• baştan belirteyim konuyu provokasyon amacıyla filan açmıyorum.

    cidden merak ediyorum, türk ordusu mevcut ışid güçleri karşısında ne yapar? ışid dayanabilir mi? yoksa daha farklı senaryolar mı olur? yani tsk ne kadar zamanda bu azılı haydutların dişini çeker?

    elbet konuyu bilen bir uzman vardır, ışid gibi azılı teröristlere karşı tam yetkili türk ordusu ne yapabilir bir açıklasın.
  • hollywood filmleri ve bilgisayar oyunlarıyla büyüyen kuşağı meyaka boğan kayşılaşmaymış. veysusmuşmuş bi de. (bkz: siker misin sabaha mı bırakırsın)
  • gayet tuhaf bir aşk hikayesidir.
    adeta kuekuatsheu ilen ayın hikayesi gibidir. ha bire birbirlerine uzaktan bakarlar lakin kavuşamazlar. (bkz: misliyle karşılık verildi)
  • tsk'nın 30 yılda tankla uçakla füzeyle yapamadığını ışid 30 günde toyota pikapla yapmıştır.
  • tsk'nin yemekleri çogzeldir, keççap olarak tukaş'ı kullanırlar. ışid'in yemekleri ise los pollos hermanos'tan getirtilir, kızarmış nuggetları pek güzeldir.
  • tsk'nın önünde insan haklarına uygun hareket etme gerekliliği vardır, ışid'in önünde yoktur, keşke onlarında öyle bir zorunluluğu olsadır.
  • birinin başkomutanı kantinci, diğerinin ki kelle paçacıdır. birlikte dükkan bile işletebilirler...
  • tsk'nın ipleri başkasındadır**; ışid ise ipi ile kuşağını siki ve taşşağı ile tutar...

    **edit: başkası=tbmm
  • şaka gibidir vesselam..
  • yapılması mantıklı olmayan karşılaştırma.

    bir tarafta 700.000 kişilik ağır silahlara,natonun en büyük ikinci kara kuvvetlerine,dünya standartlarında bir hava kuvvetlerine sahip koskoca bir ordu öbür tarafta ise bulduğu boş ortamdan faydalanarak sağı solu seri ve etkili bir şekilde işgal eden rakiplerine göre nispeten tecrübeli bir yapıya sahip bir örgüt-devlet.

    böyle bir karşılaştırma da pkk ile yapılan terör çatışmaları bahane edilerek tskya çamur atmak mantıklı bir davranış değil.birincisi pkk silahlı kuvvetlere karşı düzenli bir savaşa hiç girmediği gibi giriştiği gerilla tipi savaşı dahi çok alengirli bir metodla icra etti.gece vakti dışında herhangi bir vakitte herhangi bir askeri birliğe yaptığı saldırı yok gibidir,giriştiği saldırıların çoğu sonuç alma,düşman birlikleri imha etme amacından çok zarar verme,tahrik etme mantığıyla yapılmıştır.pkknın bu eylemlerde tek amacı kendi de ifade ettiği gibi eylemdir,kaos ortamı yaratarak istediklerini elde etmektir.aynı zamanda da bölgesel bir isyan niteliği de taşır.yerel desteği son derece etkilidir.tsk defalarca pkkyı bitirme noktasına gelmesine rağmen her seferinde yerel destekleri sayesinde yeniden kurulmuştur ki yerel destek olayı işi iyice içinden çıkılmaz hale sokmuştur.abd-nato güçleri de bu yüzden afganistan da talibanı yok edemediler,çünkü yerel destekleri çok güçlüydü.

    ancak işid pkk gibi çalışmıyor.bunun öncelikli nedeni suriye ve ırakta savaştıkları coğrafyanın pkk gibi bir gerilla savaşına uygun olmamasıdır;dağlık kesimler oldukça az,bitkisel yapı genel olarak kurak.içinde büyük birliklerin saklanabileceği ormanlar yok gibi.bunun yanında da suriye gibi iç savaşta bir ülke olduğundan tam bir kaos ortamı var.düzeni muhafaza edecek kuvvetler yok yada yeterince güçlü değil.böyle bir ortamda da işid pkk ile mukayese dahi edilemeyecek bir savaş yapısıyla savaşıyor,nizami ve asimetrik savaş.ne pkk ne ypg bu konuda tecrübe sahibi değil,eğitimleri de teçhizatları da buna uygun değil.ama tsk bu iş için kurulmuş bir ordu,başka ülkelerle/devletlerle ya onların topraklarında yada kendi topraklarında savaşmak için kurulmuş bir güç.işid ise pkk gibi bir gerilla savaşı metoduna evrilemez.buna hem coğrafyası hemde kendi yapısı müsade etmiyor ancak asimetrik şehir savaşlarını felluce örneğinde de gördüğümüz üzere son derece etkili bir biçimde ifa edebilir ki tsknın işid ile savaşta zorlanacağı noktaları sadece bunlar oluşturabilir;şehirler.

    geniş suriye ve ırak ovalarında/çöllerinde hiç bir şekilde tsk ile mücadele edemeyecek olan işid sadece şehirler de savaş verecektir.tsk için sıkıntı oluşturacak tek nokta da budur.şehir savaşlarında tsk hergangi bir tecrübeye sahip değil ancak bu konuda eğitimli ama nispeten belirli bir oranda kayıp vereceğini de göz önünde bulundurmak lazım.buna karşın elinde sahip olduğu muazzam askeri güç ile şehirleri kuşatma altına alıp herhangi bir dış yardımdan da izole edip kentleri yavaş yavaş ve az kayıpla ele geçirme gibi bir opsiyonu da genelkurmay muhakkak gözden geçirecektir.şehirlerde ki kökü kurutulduğu vakit ise ortada herhangi bir sıkıntı oluşturacak unsur kalmayacaktır.

    neticede tsk ile işid hiç bir şekilde mukayese edilemez.akıl kârı değil.belki esadın ordusuyla bu karşılaştırma olabilir ama işid ile değil.
hesabın var mı? giriş yap