• öncelike richard linklater'ın bu seriden etkilenip de çektiği film için (bkz: boyhood)

    başka bir entryde bu belgesellere gönderme yapacakken sözlükteki başlığını bulmak için 14 up, 28 up..., up series, 7 up diye arattım mamafih bu seriyi inceleyen tek başlık bunu bulabildim. bu duruma da şaşırdım tabii. aramaya radikal bir şekilde inanmama rağmen sözlükte bu serinin bu kadar az ilgi çekeceğine inanmadığım için kesin ararken hata yaptım diye içimden geçiriyorum ama ne olur ne olmaz diye buraya kısaca bilgi verici bir iki cümle yazayım:

    aynı anda hem müthiş hem de çok korkutucu ve acı verici bir seri.

    aslında ilk başta "britanya'nın çocukları dünyaya nasıl bakıyorlar"ı göstermek amaçlı tek çekimlik planlanan "seven up" adlı 1964 tarihli televizyon programı yapıldı kanadalı yönetmen paul almond tarafından. bu program için farklı arkaplanlardan 7 yaşında 14 çocuk bir araya getirildi ve onlarla röportajlar yapıldı.

    daha sonra "seven up" sırasında paul almond'ın asistanı olan michael apted 1970'in sonunda "7 plus 7" adı altında aynı çocukları bir kez daha topladı ve 7 sene sonra çocukların dünyaya bakışlarında nelerin değiştiğini inceledi. bundan sonra da her 7 senede bir her seferinde orijinal kadrodaki herkes katılmasa da bu insanların hayatlarında nelerin değiştiğini inceleyen röportajlara dayalı fimler yapmaya devam etti. "21 up" 1977'de, "28 up" 1984'te, "35 up" 1991'de, "42 up" 1998'de, "49 up" 2005'te ve son olarak da "56 up" 2012'de yayınlandı.

    michael apted "84 up"a kadar gitmeyi amaçladığını söylüyor ama tabii bunun için de kendisinin de sağlıklı bir şekilde 99 yaşına kadar yaşaması gerekiyor.

    bir sosyal deney gibi... o çocukların yerinde olmak kesinlikle istemezdim ama öte taraftan da çok ilgi çekici. hayalkırıklıklarını, mutlulukları, hayalleri, gerçekleri kısaca tüm hayatı gözler önüne seriyor. çok fena.
  • barış özcan'ın bu belgeseli merkeze alan tedx talks konuşması için bkz.
  • mukemmel bir belgesel serisidir. 7 yasindan beri gordugun o cocuklarin buyumesi, ardindan yaslanmasi tarif edilemez hisler burakiyor insanda. hayatin ne kadar duz ve tahmin edilebilir oldugunu da gozler onune sermekte olan bu yapitlari ilki haric michael apted, ilkini ise paul almond yonetmistir.
  • bu belgeselin ön ayak olduğu projelerden birisi de richard linklater a aittir. kendisi 2001-2013 yılları arasında geçen zaman diliminde, her sene bir iki hafta boyunca yaptığı çekimlerden, küçük bir çocuğun büyümesini ele alan bir film ortaya koyacaktır.
  • uzun zamandır izlemeyi ertelediğim bu muazzam projeye sonunda başladım. 1964 - 2019 yılları arasında tamamlanmış toplam 9 bölüm mevcut ve 1018 dakikadan oluşuyor. ilk iki bölümü seyrettim. tek kelimeyle müthiş! mark twain'in sözüyle 'truth is stranger than fiction'.

    projeyi her disiplin açısından ele almak mümkün gibi görünüyor: geleneksel ve eleştirel sosyolojik, psikolojik yaklaşımlar gibi. seriyi tamamen bitirdikten sonra detaylı bir inceleme yazacağım.
  • belgesel olmasına rağmen ünlü film eleştirmeni ve yazar roger ebert’ in tüm zamanların en iyi filmi listesinde 10. sıraya yerleşmiş muhteşem yapım. hakkında şöyle faideli bir video var.

    https://www.youtube.com/watch?v=9r2zjhj8zce
  • 21 yaşı konu alan üçüncü bölümünü izlemekteyim. büyük oranda izlediğimi anlıyorum ancak bazı karakterler çok hızlı konuşuyor. o yüzden alt yazı ihtiyacı hissediyorum lakin bulamadım.

    serinin tamamı için türkçe ya da ingilizce alt yazı konusunda yardım etmek isteyenlere bir yeşil uzaklıktayım.
  • yedisinde neyse yetmişinde odur. atasözü ne kadar doğru belgeseli izleyip öğreneceğiz. normal insanların hayatını konu alan 7 yaşından 64 yaşına kadar 14 sıradan çocuğun hayatını her 7 yılda bir belgesel haline getiren seri.
hesabın var mı? giriş yap