• güzel mi değil mi tam karar veremediğim, misantropist kitap.

    bazı noktaları yaratıcı, ama bazı noktalar komik denecek kadar basit kalmış. fakat yazar bazen çok güzel bir noktadan bağlayabildiği için yine de kesin konuşmak zor.

    --- spoiler ---

    misal; güneş'i bir sinyal yükseltici olarak kullanarak samanyolu ile iletişime geçmek, nanomateryal iplikler kullanarak bir gemiyi dilimlemek, ortaçağ piyadelerini kullanarak işlemci-hard disk ve süvarileri kullaranak veri yolu* tasarlamak oldukça yaratıcı.

    ama tüm bu yaratıcılığın yanında trisolarian ırkını insanların tıpa tıp aynı yapmak, uzaylıların "sanata hiç önem vermiyoruz" mızırdanmaları, "uzaylı bakanlıkları" biraz komik kaçmış neredeyse. umarım diğer kitaplarda makul yerlere bağlanır.

    fakat kitap, kaotik bir güneş(ler) sisteminde yaşamanın ne kadar zor olduğunu güzel yansıtmış. dünya gibi hareketleri tahmin edilebilir bir gezegende yaşamanın, her an yokedilme tehdidi altında olmadan bir uygarlık kurabilmenin ne kadar büyük bir şans olduğunu güzel anlatılmış. bu konuda vizyonumu genişletti. ki bence bir bilimkurgu'da olması gereken de budur.

    --- spoiler ---
  • amazon prime video tarafından senaryolaştırılıp 1 milyar dolarlık dizi projesine dönüştürülmek istenen kitaptır.

    (bkz: #75519090)
  • asimov stili bilimkurgu romanlarından hoşlanıyorsanız seveceğiniz bir kitap. kişilerin motivasyonları anlaşılabilir, ve asimov romanları gibi fikirlerin başrolde olduğu bir kitap.
    --- spoiler ---

    her ne kadar kitaptaki olaylar kötümser olsa da tekno-iyimser olarak tanımlanabilir. fizik biliminin gelişmesindeki önündeki en büyük engelin bilimsel deney yapılamaması gibi bir önkabul var. (bence sorun insan iletişiminin sınırlı ve dolaylı olması, yani trisolarian'ların avantajı) ya da yeteri kadar kaynak ayrılırsa bilimsel gelişme patlama yapar gibi önkabul var. bir de three-body problemi'nin olduğu bir yerde evrimin gerçekleşmesi bana çok mantıklı gelmedi. hayatın ortaya çıkması için gerekli ama yeterli olmayan şartlardan biri güneş sistemi gibi düzenli bir yerde olması.
    --- spoiler ---
    ama çok okunabilir ve bence güzel bir kitap.
  • ilk 10 bölümü atlatırsanız güzel yükselen kitap.
  • orta derecede beğendiğim bilim kurgu romanı.

    --- spoiler ---

    artıları:
    -uzaylılarla ilk mesaj alış veriş kısmında belli belirsiz the contact havası yaratması.
    -polis olan karakter.
    -geri sayım ve arkaplan radyasyonu ile ilgili bölümler.
    -oyun ve senaryosundaki yaratıcılık.
    -fizik kanunlarının işlemeyişi hakkında olan bölüm.
    -panamadaki gemi kesilme bölümü.

    eksileri:
    -başlangıç bölümündeki komünizm muhabbeti vs. bunlar geride kalmamış mıydı?
    -polis karakteri dışındakilerin karikatürize olması ve bu nedenle edebi yönünün zayıflığı
    -uzaylı medeniyetin yaratıcılıktan uzak tasviri ve insanoğluna çok benzemesi.
    -sonlara doğru artan aşırı teknik bilimsellik nedeniyle çok fazla anlaşılmaz hale gelmesi.
    -adventist ve diğer uzaylılarla temasa geçenlerin karar alma gerekçelerindeki yetersizlik. yani insanlığı feda ediş sebepleri beni tatmin etmedi.
    -çok fazla olumlu tesadüf içermesi (adventistlerin başına babasından yüklü bi miras kalması vs.)
    -çinli isimlerdeki cinsiyet belirsizliği.

    --- spoiler ---

    tanım: yer yer sürükleyici ortalama bilim kurgu romanı.
  • kitaptaki karakterlere bayıldım. bunların nasıl bir filmde canlanacağı konusunda sabırsızlanıyorum. belki filmden önce bir animasyon/anime serisi olsa çok daha iyi olacak. şuan için ortada bir şey yok.

    not: 1.5 haftada bitirdim. çok sürükleyiciydi keşke bitmese diye durdum internette kitap hakkındaki şeylere baktım youtube'dan kitabın incelemelerine bakıyorum şimdi de :( sıradaki 2 kitabı da sipariş edeceğim.
  • "insanlık ve kötülük arasındaki ilişkinin, okyanus ve üstünde yüzen buzdağı arasındaki ilişkiyle aynı olması mümkün müydü? okyanus ve buzdağı, her ikisi de aynı maddeden oluşur. buzdağı sadece katı formda olduğu için ayrıymış gibi görünür. ama gerçekte uçsuz bucaksız okyanusun bir parçasıdır. insanlığın kendisinden ahlâki bir uyanış beklemek tıpkı kendi saçını çektiğinde dünyanın havaya kalkmasını beklemek kadar imkânsızdır. ahlâki bir uyanış için insan ırkının dışında bir kuvvet gereklidir."

    aslında herşeye bu düşünce şekil veriyor hikayede.
    kızıl birlik ve kızıl muhafızlar, "adventistler" ve "kefaretçiler", insanlar ve böcekler arasında olan da buydu belki de.
    medeniyetin farklı seviye ve boyutlarında yaşanan bu ayrışmaların benzerliği, çok da farklı sonuçlar ummanın aptallık olduğunu düşündürdü okurken.
    çin'in kültür devrimi tarihine kitapta fazlaca girilmiş olmasını gereksiz bulan kişilerin aksine, anlatılmak istenenin omurgası olduğunu düşünüyorum bu dönem hakkındaki ayrıntıların.
    çok büyük keyif alarak okunabilecek ve bilim kurgudan fazlası olan cixin liu'nun dünyanın geçmişi serisinin ilk kitabıdır tanım olacaksa.
  • başlangıcı insanı kendine tutsak eden, bunu tüm kitap boyunca koruyamasa da, okuması keyifli bir roman.

    kitabın ilk yarısında, three-body oyunundaki rüya tarzı enstantaneler yüzünden, uzakdoğu felsefesi esintili bayat bir mistik kurgu mu okuyorum acaba diye düşündüm ama ikinci kısımda bu kaygılar silindi. sağlam bir hardcore bilim-kurgu eseri bu.

    çin'i yakından tanımadığımdan tarihi atıfların muhtemelen çoğunu kaçırmışımdır. wikipedia'da saatler geçirdim ama maalesef bunu öyle telafi etmek mümkün değil. onun yanında kültürel ve ahlaki göndermelerin çoğunu da eminim anlamamışımdır, ancak bu konuda hayıflanmıyorum. ye'nin motivasyonu misal bana ikna edici gelmedi, aksine tutarsız geldi. trisolaris topluluğunun kaygıları da o kadar aşmış bir medeniyet için epey önemsiz şeylerdi.

    asıl olayı çözdüğümüz bölümün ardından gelen son kısmı oldukça zekice planlamış liu cixin; havada kalan parçaların hemen hepsi pek şık bir şekilde yerine oturuyor. bravo.
  • üç cisim problemi.

    ayrica
    dusunce deneyleri icin
    (bkz: #92649934)
hesabın var mı? giriş yap