• orijinal ismiyle "le sacre de napoléon", paris'te louvre müzesi'nde sergilenen jacques-louis david'in 1807 yılında yaptığı ünlü tablo. müzede la jakond'a yakın bir konumda bulunur ve o tablo gibi büyük ilgi de görmediği için rahatlıkla ve uzun süre incelenebilir. tablo, adı üzerinde napolyon'un notre dame katedrali'nde taç giymesini ve imparator olmasını resmetmektedir. önemli bir ayrıntı, resimde papa pius vii (1742–1823)'nin de bulunması (hemen arkasında oturuyor) ama napolyon'un kendi tacını kendisinin giymesidir. resimde osmanlı elçisi halet efendi (arkada başı sarıklı), charles maurice de talleyrand (en sağda kırmızı pelerinli) ve josephine (karşısında diz çöken) gibi ilginç tarihi karakterler de bulunmaktadır. ayrıca 10 metre-6 metre boyutlarında dev bir tablodur.

    wikipedia - https://en.wikipedia.org/…he_coronation_of_napoleon

    louvre müzesi interaktif - http://musee.louvre.fr/oal/sacre/indexen.html
  • napolyon'un resmi ressamı olan fransız ressam jacques-louis david'in 1805-1807 yılları arasında tamamladığı ve 1808'de ilk defa sergilenen tablodur. neoklasisizm akımının bir örneği olan eser şu anda paris'te louvre müzesi'nde sergilenmektedir. bu kopyanın dışında versay sarayı'nda başka bir kopyası sergilenmektedir. tablonun boyutları; 629 × 979 cm.

    http://www.wargame.ch/…mages\napcoronationdavid.jpg

    tablo, 2 aralık 1804 tarihinde notre dame katedrali'nde düzenlenen taç giyme töreninde napolyon'un eşi josephine de beauharnais'ye taç giydirdiği anı çizmektedir. napolyon bonaparte, çocuğu olmadığı için sonradan üstüne avusturya prensesini getireceği ilk karısı josephine’e taç giydirmektedir. bu tören avrupa’da büyük yankı bulmuştur. napolyon imparatorluğunu meşrulaştırmak için baskı ile papa’nın da katılımını sağlamıştır. papanın da bu taçlanmada hazır bulunması napolyon’un mecazi anlamda roma imparatoru, yani bir anlamda hristiyan avrupa’nın yeni hakimi olmasına gönderme yapılmasıdır.

    napolyon taç giyme töreni için papa'yı paris'e çağırdı ancak, daha önceki taç giyme törenlerinin aksine, imparatorluk tacını kendi kendine taktı. sonra da josephine'ne imparatoriçe tacını giydirdi. dolayısıyla papa'yı törene çağırarak saygısını göstermiş oldu ancak tacı kendi takarak ona dahi bir gözdağı vermeyi düşündü. resim, bu törende bir figürana indirgenmiş papa'yı da betimleyişi açısından önemlidir.

    http://upload.wikimedia.org/…-louis_david_sacre.jpg

    resimdeki kişiler sırası ile;

    1. i. napolyon (1769-1821).
    2. joséphine de beauharnais (1763-1814), napolyon'un eşi.
    3. maria letizia ramolino (1750-1836), napolyon'un annesi.
    4. louis bonaparte, (1778-1846), napolyon'un küçük kardeşi.
    5. joseph bonaparte (1768-1844), napolyon'un ağabeyi.
    6. genç napoléon-charles (1802-1807), louis bonaparte ve hortense de beauharnais (josephine'nın'kızı)'nın oğlu.
    7. napolyon'un kız kardeşleri (elisa, pauline et caroline)
    8. charles-françois lebrun (1739-1824), konsul hükûmeti'nde üçüncü konsul.
    9. jean-jacques-régis de cambacérès (1753-1824), konsul hükûmeti'nde ikinci konsul.
    10. louis-alexandre berthier (1753-1815) : konsul hükûmeti'nin savaş bakanı, napolyon'un kurmay başkanı.
    11. talleyrand (1754-1836), konsul hükûmeti'nin dışişleri bakanı.
    12. joachim murat (1767-1815), müvari komutanı. caroline bonaparte'nın eşi.
    13. vii. pius (1742-1823), papa.
    14. jacques-louis david
  • resimde o devirde yaşayan yaklaşık 150 soylu ve yöneticinin yüzünün tasvir edildiği söylenir.
    bunun dışında fransa kraliyet sembolü olan zambak (fleur-de lis), napoleon ve josephine soylu tabakadan gelmediklerinden pelerinlerinde kullanılmamıştır. napoleon kendi krallık sembolü olarak arı desenli pelerin giymiştir.
    törende napoleonun annesi gerçekte yoktur, david öyle resmetmek istemiştir.
    david resimde kendini de çizmiştir
    pek çok insanın aksine mona lisadan daha çok ilgimi çeken iki resimden biridir, diğeri ise ingres'in türk hamamı tablosudur. louvre'u ziyaret edeceklere nacizane tavsiyemdir
  • the coronaiton of napoleon (french: le sacre de napoléon) (1807), jacques-louis david

    louis david bu tabloyu tamamladığında dünya’daki en büyük tabloyu yaptığını düşünmüştür fakat paolo veronese’nin yaptığı “the wedding at cana (1563)” adlı tablodan haberi yoktur.

    bunu düşünmesi de gayet doğal çünkü aralarında (boyut olarak) çok az bir fark vardır. wolframalpha programı sayesinde yapılan karşılaştırma ile büyüklükleri arasındaki farkı, metrik sistemde görebiliyoruz. (sözlük için mutlak uygun upload sitesini yıllardır kestiremediğimden hizliresim vasıtası ile yükledim, dileyen herhangi bir kaynaktan da bulabilir.) 1 2

    veronese’ye ait tablo, louis david’ten tam olarak 244 yıl önce tamamlamıştır.

    tablodaki önemli husus(kişisel görüş): -yukarıda da yazılmış- törende papanın da bulunması ve napoleon’un tacı kendisinin takmasıdır. papa törene katılmıştır fakat bir modeldir, figürandır. napoleon, büyüklüğünü tüm dünyaya ispatlama çabasında fakat papa'nın gücünden faydalanmak da istemektedir, karşısına almak isteyeceği biri değildir ve tamamen politik bir hamledir.

    ayrıca -konudan azade- beethoven da napoleon için; “avrupa’yı demokrasi ile tanıştırıyor” diyerek “eroica”yı ona ithaf etmiştir. daha sonra napoleon’un tutumu ve insanlığa bakışı ile sözlerini değiştirmiş: “o da sıradan biri değil mi? bütün insan haklarını ezecek, kendini tatmin edecek ve bir tirana dönüşecek.” ve tabii ki beethoven, eroica’yı ona ithaf ettiğini belirten sayfayı yırtmıştır ve şunları yazmıştır: kahramanlık senfonisi, büyük bir kahramanın anısına.

    tabloya ait birçok ayrıntı var, diğer ayrıntıları ve özellikleri yazılmış ve yazılacak olan(umarım) entrylerle ya da ufak araştırmalar ile edinmenizi diliyorum. hatta eklememi istediğiniz ve yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgileri seve seve ekler/düzeltirim.

    beethoven: symphony no. 3 / karajan · berliner philharmoniker
  • 2 aralık 1804 tarihinde notre-dame de paris'deki taç giyme törenini ölümsüzleştiren meşhûr tabloda türkleri, empereur napoléon bonaparte ve impératrice joséphine de beauharnais kadar ilgilendiren üçüncü bir yüz var. tablonun arka taraflarında pek göze çarpmayan ve bonapart'ın konsül ve imparatorluk dönemlerinde ortaelçi unvanıyla paris'te bulunan hâlet efendi.

    sefirliği sırasında paris'ten gönderdiği mektuplarda; fransa'da bulunmaktan hiç de memnun olmadığı anlaşılan ve herkesin övgüyle söz ettiği avrupa'yı burada bulamadığını ve bu kâfir diyarından bir an önce kurtulmak istediğini belirttikten sonra “fransa'yı görüp de beğenenleri frenk taraftarı ve casusu, görmeden beğenenleri de ya frenkler'in yazdıklarına inanan bir ahmak veya onların dininden biri” olarak nitelemiştir.

    bu mutsuz ruh hâli, fransız ressam jacques-louis david'in louvre müzesi'nde sergilenen tablosuna da yansımıştır.

    (bkz: le sacre de napoléon)
  • en sevdigim tablolardan biridir.

    evime guzel bir posterini yaptirmak istiyorum. nereden yaptirabilirim ? bilenler yesillendirirse sevinirim.
  • louvre'da ilk gördüğümde ihtişamından gözümü üzerinden alamadığım jacques-louis david eseri, hemen yanında da delacroix'nın liberty leading the people tablosu vardı
  • resmin uzun adı "the consecration of the emperor napoleon and the coronation of empress joséphine"'dir. jacques-louis david 621'e 979 cm boyutlarındaki bu resmi yaptığında dünyadaki en büyük tabloyu yaptığına inanıyormuş. ancak kendisinden önce yapılmış 677'ye 993 cm boyutlarında olan paolo caliari'ye ait wedding feast at cana tablosunu unutmuş. her ikisi de louvre müzesinde görülebilir.
hesabın var mı? giriş yap