• marion z. bradley'in kral arthur efsanesini farkli bir acidan yansitmaya calistigi ve turkceye inanilmaz kotu cevrilmis kitaplari.
  • marion zimmer bradley tarafindan yazilmi$, kral arthur efsanesinin mukemmel bir anlatimi . $imdilik toplam 4 kitap: buyu ustasi, yuce kralice, geyik kral, me$e agacindaki tutsak .

    genelde siyaset ve din agirlikli, ayrica ortacag'daki kadin kavrami da cok iyi anlatilmi$ . zaten kitap tamamen kadin kahramanlarin baki$ acisindan anlatilmakta . bu yuzden sava$ sahneleri arayanlar hayal kirikligina ugrayabilir . $amanizmle ilgili goru$ler de kesinlikle tadilmali ..

    fantezi insanlarinin kesinlikle okumasi ve kendinden gecmesi gereken bir seri .

    (bkz: mordred)
    (bkz: mordreds song)
    (bkz: morgaine)
    (bkz: lancelet)
  • bu serinin 5. kitabi bu sene icinde cikacak. kitaba marion z. bradley baslamis fakat bitirmeden oldugu icin baska biri bitirmis.
  • ayrica yine yakinda tv filmi olarak da cikacak sayin amerikalilarin karsisina. (bkz: imdb)
  • genellikle ön planda morgaine'i tutarak yazılmış kitap serisi. dünya tarihi ile ilgili** bilgilerle tarihe de dokunduran yazar, beni we pek çok kişiyi gwenhwyfar düşmanı yapmıştır. tabii kitapta morgaine'in uğraşması gereken daha bir çok gereksiz insan wardır. süper bir kitaptır.
  • filmi izledikten sonra roman nerede bu nerede, hiç iş yok bu uyarlamada dedim kendime.
    kitaba bu kadar ihanet de olmaz ki sayın amerikalılar. tamam bazı şeyler çok ayrıntıda kalabilir ama kevin-merlin nerededir, nimue nerededir, kutsal kase nerededir? hepsinden önemlisi morgaine'in mücadelesi nerededir, camelot'ta gördüğü düşmanlık nerededir? mordred'in çelişkileri, morgause'un olumlu tarafları nerededir? olay örgüsü bu kadar mı saptırılır, kişiler bu denli mi basitleştirilir? morgaine arthur'a karşı hiç bir hareket işlememektedir filmde, okuyanlar bilir kitapta bu çekişme de anlatılmaktadır. o zaman da hikayenin morgainece anlatılmasının manası yoktur zaten. oysa oyuncu kadrosu umut vaad ediyordu. yazık olmuş.
  • kral arthur efsanesi'nin, her yerde kötü kızkardeş, pis büyücü olarak irdelenmiş arthur'un üvey kızkardeşi mogaine ya da nam-ı diğer morgana açısından irdelendiği dört kitaplık serinin ilk kitabı. efsanenin anlatılışı boyunca üzerinde durulmuş en ilgi çekici hususlardan biri, hristiyanlığın britanya yarımadasına gelmesiyle, bağnaz görüşlerin artması ve anaerkil bir yaşam biçimi benimsemiş, döneme göre oldukça uygar* bir yaşam süren halkın, inançlarını zorla değiştirmeye itilmesidir. bu esnada cahil, dargörüşlü, sofu gwenhwyfar'ı, ne istediğini bir türlü çözememiş lancelot'u, adil olmaya çalışan, kızkardeşine duyduğu aşkla gwenhwyfar ve devlet meseleleri arasında kalan arthur'u, toplumunu yozlaşmaktan kurtarmaya çalışan ama kardeşi arthur'la girdiği ilişkinin ve törelerin istediklerinin etkisinden kurtulamayan güçlü, zarif, zeki morgaine'i, yuvarlak masa şövalyelerinin kişiliklerini, babasını öldürerek efsaneyi sonlandıran mordred'ın, anne-baba çelişkilerini, druid rahiplerini, avalon rahibelerini, vs.. leziz bir biçimde anlatılır.
  • kral arthur efsanesindeki kahramanlık, erkeklik, hede hödö gibi şimdiye kadar bize dayatılmış temaların aynı zamanlarda can çekişmekte olan pagan kültü bakış açısından, efsaneye kadını da ekleyerek veren başarılı eser.
  • excalibur, kral arthur konusunun farkli bir acidan yansitildigi film. morgaine le fay* in kardesini cok seven, iyi bir witch oldugu bir senaryosu var. anlasilan kitaplarina da pek sadik kalinmamis. bazi noktalarda asiriya kacilmis olsa da, kostum, muzik ve gorsellik cok basarili. karakterler cok iyi secilmis, tiplemeler pek guzel olmus. excaliburun hikayesini bilenler, ya da en azindan ayni adli izleyenlere oldukca terse gelebilecek bir film bu. morgain in acisindan olaylari anlatiyor ve de faekinin ortadan kaybolusunu da bu olaylarin gelisimine ve de lady of the lakein yaptigi hatalara bagliyor. bir yanda hristiyanlarin tanrisi ve bir yanda paganlarin tanricasi. uther de arthur da avalon un yani faekinin, nam i diger avalon rahibelerinin destegi ile tahta cikar ve de hukum surerler, excalibur ikinci planda islenmektedir. mordred in dogumu ise lady of the lakein tanricanin istekleri dogrultusunda hareket etmesiyle olur. mordred yine buyuk dusmandir, ama excalibur hikayesindeki gibi morgaine tarafindan desteklenmez. asil anlatilan hikayede gecen bazi olaylar cok guzel islenmis ve de resmedilmis. izlenilesi bir film. gercekten cok farkli bir bakis acisi. yine herzamanki gibi cici hristiyan propagandasi ve kotu pagan simgeleri hissediliyor. ama cok da rahatsiz etmiyor.
    morgaini oynayan julianna margulies ve lady of the lakei oynayan angelica houston de celtic kostumleri icinde buyuleyici gorunuyorlar.
  • filminin kitabindan ana farki morgaine'nin gucsuz ve kaderin kurbani bir hatun olarak canlandirilmasidir. kitap kadinlari kutlarken film kurbanlastirir. kitapta morgaine disinda viviane, igraine, morgause, ve gwenhyfar'in da bakis acilarina yer verilir. filmde pek oyle bir cesitlilik yok. yine de fena degil. kitapta morgaine soyle bir laf eder ki akillardan silinmesi zordur zor: what can a virgin know of the joys and sorrows of mankind?
hesabın var mı? giriş yap