süreç, azot toprağa geçene kadar çoktan bitkiler ölecektir.

    biraz araştırdım pek bişi bulamadım. cevabı bilen duyan gören olursa el etsin.
hesabın var mı? giriş yap