• durduk yere sırf gaz amaçlı söylenmemiştir. birinci dünya savaşı bitimindeki görüşmelerdeki toprak pazarlıklarında osmanlı delegesi osmanlının toprak bütünlüğünü koruması gerektiğini, buraların osmanlı barışı altında refaha erişeceğini söyler; buna cevaben ingiliz bir arkadaş biz bahsettiğiniz toprakları zeki yunanlar ile çalışkan italyanlara vereceğiz der. bu söz unutulmaz. cumhuriyetin politik iradesinin on yıldaki bayındırlık başarılıarının ardından, ikibin yıl önceki olaylara laf çakmadan geçmeyen atatürk, on yıl önceki meseleyi de unutmaz, o meşhur cümleyi kurar. (ersin kalaycıoğlu'ndan hatırladığım kadarıyla)

    yani söylevi sadece içeride vatandaşlarını adam etmeye, onlardan yeni özneler yaratmaya çalışan bir liderin ideolojik çabaları gibi görüp türkiyeden geri kalmış, kapalı, geleneksel doğu toplumu anlatısı çıkarma kolaylığına kaçmamak lazım. adam sağa sola laf çakıyor, hasta denilen geri denilen kitleye iadeyi itibar etmeye çalışıyor.

    (tabi ki bunu kendi iradesiyle yapıyor, büyük ölçüde tek adam, ve askeri-devlet geleneğini sonuna kadar kullanıyor. mevsimler sonra gelen edit: askeri devlet geleneğini aslında sivilliğe karşı kullanmıyor. o tarihte muadil ülkelerde polisleşme istihbaratın toplumu iğdiş ettiğini görürken bizde binlerce bilimsel okulun açıldığını görüyoruz yani zora değil akıla yatırım)

    bir ay sonra gelen edit:

    bu entryde iade-i itibar falan demiştim, sonra hop böyle bi açıklama. söylem araklamak, devşirmek. eksik olan bir şeyleri mümkün kılan zeki ve çalışkan değerleri...

    "başbakan erdoğan, "bugün biz bir havalimanı değil, aslında bir zafer anıtı inşa ediyoruz. biz sadece havalimanı değil, milletin özgüvenini inşa ediyor, asırlar süren o mutsuzlukları, kırgınlıkları, karamsarlığı bugün artık tamir ediyoruz" şeklinde konuştu.

    'bu dünyada artik biz de variz'

    başbakan erdoğan, "düşmanlarımız da şu anda bizi seyrediyor. bu büyük projeyi engelleyemedikleri için onlar da büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorlar. şunu herkes bilsin; türkiye artık eski türkiye değil. türkiye başarısızlığı kabullenmiş, talihine boyun eğmiş, kendisine çizilen role mahkum olmuş bir türkiye asla değil. türkiye engelleri aştı, kendisine biçilen elbiseyi yırtıp attı ve olması gereken yere ulaştı. bu bölgede artık biz varız, bu dünyada artık biz de varız" dedi."
  • 2002'den önce de geçersiz olan söz öbeği.
  • tarihin en gaz cumlelerinden biri. bir milletin onderinden bunu duydugundaki gururunu, motivasyonunu dusunun. turkiye'nin 1920 - 1940 arasindaki ekonomik, idari, siyasi ve sosyal ivmeyi bir daha yakalayamamasinin belki de onemli sebeplerinden biridir bu motivasyon..
  • bu lafı ilk duyduğumda bi sevindiydim bi sevindiydim.
  • atatürk'ün öyle olduğunu düşünerek sarf ettiği bir cümle değildir. apaçık gaz vermek için söylenmiştir.
  • dönem baz alınırsa doğru, bugün baz alınırsa yanlış önerme. 1950’li yıllar, marshall yardımları ve menderes dönemine kadar, türkiye dışa bağlı olmayan, üretim ülkesiydi. tarım ürünü üretiyorduk ama üretiyorduk sonuçta. bu yardımlar ve yönlendirmeler sonucu, tembelleşip dışa bağımlı hale geldik.

    aynı dönem sayılır, yeni kurulan güney kore ile ekonomik ve sosyal anlamda benzer özelliklere sahip olduğumuzun altını çiziyorum.

    sonrasında ne üreteceğimize dışarısının karar vermesi, bize “bedavadan” belli ürünler verilmeye başlanması, tembelliğe ve hazır yeme olayına alışmak, sonucunda artan dış borç, azalan üretim ve günümüzdeki durum.

    çok benzer olduğumuz güney kore ise, amerika’nın “pirinç üretin” önerisi ve yardımlarını reddedip demir çelik alanında sanayileşme yoluna gitmiş, bugün dünya devi kuruluşlara sahip olmayı başarmıştır.

    dolayısıyla, türk milleti çalışkandı. türk milleti zekiydi. elimizden aldılar.

    ayrıca bugün türk milleti lafına gıcık olanlara, türkiye milleti falan diyenlere de kafam girsin.
  • motivasyon sözcükleridir, yıllardır sürekli kaybederek anadoluya sıkışan bir milleti ayağa kaldırma çabasıdır. ne diyecekti hepiniz salaksınız mı diyecekti, hey allahım akıl, fikir...
  • tespit desen, dünyanın en yanlış tespiti olabilir. bu millet tarihinde neyi icat ya da keşif etti de bu sıfatları haketsin. annelerin çocuklarına icat çıkarma diye tembih ettiği bir millet nasıl çalışkan ve zeki olsun. olmuyor işte.

    temenni desen, düşünün henüz final sınavına girmemiş öğrenciye sen süpersin demek neyle sonuçlanır. çalışkan ve zeki olarak kendini daha ispatlamamamış birine sen öylesin demek; onun iyice koverip daha hiçbirşey başarmadan kendini üstün zannetmesine sebep olur.
  • yüce önderin islamın ve osmanlının üzerinden silindir gibi geçtiği türk milletini ayaklandırmak amacıyla buyurduğu söz. günümüzde bir parça wishful thinking örneği olarak görünebilir ama, bu millete yönelik manipülasyonlar dikkate alındığında, o dönem için çok da yanlış olmayan ifade.
  • atatürk'ün en büyük yanılgısı. o dönemki türk halkı olsaydı mevzubahis, o zaman haklı olduğu söylenebilirdi belki; ve fakat insanlarımızı geçmişi, bugünü ve yarınıyla içeren bir kavram olan millet olgusuna ithafen sarf edilen bu söz, sadece duyup bildiğimiz; ancak gerçekliğini istisna insanlarımız haricinde göremediğimiz bir iddia olarak kalmaktadır.
hesabın var mı? giriş yap