• üç üzeri x gibi fonksiyonlar olsa gerek... 3^x mi demek acaba? işte bunlara üstel fonksiyon denmektedir... (bkz: aziz üstel)
  • ayrica (bkz: usteleme tiksindiririm)
  • doğal olmayan logaritma fonksiyonu olan ln(x) fonksiyonu ile birlikte kullanılan fonksiyondur.mühendislik hesap makinelerinin vazgeçilmezidir.shift e basıp ln(x) e basınca ortaya çıkar.birçok derste sizi ızdıraptan kurtarır.bir bilinmeyeni açığa kavuşturmak gerekirse ingilizcesi exponential function dur.kısaltma olarak exp(x) şeklinde yazılır.mesela exp(2x+y)= e^(2x+y) dir.
  • (bkz: #103788112)
  • üstel işlev veya üstel fonksiyon, matematikte kullanılan işlevlerden biridir. genel tanımı ax şeklindedir, burada taban a artı değere sahip bir sabittir ve üst x değişekendir. çoğunlukla kullanılan şekli ex veya exp(x) sembolleriyle gösterilen şeklidir. burada e, yaklaşık değeri 2,718 olan euler sayısını temsil eder, x ise gerçel ya da karmaşık bir değişkendir. kuvvet fonksiyonunun tersine, değişken tabanda değil üstte olduğu için bu fonksiyona üstel denir.
  • artan ivme, artışı da artan hız demek. pekey, dilde ve dil ile bu kez "üssü dört" nasıl hissettirilir, kavratarak anlatılmış olur? edebiyat ve gündelik dilin matematiği kavraması, ve esas ifade etmesi, anlatması çok zor. şimdi "üssü dört" denince örneğin kendi kendini dövenler kendi kendince dövülenlerle mi çarpıştırılıyor?

    matematiğin bir jargonu ve kendi duvar örme geleneğiyle hızı var. ben matematikçinin köprüsü, daha doğrusu toplumun matematikçiyi kavramasıyla, arayüz olan dille/kültürle ilgileniyorum. en basit kavramları anlaşılır iletmek ve yagınlaştırmak biraz zor. kaldı ki, kanıtlanması veya tanıtımı değil öz halindeki kendisi bile sayfalar, bin bir parantez türü içeren denklemleri. o köprü açısından matematik edebiyatı/kültürü kuantum fiziğinden çok da ileri değil. kuantuma hiç olmazsa din felsefesinden yanaşma, eklenip yamanma kısmen mümkün. basitin anlatımı konusunda çokça çuvallıyoruz.

    (bkz: ivme/@ibisile)
    (bkz: üssü/@ibisile)
  • f:r->r+
    f(x)=a^x biçiminde tanımlanan fonksiyon dikkat edilmesi gereken a 1'den farklı ve a pozitif reel sayıların elemanı sebebine gelince a eğer 1 olsaydı x'in bütün değerleri için sonuç hep 1 olacaktı. a negatif olursa da x'in 1/2 değeri için kök içinde negatif tanımsız olacağından a'yı pozitif reel sayı olarak alıyoruz.
  • a pozitif bir sayı olup ve x(-sonsuz, sonsuz) aralığında bir gerçel sayı olmak üzere f(x)=ax biçimindeki fonksiyon.

    a>1 ise bu fonksiyon sürekli ve artandır,
    +sonsuz için limiti +sonsuz, -sonsuz içinse sıfırdır.

    0<1 olması hâlinde fonksiyon sürekli ve eksilendir;
    -sonsuz için limiti +sonsuz ve +sonsuz için limiti sıfırdır.

    üstel fonksiyonlar içinde, tabanı e sayısı olanlar özel bir önem taşır.
  • (bkz: logaritmik fonksiyon) un tersini olan fonksiyon çeşididir. a üzeri x şeklinde gösterilir.
    taban a 1 den farklı ve sıfırdan büyük x herhangi bir reel sayı olmalıdır. fonksiyonun (bkz: tanım kümesi) nde bulunan sayılar (bkz: reel sayılar) dan seçilir ve (bkz: değer kümesi) nde bulunan pozitif reel sayılara tanımlanmıştır.
hesabın var mı? giriş yap