• uyku düşmanı kronik, alerjik farenjitin yegane düşmanı. tek sorun alerji ilacı ile beraber alındığında üçüncü günün sonunda iyiden iyiye bir aptallaştırma, gözünü açık tutamama, içtim başım dumanlı haline yol açması.
  • eczanelerde reçetesiz satılmayan mucizevi ilaç. sedatif özelliği olduğundan uyku yapıyor bünyede; fakat içindeki antihistaminikten midir bilmem alerjik astım kaynaklı öksürüğümü tık diye kesmiştir zamanında.
  • bu sene eylül ayında geçmek bitmek bilmeyen bir soğuk algınlığından sonra, bana haftanın iki-üç günümü bloke eden öksürük krizi yadigar kaldı. bu durum yüzünden geçenlerde dahiliyeciye gittim. birkaç testten sonra alerjik astım olduğum anlaşıldı ve doktor bunun üzerine bir dolu astım ilacı verdi. nefesimin tıkandığı öksürük krizlerimin haricinde bir de akciğerimi resmen öttüren krizler yaşıyorum. onun için de bu ilacı verdi. ilaçları kullanmaya başladığımdan beri ya tesadüf etmedi ya da şans diyelim, hiç öttüren cinsten kriz yaşamamıştım ama bugün nispeten uzun zaman sonra tekrar akciğerlerim ötüyor, hırlıyor, boru sesi çıkartıyor * *. bunun üzerine doktorun "bunu devamlı kullanmana gerek yok, akciğerlerinde sıkıntı hissettiğin zaman bunu içebilirsin. ancak içtikten sonra en az 2 saat sıvı tüketmemen gerekiyor" uyarılarına müteakip şuruptan bir kaşık içtim. bende işler biraz ters işliyor, ilacı içtikten sonra "ya internette ne yazmışlar bu ilaç için bi bakıyim" diyerek internette ilacı araştırdım...

    şimdi uzunca bir girişten sonra, size sormak istediğim esas soru: ilacı internette araştırdığım zaman, kasım 2014'e ait haber sitesi küpürlerine rastladım : http://www.turkiyeanahaber.com/…tehlikedesiniz.html

    haber linkini açıp baktığınız zaman göreceğiniz üzere haberde dünya sağlık örgütü'nün (who) uyarısı sonucu sağlık bakanlığı'nın eczanelere dekstrometorfan adlı etken madden yer alan yerli ya da ithal tüm ilaçların piyasadan geri çekilmesi gerektiğini yazan çok acil kodlu yazı gönderdiğini yazıyor. haberde içinde bu ilacın da yer aldığı upuzun ilaç listesi verilmiş.

    şimdi aklıma takılan soru: doktor bana sağlık bakanlığı tarafından yasaklanan ilacı nasıl verdi? hadi doktor boş anına geldi veya salak,veya kötü niyetli, reçeteye yazmış bulundu o ilacı, eczane yasaklanmış ilacı nasıl temin eder?

    konuyla alakalı bilgisi olan arkadaşların ya buraya ya da mesaj kutuma beni aydınlatacak bilgiyi vermesini rica ederim. hadi ekşisözlük, bi el atıver benim öksürük krizlerime =)

    tanım: tadı kötü ama etkisi yoğun olduğu söylenen, hakkında şaibeli ifadeler bulunan ilaç.
  • dekstrometorfan adlı etken maddenin konduskar laboratories private limited, kolhapur, hindistan’da üretildiği, buradan ithal edilen dekstrametorfan adlı etken maddenin spesifikasyonlarına uygunluğunun kontrol edilmesi gerektiği konulu alarm yayınlandığı hatırlatıldı.

    yani hindistanda üretilen bu etken maddede sorun var, eğer ilaç firması hindistandan almış ve üretmişse sorun var anlamında.

    zira sağlık bakanlığıda aşağıda yazdığım gibi türkiyede bu firmadan ithal edilip üretilen ilaç olmadığını açıklamış:

    "pakistan’ da kullanılan "dextrometorfan" adlı etken madde içeren öksürük şuruplarının ölümlere sebebiyet verdiği haberleri üzerine geçtiğimiz hafta türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumumuzca; türk eczacılar birliği, ilaç endüstri işverenler sendikası, türkiye ilaç sanayicileri derneği, sağlık ve ilgili ilaç firmalarına hindistan’da üretildiği ve başka maddeyle kontamine olduğu anlaşılan hammaddenin ülkemize ithalatının yapılıp yapılmadığının sorugulandığı belirtildi. açıklamada, "yapılan inceleme sonucu ülkemizde kullanılan öksürük şuruplarında "dextrometorfan" adlı etken maddenin hindistan kaynaklı hammadde olmadığı anlaşılmıştır. konu tarafımızca önemle takip edilmektedir. ülkemizde bahse konu sebepten dolayı piyasadan geri çekilen öksürük şurubu bulunmamaktadır"
  • boğaz ve kulak iltihabı sonrasında geçmeyen öksürük ve boğaz ağrısı için kullandığım şurup. dün öğlen başladım, en bariz etkisi deli uyku yapması. akşam içtikten kısa bir süre sonra, bayıldım desem yeridir öyle bir uyku çektim sabaha kadar * şu an da alkol almış gibiyim. öksürüğe çok büyük bir etkisi henüz olmadı, azıcık hafifledi gibi ama kesti diyemiyorum. belki daha tam etkisini göstermemiştir. duruma göre bu entry editlenebilir *

    edit: evet öksürüğe iyi geliyormuş arkadaşlar :
    * benimki kronik farenjitten kaynaklanan pis bi öksürük olduğundan öksürük şurupları pek etki etmezdi ama bu hafifletmeyi başardı. tavsiye edilir. *
  • öksürüğü azaltmakta faydası var. yalnız tadı berbat. sanki satılmayan vicks kremlerini şurup yapmışlar gibi. bir de kutu içinden çıkan şurup kaşığını kullanınız. benim gibi küçük kaşığı bu kadarcık şey neye yarayacak deyip beğenmeyerek yemek kaşığı ile içerseniz sersem tavuk gibi kafanızı koyacak yer ararsınız tüm gün.
  • 1.5 gündür öksürük ve boğaz ağrısı şikayeti ile kullandığım ve kafamı yataktan kaldırmama fırsat vermeyen ilaç. bu nedir yahu? göz kapaklarımı açmaya enerjim yok şuurumu kaybettirdi resmen.

    edit: imla
  • yani kabul ediyorum, tadı berbat ama o kadar iyi geldi ki bu kadar hızlı etki edeceğini hiç düşünmemiştim. reçetesiz alınmıyor, uzman ve pratisyen hekim tarafından yazılabiliyor. ha bu arada ilacın pembe renkli olduğuna bakmayın içince... neyse :) içince görürsünüz.
hesabın var mı? giriş yap