• şunun extended versiyonunu tekrar sinemada izlemek için neler vermezdim. neler ki neler.

    üniversite ortamı, safi dostluklar ve güzel zamanlardı.

    filme gelince de tek şunu demek istiyorum. işaret kulelerinin ateşlenmesi ve sonrasında rohan’ın hareketlenmesi kısmı varya, yaklaşık 5 dakikalık kısım, dünyalara bedel sadece orası bile benim için. gandalf’ın ateşi yaktırması, o karlı dağlar ve sonrasında aragorn’un tepkisiyle devam eden muhteşemlik.

    biz çok şanslıydık, gençliğimiz en muhteşem devirlere denk geldi. pek çok alanda hem de. galiba da sonmuş. artık pek umut yok hiçbir şeye...
  • film hakkında birkaç trivia;

    * büyük yapımlarda efekt çekimleri için genelde 200 çekim yapılırken bu film için 1488 adet çekim yapılmış.

    * filmin çekimleri, dünya prömiyerinden sadece 5 gün önce tamamlanmış, peter jackson filmin tamamını ilk defa prömiyerde izlemiş.

    * witch kingin bulunduğu sahneler, miğferi sauronun fellowship of the ringde taktığı miğfere çok benziyor diye tekrar çekilmiş. peter jackson 2 karakterin karıştırılacağından korkmuş.

    * sean astinin gerçek kızı son sahnede sam gamgeenin kızını oynamış.

    * film, sinema salonlarına "till death for glory" adıyla gönderilmiş. (çalınmasından korkuyolardı heralde)

    * theodenin battle of the pelennor fieldstan önce askerlerinin kılıçlarına kendi kılıcıyla vurma hareketi bernard hillin fikriymiş.

    * merry ve pippin'in isengard duvarlarında pipo içtiği sahnede , dominic monaghan kusmamak için sahnenin çekilmesinden önce bir bardak süt içmiş.

    * pippinin filmde söylediği the steward of gondor adlı parçanın melodisini billy boyd kendisi besteleyip seslendirmiş. (sözler tolkiene ait tabi)

    * john rhys-davies aslında denethor rolü için seçmelere katılmış.

    * peter jackson, christopher leeye sırtından bıçaklandığı zaman nasıl tepki vermesi gerektiğini anlatmaya çalışıyormuş, christopher lee 2 .dünya savaşında özel ingiliz güçlerinde bulunduğu için bunun nasıl bir his olduğunu zaten bildiğini söylerek sahneyi çekmiş.

    * lawrence makoare filmde hem witch kingi hemde ork gothmog'u (bkz: return of the king deki mantar suratli ork) canlandırmış.

    * frodonun yüzüğü yokedeceğini anlayan gollumun surat ifadesi, peter jacksonın evinde halısının üstünde çekilmiş ve sonra stüdyoya mail ile gönderilmiş, orda özel efektler eklenmiş.

    * deagolun yüzüğü bulduğu açılış sahnesi andy serkis tarafından yönetilmiş.

    * denethorun faramiri yakmaya çalıştığı sahnede, gandalfın atı ateşe yaklaşamıcağı için, gerçek bir ateş yakılmış ve bir cama yansıtılıp kameranın önüne konmuş sahne böyle çekilebilmiş.

    * ian mckellenın çekimlerdeki ilk gününde hobbitona geldiği sahne çekilmiş, 2. gün ise gray havenstaki filmin son sahnesi çekilmiş. (bkz: nası yani) (bkz: yuh)

    * rohirrimin pelennor da orclara daldığı sahne (afedersiniz argo oldu biraz) 52 kere çekilmiş.

    * black gatein önündeki savaşta aslında aragorn sauronla dövüşmüş fakat sonradan sauron yerine bir trol konmuş. (bence iyi olmuş çünkü kitapta böyle bişey yok)

    * barad-durun çöküşü world trade centerı hatırlatmasın diye özel bir çaba sarfedilmiş, kule yerden çökmeye başlamış ve patlama sesi yerine cam kırılma efekti kullanılmış.

    * billy boyd gibi, viggo mortensen'de elfçe söylediği şarkıyı bestelemiş.

    * black gatein önünde sauron aragornu çagırdığı zaman (elessar diye), orda aslında babasının hayali görünüyormuş ve o çagırıyormuş gibi gözüküyormuş (kandırmaca yani) daha sonradan kaldırmışlar o sahneyi, o yüzden aragorn havaya doğru şaşkın şaşkın bakıyor sanki birşey görmüş gibi ve sonra "for frodo" diye kapıya koşuyor.

    * black gate'in önünde çekilen sahne, yeni zellenda ordusunun çalışma alanı olarak kullandığı bir çölde çekilmiş, çöl hala mayın ve bombalarla kaplı olduğu için önce bütün mayınlar ve bombalar temizlenmiş sahneler öyle çekilmiş.

    * wtich kingin filmde elinde tuttuğu topuz o kadar ağırmış ki, eowynle karşı karşıya kaldığı sahnede topuzu savurması için film ekibinden birisi kenarda durup, topuzu alttan yukarı doğru itiyormuş, başka türlü yerinden oynaması mümkün değilmiş çünkü. ve az kalsın film ekibinden birisine çarpıyormuş topuz çekimler sırasında. son anda kenara çekilmişte kurtulmuş adamcağız.

    son olarak film,

    * * 11 oscar adaylığının 11inide kazanarak bir rekora imza attı. (tebrikler)

    bunu okuyanlar bunlarıda okuyabilirler (bkz: #9142977) (bkz: #9143856)
  • öncelikle bilgileri ımdb trivia kısmında bulabilirsiniz.

    frodo'nun örümcek tarafından yaralandığı sahnede ağzından köpük çıkması için elijah wood, daha önceden çiğnenmiş iki "alka seltzer"i dilinin altında tutuyordu.

    yönetmen peter jackson, gondor kuşatması sırasında orkların lideri gothmog'un başının kısmen "fil adam" olarak da bilinen "john" merrick'in başından geldiğini söylüyor. ayrıca, jackson 1987 yapımı kabak tadı filminden de etkilendi.

    saruman'ın ölüm sahnesini çekerken (extended edition dvd'de) yönetmen peter jackson, saruman'ı canlandıran sir christopher lee'ye sırtından bıçaklandıktan sonra nasıl tepki vereceğini ve nefes alacağını anlatmaya çalıştı. ingiliz özel kuvvetleri'nden ıı. dünya savaşı gazisi olan lee, jackson'a bir adamın arkadan bıçaklandığında nasıl ses çıkardığını bildiğini temin etti.

    elijah wood, örümceğin ağlarını temsil eden lateks benzeri bir malzemeye sarıldı. dvd'de, dünyanın en büyük prezervatifi ile kaplı olduğu gibi şakalar yapılıyor.

    filmin yönetmeni peter jackson’ın örümcek fobisi yani araknofobisi var ve filmdeki dev örümceğin tasarımını en çok korktuğu örümcek türlerine dayandırarak oluşturmuş.

    örümceğin çığlığı, plastik bir uzaylı oyuncağın sesleri, buhar tıslamaları ve bir tazmanya şeytanının çığlığı dahil olmak üzere çeşitli unsurların birleşimidir. ayrıca örümceğin modeli, yeni zelanda huni web örümceğine dayanıyordu.

    denethor'un kendi üzerine ve faramire döktüğü yanıcı sıvı uygun bir parlaklık elde etmek için su ve gliserin karışımıydı. bu karışım, peruğu, kostümleri ve çekim alanını batırdığı için, bu sahnenin tek bir çekimde çekilmesi gerekiyordu. ayrıca denethor'un faramir'i yakmaya çalıştığı bu sahnede, gerçekten ateş yanmıyordu çünkü ateş olması durumunda gandalfın atı buraya yaklaşmazdı. bunu çözmek için, ekip kameranın önündeki cam bölmeye gerçek bir ateş yaktı, böylece ateş yanıyor gibi görünüyordu.

    faramir'in atındaki minas tirith'e geri sürüklendiği sahneye çok dikkat edildi. yapımcılar atın aniden koşmaya başlayıp faramiri canlandıran david wenham'ı arkasında sürüklemesinden korkuyorlardı, bu yüzden atın eyerinin içine bir serbest bırakma sistemi kuruldu. wenham sağ elinde bir kulp tuttu ve aksi bir durumda kulbu çekerek kendisinden attan ayıracaktı. neyse ki sistemi kullanmaya ihtiyaç duymadılar.

    aragorn ordusunun mordor'un siyah kapısı önünde toplandığı sahne, ordu tarafından eğitim alanı olarak kullanılan bir alanda çekildi. alan hala patlamamış mayın ve bombalarla doluydu ordu, aktörler, aktrisler ve figüranları tehlikeye sokmamak için alanı metal detektörleriyle taradı.

    üçlemede görülen yerlerin isimleri, kitapların yazarı tolkien tarafından kurgulanan elflerin dili olan sindarin dilinden çevrilmiştir: rivendel / ımladris: elf karakolu / derin yarık vadisi. lothlorien: rüya çiçeği. ısengard: demir kale. caradhras: kırmızı boynuz. anduin: uzun nehir. argonath: iki asil taş. emyn muil: sarp tepeler. fangorn: ağaçkakan. rohan: at ülkesi. gondor: taş ülkesi. osgiliath: yıldızlar konağının kalesi. minas tirith: saatin kulesi. minas morgul: karanlık büyücülük kulesi. moria: siyah uçurum. mordor: kara topraklar.

    filmin yönetmeni peter jackson, inandırıcı olmadığını düşündüğü için ölüler ordusu'ndan nefret ediyordu. senaryoda tutma sebebi ise kitabın hayranlarını hayal kırıklığına uğratmamaktı.

    normal bir film yaklaşık 200 görsel efekt barındırır. üçlemenin ilk filmi: yüzük kardeşliği 540 ikinci filmi iki kule 799 ve son film olan kralın dönüşünde ise 1.488 görsel efekt kullanıldı.

    “kralın dönüşü” aynı zamanda x-men serisindeki bir çizgi romanın başlığı. seride ayrıca sauron adında bir kötü adam da bulunuyor.

    üçlemeyle ilgili gerçekler ve sayılar: prodüksiyon sırasında; 48.000 kılıç, mihver, kalkan ve makyaj protezi; 20.602 arkaplan oyuncusu; gardırop departmanı tarafından yapılan 19.000 kostüm; ork ordusunun seslerini oluşturmak için yeni zelanda kriket karşılaşmasından 10.000 seyirci; sahne arkasındaki 2400 ekip üyesi; ayrıca 1.600 çift protez hobbit ayağı kullanıldı

    oyunculardan her birine son çekim günlerinde, genellikle rolleri için önemli destek olan bir hediye verildi. miranda otto, eowyn'in kıyafetlerinden birini ve kılıcını, liv tyler arwen'in "elbisesini, orlando bloom legolas'ın yaylarından birini aldı.

    filmle ilgili tüm bilgileri izlemek ve beni desteklemek için kanalıma göz atabilirsiniz *
  • defalarca izledikten sonra adını "sam'in çilesi" olarak değiştirmek istediğim filmdir.
  • bu film ve serisi ile her geçen günde yeni bilgiler ve detaylar öğreniyoruz; bildiklerimizden biri gandalf'ın mana harcamamak için, sadece dengeyi korumak adına zor durumlarda büyü kullanması.

    kara kapılar( black gates ) sahnesinden, daha önce bahsedilmişse görmediğim bir detay yakaladım.
    --- spoiler ---

    aragorn ve batının ordusu, kara kapılar önünde kuşatılmış iken, sauron'un gözü aragorn'a seslenir ve aragorn etkilenip, kılıcını indirerek göze doğru adımlar atar; tam o sırada kamera bir anlığına gandalf''ı gösterir: gandalf sol eliyle bir perdeyi çeker(kaldırır) gibi bir hareket yapar ve sonrasında aragorn geriye dönüp, küçük bir tebessümün ardından o meşhur sözleri söyler"for frodo"
    --- spoiler ---

    mükemmel kurgulanmış küçük bir detay. gandalf'ın karakteri ve etkisi daha güzel anlatılamazdı.
    izlemek isteyenler için 1:50 'den itibaren:
    https://youtu.be/c-t7kdjajhw

    yeni link:black gate charge
  • final battle’da aragorn’un arkasından kimse koşmasa ve bizimki orada hayatının dayağını yese ne plot twist olurdu ama…!

    düşünsene bu tek koşuyor, sinema ahalisi “vay be cengavere bak” diyor. “şimdi ordusu yetişecek” diyor.
    ama yönetmen helikopter çekime geçtiği an görüyoruz ki kimse gelmemiş. gandalf askerlere “sakin olun, yerlerinizi kaybetmeyin” diyor. sahne tekrar aragorn’a dönüyor. bizimkini kıskaca almışlar sağlı sollu hem dövüyolar hem kesiyorlar. bizimki “legolas” diye feryat ediyor. legolas da yardıma gelmiyor. onlar plana sadık.
    bu popülizm kokan doğaçlama koşuyu stratejik hata olarak görüyorlar. gerekirse dayağını yesin gebersin olarak bakıyorlar olaya. aragorn orada komalık olup ölüyor... o öldükten sonra film 1 saat daha devam ediyor ve yine kötülerin kaybetmesiyle bitiyor. ama arathon’un tornu aragorn’un kofti ölümü senaryoya eksi veya artı bir değer katmıyor. öyle mal gibi öldüğüyle kalıyor. film yine 11 oscar alıyor. yine şimdiki kadar kült oluyor ama aragorn’un bu embesilliği kuşaklar boyu büyük bir hayat dersi oluyor. film gösteriminden 20 sene sonra yapım şirketi filmin extended edition’ını yayınlanıyor. orada görüyoruz ki aragorn aslında çok daha feci can vermiş. gördüklerimiz hiçbir şeymiş…
  • şu final haftası arefesinde tekrar bi üçleme aşkı tutuştu da

    --- spoiler ---

    boromir'in babasına:

    -birinci oğlunu çok sevdiysen ikinciyi niye yaptın amınakodumun oğlu

    --- spoiler ---
  • -ıssız adam'a ağlamadın, babam ve oğlum'a ağlamadın, hangi filme ağladın lan sen?

    -söylerim ama gülmek yok.

    -söz gülmiycez.

    -the lord of the rings the return of the king. çok ağladım ya.

    -ahahahaaaaahahaahaaaaa.

    zalimler. ağladım lan işte. en çok ilk izleyişimde. sonra şiddeti azaldı tabi. istediğiniz kadar gülün, bir daha izlerim, gene ağlarım, size ne.
  • üçlemenin extended versiyonlarını 1080p olarak iki sefer izledikten sonra halen hikayeye ve o dünyaya bir açlık duygusu barındırdığım ve bence en muazzam sahne ve mesajı barındıran üçlemenin son halkası. okadar entry okudum kimse o sahneye değinmemiş yahut ben rastlamadım.

    savaş bitiyor, kral aragorn oluyor, millet meydana toplanmış, herkes aragorn'a biat ediyor ve önünde eğiliyor. hobbitlere gelince onlar da eğilmeye hazırlanıyor ki, aragorn onları durduruyor ve "my friends, you bow to no one" diye patlatıyor repliği ve hareketi ve mesajı. ne kadar küçük olursan ol, saygıyı hak ettiysen alırsın, azmedersen başarırsın, kraldanda kral olursun, köylü de olsan milletin efendisi sen olabilirsin mesajı. herkes eğilir, müzik ortamı yapar, gözlerden yaş gelir, içi titrer insanın sahnenin ve mesajın heybeti karşısında. çok duygusal olabilirim, ama üçlemenin en güzel sahnesi bu bence ve her seferinde o aynı duyguyu yaşattırıyor.

    hobbit filmlerini sabırsızlıkla bekletir.
  • şu sahnede gaza gelmeyen, tüyleri diken diken olmayan bizden değildir. hala ve hala muhteşem bir filmdir.

    http://www.youtube.com/watch?v=l8yodaqbfcq
hesabın var mı? giriş yap