• üniter devlet.

    bir merkeze bağlı tek bir hukukun yürürlükte olduğu idari yapılanma. bu tür devletlerin temel hukuk kurallarını koyan meclis (yasama), bunları uygulayan hükümet ve devlet başkanı (yürütme) ve hukuk kurallarına uymayanların yaptırımlara çarptırıldığı ya da hukuki uyuşmazlıkların çözüme kavuşturulduğu mahkeme (yargı) gibi organları tek bir merkeze bağlıdır.
  • bazi uniter yapili ulkelerde uniter devlet denince kimin neyi idare ettigi karisir. ornegin disisleri veya icisleri, hatta ulusal egitim politikasi siviller tarafindan mi askerler tarafindan mi idare edilir? sehir hizmetleri, trafik, asayis secilmis belediyelerin mi, yoksa atanmis valilerin sorumlulugundadir? bircok kurumun yetki alaninin birbiriyle cakistigi bu durumlara uniter devlet sistemi denmesi elbette dogru olamaz. ama bu federal bir yapi da degildir.
  • fransa'nin kendini bilmez elitlerinin, sadece fransa'ya has bir tur zannetigi devlet yapilanma $ekli.
  • üniter sözcüğü batı dillerinde tek devlet, tekil ya tekçi devlet anlamında kullanılmaktadır. tek bir siyasal yapıya dayanan genel olarak bir siyasal bütünü temsil eden devlet modellerine üniter devlet adı verilmektedir. latince kökeninden gelen bu kavram daha sonraki dönemlerde özellikle batı ülkelerindeki tekçi ve bütüncül devlet yapılarını açıklarken ya da bir hukuki yapı üzerine oturturken kullanılmaktadır.
    alıntı:anıl çeçen makalesi
  • 3 ayda bir ordu tarafından korunup kollanmazsa bölünecek olan devlettir..

    böyle jenga falan gibi bişey olsa gerek..
  • üniter olmayan devlet için, (bkz: federal devlet)
  • konu hakkında diyaloğa girdiğim insanların yüzdeeeeee........ %84'ü tarafından ulus devletle karıştırıldığı gözlenmiştir. aslında ulus devlet üniter devletle karıştırılır desek daha doğru olur. ulus devlet kadar esasa ilişkin değildir. daha çok biçime ilişkin olduğu söylenebilir.
  • şaşırtıcı gelebilir ama ingiltere (united kingdom) bir üniter devlettir. zannedildiğinin aksine yerel yönetimlerin güçlenmesi üniter devlet olamya halel getirmez (üniter devlet olunmasa ne olur o da başka ya) mesela iskoçya'nın yerel parlementosu bile vardır. çok dillilik filan almış yürümüştür ama ingiltere hala üniter bir devlettir. üniter devletin en büyük ayırdedici farkı merkezi hükümetin yerel hükümete başat olmasıdır. bütün yetkiler yerel hükümette bile olsa merkezi hükümet bunu overrule edebiliyorsa o devlet üniterdir. (mesela iskoç parlementosunun koyacağı bir vergiyi ingilterenin parlamentosu kaldırabilir)

    türkiye de hem iki (3-4-5) dilli olabilir, hem yerel yöneticilere geniş yetki verebilir, hem de halen üniter devlet olmaya devam edebilir. üniter devlet olmasa ne olur onu da bilmiyorum.
  • savcısı, hakimi, kolluk kuvveti, maliyesi ve eğitimiyle bir bütündür.

    her özerklik, federasyon vb kavramlar çerçevesinde dönen tartışmada ilk önce söz isteyip "bölücü hainler. bölünmez bütünlük" diye kadim ve kökenini hiç sorgulamadıkları kusursuz fikirlerini dile getirenlerin şu sıra mükemmel bir üniter devlet performansı sergileyen akp karşısında "işte yargı da gitti, polis zaten onlarındı. orduyu da yediler" diye sızlanması ne esaslı bir tutarsızlık olarak tarihteki yerini almıştır.
    göz pınarlarım yaşlı bu gerçek karşısında.

    üniterlik/tekçilik/uniformity'nin kendi inisiyatiflerindeki bir mefhumken bu kadar kutsal olup mevzi kaptırınca bir anda "yozlaşma" olarak adlandırılıp değerinden yitirmesi de benim genç araştırmacılara önerdiğim bir inceleme konusu olsun.
hesabın var mı? giriş yap