• cnn turk te universiteli bir stajyerin gecenin korunde aktarma odasindan "off yaa off olmuyo naapcam ben" diyerek bagirmasi sonucu odaya gittigimde karsilastigim akademisyen ruh sorunsali.
    olay soyle gerceklesiyor ;
    - aa pardon sorun ne?
    - olmuyo iste olmuyo sıfır vhs aldim aktarma yapicagim.timecodedosemem lazim. olmuyo iste.
    - neyden neye aktariyorsun?
    - dvcden vhs ye.
    - eeee?!?!?!?
    - vhs ye her timecode doseyisimde timecode atliyor.
    - yapma yaaa. vhs ye ha.. vhs ye timecode ha...sen hangi okuldansin?
    - bilgi universitesi
    - yuru be kim tutar

    bu arzuya neden olan tek sebep, bilgisizlik, televizyonculugun en en en basitinden bilinen vhs ye bir kayıt yapılırken timecode dosemenin anlamsız oluşu bilgisinden uzak olarak yasamaya devam etme istegidir.
    yazik.(nokta)
  • bu arzuyu yureginde barindirmaya ve buyutup cicek acmasina izin verecek duzeyde olanlara yapilacak islem basittir
    (bkz: timecode/#1160021)
  • vhs ye timecode dosenebilir ki buna window-dub veya burn-in denilir. su cektiklerimi evde videodan bi izliyim de log'unu cıkartayım (kullanacagın planların timecode listesini almak) dusuncesindeyse kisi, ise de yarar.
  • bu arzu vhslere midi time code şeklinde de döşenebilmektedir midi time code dedikleri şey vhsnin ses kanalından vürülrürlrülrürlürlürlrülürlrülrü diye bir ses şieklinde duyulur ve dublajın mevcut trackleri override eder. window dub denen görsel asistan time kod ile beraber oynatıldığında gayet de etkili olur, vhs den alınan kısa film, reklam şu bu çekimlere özel bestelenen müziği senkronizayonu bu şekilde yapılır.

    cubase in de bu timecode u tanıyan bir sync arabirimi vardır, ayarlarsınız, basarsınız play e vhs deckinizden hop yakalar sync i, iyi ki arzu etmiş adam mtc yi döşemeyi dersiniz. bu endirek yöntem ile dv ye yakın bir yarı dijital bir remote control cubase üzerinden mümkün olabilmektedir. tabi sınırlı sorumludur, edit için iş göreceğini sanmam.
  • adobe premiere'in mac versiyonu ve final cut pro (ki olayı zaten mac) görüntü üzerine window dub şeklinde kaydedilmiş timecode referansını algılayıp projeye timecode verebiliyo. oha yani.
  • ekşi sözlüğün videohelp.com'dan harika bir kaynak oduğunu gösteren uygulama. tabi ne vhs ne dvc kaldı. ama bu bilginin türkçe'de (özellikle de 2002 tarihinde) bulunabileceği tek kaynaktı muhtemelen.

    bunun yanında bahsedildiği gibi ses kanalı üzerine timecode yazan vhs cihazlar daha sonra amatör/ev cihazlarında da görüldü. benim halen kullandığım böyle bir sharp marka vhs recorderım var. ses kafasının ayarı ile oynayınca timecodeu duyuyorum. bunun dışında çok baba bir lapsed / remaining time code displayi var. zamanında dakikalık saniyelik hesaplarla kayıtlar yaptım tvden. mesela 8 dakika 7 saniye kalmış gösterdiğinde tam 8 dakika 7 saniyelik kayıt sığdırdığımı bilirim. üstelik lp ve sp olarak da saniye şaşırmıyordu (bantta sorun olmadığı sürece tabi)
  • bunu okuduğum da en son ne zaman vhs gördüm diye düşündüm. sonra o atraksiyonlu olay geldi aklıma. ingest'te tartıştığım görüntü yönetmeni bana vhs ve digital betacam fırlatmıştı. hadi digital betacam'i hala isteyen kanallar var da vhs'nin artık bir tek kavgalarda işe yaradığını o zaman anladım.

    olayın devamını merak edenler için bir refleks ile kasetleri yakaladım ama kavgada çok işe yarıyor. sonra kan gövdeyi götürmüştü falan.
hesabın var mı? giriş yap