• kurgusuna kurban olunası filmlerden..
    kurguyla anlatmak istediğini anlatan bir film bu...izliyiciyi bu yolla oyuna getirip bakın şu ana kadar gösterdiklerimizi yuttunuz ,gördüklerinizi gerçek sandınız. işte şimdi gördünüzmü gerçeğin ne olduğunu...hiçbirşey göründüğü gibi değildir,uyanın diyen bir film bu..
    --spoiler--
    filmin başında emin oluruz bu kız bir işin peşinde,adamcağızı kullanıyor..ne kadarda masum görünüyor aslında..o da ne..evet aldatmış.. siyah tenli bir bebek bu..evet mantık evliliği diyor..inanılmaz söz bile verdi o pis adama..o mektup..kocasına bahçesi için kullandığı ilaca bile bağırıyo kadın..bu kadın ne istiyor?
    film ilerler...kocasını görürüz..heryeni öğrendiği şeyle ekran bulanıklaşır ..herşey değişir,kafası karışır...taa ki dupduru berrak,bomboş gölet manzarına varıncaya kadar...artık onu daha net görebilmektedir..onu bilmektedir...
    --spoiler--

    film çokçok güzel değil belki..eksikleri varki film bazen duraksıyor...sebepler,kaçmalar,bunların altyapıları yetersiz bence..ama anlatmak istediğini,hissettirmek istediğini hissettiriyor..görüntüleri,müzikleri mükemmel...oyuncular için söz söylemek haddime değil belkide..fakat ralph fiennes 'a tamamiyle oturan bir karakteri oynamış..resmen o...bakışlarla oynamış...rachel weisz ise rolüne yakışmış..

    bu filmi herkes izlemeli..herkese izletmeli..elimde olsa bütün tv kanllarını basar bu filmi izlettirirdim zorla...en azından neler olduğunu bilmek,farkında olmak lazım..
  • iki insan arasındaki kapanmaz mesafeye rağmen yürüyen aşkı saymazsak çekim, kurgu, senaryo, anlatım tekniği açısından hollywood fabrikasından türemiş barkotlu bir filmdir bu. lakin bir aşk hikayesini afrika görselliğine eklerseniz zaten kötü bir film yapmanız güçleşir. seyredilebilir tarafı burası. çok uluslu şirketlerin petrol, silah, ilaç sanayii üzerinden yaptığı kar ve katliamlar ise bize uzak değil. amerikalılar/ingilizler kendi vicdan masturbasyonlarını bu film üzerinden yapacaklarsa o da benim derdim değil. o kıtadan * tüm pılı pırtılarını (kamera ekipmanları dahil) toplayıp gitmeleri ise içten hissiyatım.
  • hakkinda "oryantalizm yapilmis" denerek kucumsenen bir filmdir..

    oryantalizm nedir? oryantalizm benim bildigim kadariyla dogu'nun degerlerinin, dogu'ya ait nesnelerin metalastirilmasi, eglence unsuru gibi sunulmasidir.. mesela indiana jones serisinde bu cokca yapilir.. mumya filmlerinde de vardi.. peki constant gardener'de ne var.. burada ilac sirketletlerinin afrika'da ne halt yedigi var.. ve meirelles mekani kullanmayi seven bir yonetmen, cidade de deus'dan asinayiz.. burada da mekani kullaniyor, insanlariyla birlikte.. peki yaptigi oryantalizm mi? kesinlikle hayir.. gosterdikleri, hikayesini anlatmak icin kullandigi unsurlar..
    --- spoiler ---
    mesela aids'le ilgili yorede gerceklestirilen bir tiyatro oyunu var, bu arada da oradaki insanlar kameraya takiliyor.. yoksul, sefil..
    --- spoiler ---
    bu mudur oryantalizm? siklikla biz oradaki insanlarin pespaye hallerini goruyoruz ama iste bunlar, bati'nin dogu'yu ne hale getirdigini gosteriyor.. burada dogu mistik, eglence mekani tadinda sunulmuyor..
  • (bkz: kothbiro)
  • kitabını*da d&rda 11ytlye almak, okumak mümkün.
  • bu film aynı anda yaşadığımız ve varlıklarını suratımızda çıkan bir sivilce kadar önemsemediğimiz insanların dramını çiziyor büyüleyici bir şekilde. insanoğlunun kapitalizm kanserinin elinde ne hale gelebileceğini gösteriyor. manhattan sokaklarında i love capitalism tişörtü giyenlerin dünyanın anasını nasıl bellediğini anlatıyor. batıya özgü ilişkiler içinde doğulu masallıkta bir aşkın üstüne kurgulanarak gelişiyor olaylar.

    tarih kitapları bugünleri nasıl anlatacak? bu tarifsiz acımasızlık ve dramı kimler nasıl aktaracak? torunlarımız zamanında da yaşanacak bu şeytanlaşmada bizim katkımız ne kadar olacak? nasıl bir filmden çıkıp hayatla derin bir hesaplaşmaya girer insan?
    akılda sorular yumuşak bir afrikalı gırtlaktan çıkan melodilerle her şeyi sorgulatarak sonlanmış film. görüntülere ne yazılsa, aşkına ne denilse eksik kalacak bu yapım için.
    "aşırı toplumsallaşma insanlığın, bireye yaptığı en büyük zulümdür." demiş ya kaczynski, modern solculuğa getirdiği bu tespit güzelde peki yaşanan onca ızdıraba rağmen hiçbir şey hissetmeyen canilere nasıl bir tanımlama yapmak gerekli? ya da hangisi daha kabul edilebilir bu iki durum arasında? insana her şeyi bir kenara bırakıp yerkürenin neresinde, hangi boyutunda olduğunu düşünmeye sevk eder bir film. insan ömrüyle senetler üstünden oynayanları görmek için bile izlemeli. afrikalı acılara ortak olmalı kendimize zulm ede ede.
  • filmin en büyük avantajı, yönetmeninin fernando meirelles olmasıydı. başkalarınca da belirtildiği gibi, kitap bir açıdan justin karakterini merkeze oturtup onun (daha doğrusu beyaz adamın) gözünden anlatırken öyküyü, meirelles sayesinde bir üçüncü dünya bakış açısı da yakalayabilmiştir. alelade bir yönetmenin elinde berbat bir film olabilirdi bu, kenya yerine güney afrika'daki stüdyolarda sahte görüntülerle bezenebilirdi, ama meirelles'in sinemacılık anlayışı, tıpkı cidade de deusta olduğu gibi bir belgesel gerçekçiliğiyle sunuyor kenya'yı.
  • afrikanın ve üzerinde yaşayan insanların, üçüncü dünya ülkelerinin avrupa devletleri ve amerika tarafından hangi amaçlarla kullanıldığının gözler önüne apaçık serildiği film...
  • fernando meirelles'in kamerası ile daha da güzelle$en bir film. fernando meirelles brezilya'nın varo$larından bu sefer kamerasını kenya'nın varo$larına çeviriyor. sanırsam kendisinin özel bir yeteneği var. beyaz perdeye, tek amacı ya$amak olan insanları, onların ya$amını müthi$ yansıtıyor. belki de bu filmi fernando meirelles çekmese bu kadar etkili ve güzel olamazdı.

    bazı kaçı$ sahnelerinde ki hareketli kamera kullanımı, her an takip edilme hissi, bazı nesnelere yakın çekimler her yönü ile cidade de deus'den kalma fernando meirelles izleri ta$ıyor. zaman zaman belgesel tadı veren sahneler kâh bir doğa belgeseli, kâh politik bir belgeseli andırıyor. belli ki fernando meirelles politik bir $eyler söylemeyi de seviyor. iyi bir yönetmenlik, müthi$ afrika görüntüleri ve iyi oyunculukla kesinlikle izlenmesi gereken bir $ey bu.
hesabın var mı? giriş yap