• sürekli batıya doğru ilerlemeyi temel alan medeniyet türü. orta asya'da peydah olmuş ve yaklaşık 1500 yıl sonunda akp iktidarında zirveye ulaşmıştır. evet gelebileceği en son ve en ideal nokta budur, finaldir.
  • saf halinde her bir inanca hoşgörü olan medeniyettir.
    (bkz: hazarlar)
    ilgili bağlantı
  • "... medeniyet, müşterek değerler etrafında muhtelif milletleri bir sözün çevresinde toplayabilmektir. kuş uçmaz kervan geçmez yıkık bir sevda tepesinin beklenenleri olarak türkler mazinin coşkulu serazat seslerini türküleriyle müstakbele taşımakla mükelleftirler.

    imkânsız aşkların milleti olan türkler kavuşmasalar da unutmazlar. yalnızlıkların en kuytu yerinde bile tarih ve mefkûre onlar için ışıktır. ümmetin yitiği hikmetin o erişilmez aşkın yorulmak bilmez, usanmaz arayıcısı olan türkler en kara sevdaların yiğit yolcusudur. türkler çekirdeğinde kendi milliyetlerinin olduğu devlet ve kültür sistemlerini çok milletli birlikteliklere dönüştürmenin ustalarıdırlar. hun devletimizin hakanı mete han "ok ve yay gerebilen kavimleri bir aile gibi birleştirdim şimdi onlar hun oldular" derken bunu ifade ediyordu. tonyukuk'un göktürklerdeki varlığı, nizamülmülk'ün selçuklu devleti içindeki yeri, osmanlıların pek çok devlet adamı türklerin devlet tecrübesi içinde çevreyi kendi devlet ve medeniyet idealine katarak onun bir parçası haline getirmelerinin birkaç örneğidir.

    türk müşterek değer kuran ve bunu milli, dini ve insani esaslarıyla bir müşterek davaya dönüştürmenin en yüksek seciyeli bir milletidir. bugün anadolu'nun içine sıkıştırılıp, kendi iç kavgalarıyla uğraştırılarak bu yeteneğinin yeniden gün yüzü görmesi istenmeyen bu millet hafızasının kuytularındakileri hayatına milliyetçiliğine medeniyet davasının esaslarını vererek ulaşacaktır. hülasa birlikten kuvvet doğar, gayesi etrafında farklıları dahi birleştirebilen geleceği feth eder."

    (prof. dr. altan çetin, "türk'ün medeniyet davası", 3 ağustos 2018)
hesabın var mı? giriş yap