• isigin, dunyanin cevresini yaklasik 0.133 saniyede (13 salise, evet) dolastigini dusunursek, bu yildizin cevresinin dunyanin cevresinin 215778 kati oldugunu hayretle bulabiliriz.

    bu arkadasin icine 7 katrilyon tane dunya sigabildigini de dusunursek, biz insanlarin uzayda minicik bi gezegenin uzerinde donup duran, got kadar kucuk varliklar oldugumuzu sanirim anlayabiliriz. olsun, herseyin kucugu daha tatli olur*
  • hakkında yok hypergiant'tır odur budur diye söylentilerden ötürü büyüklüğünün akla zarar vermesi açısından ortalıkta bi sürü örneklemesinden başka çok bir bilgi mevcut değildir. hatta bi tanesini de ben yazayım; dünyanın etrafını günde 8 saatlik bir yolculukla 2 yılda tamamlarken vy canis majoris'te aynı şeyi yapmaya kalkarsanız yolculuk 650.000 yıl sürermiş. daha da meraklıları için küçükten büyüğe derin kolda...

    merkür = 4880 km
    mars = 6794 km
    venüs= 12104 km
    dünya= 12756 km
    neptün= 49532km
    satürn= 108728 km
    jupiter= 142984 km
    güneş= 1292500 km
    sirius= 2506500 km (dünyadan baktığımızda en parlak -görünür kadiri en fazla olan- yıldız.)
    pollux= 6962500 km
    arcturus= 4177500 km
    riegel= 86335000 km
    aldebaran= ??????
    betelgeuse= 905125000 km
    antares= 1128430000 km
    v283 carinae= ??????
    v838 monocerotis=??????
    v509 cassiopeiae=??????
    mu cephei= ??????
    ky cygni= ??????
    v354 cephei=??????
    my cephei= 3481250000 km
    w cephei= 3676200000 km (dünyanın 288.194 katı)
    vy canis majoris=??????

    edit: imla + düzeltme + teşekkür*
    edit2: düzeltme + teşekkür *
  • sifirlari hesaplarken bir yanlislik yapmadiysam * dunya nufusunu yaklasik 7 milyar insan olarak dusundugumuzde bu yıldızda her insana 1 milyon dunya dusmektedir. yani 4 kisilik bir aileyseniz bu yıldızın topraklarini herkese esit olarak dagittigimizda 4 milyon dunya kadar bir mala mulke sahip olursunuz. o derecede buyuktur yani.
  • http://farm5.static.flickr.com/…30_faba1c9f3b_o.jpg (11000x2500 boyutunda bir kıyaslama)

    dünyamız bu büyüklükte olsaydı nasıl olurdu diye düşünüyorum.. şu an sahip olduğumuz en yüksek teknolojiyle bile ekvatordan kutuplara gitmek yüzlerce yıl sürerdi. zaten "sahip olduğumuz teknoloji" diye kavram olmazdı. gezegen üzerinde bütün kavimler birbirlerinden tamamen ayrı şekillerde gelişirler, gezegenin bir ucunda uzaya giden insanlar varken diğer ucundakiler hala mağarada yaşıyor olabilirdi. uzaya çıkacak teknolojiye sahip olanlar, mağarada yaşayanların yanına gezegenin içinden değil de, uzaya çıkıp, yıllarca yolculuk yapıp öyle gidebilirlerdi. onların karşılaştıkları sahne işte çok tuhaf olurdu, gelecekten gelmişler gibi.. küreselleşme diye bir şey kesinlikle olamazdı mesela. dünya küçük derler ya hani, gerçekten küçük.

    ve bizim 7.000.000.000.000.000 dünya büyüklüğündeki bu yıldızı bir nokta kadar bile göremiyor oluşumuz bırakın evreni, sadece galaksimizin büyüklüğü hakkında muhteşem ipuçları vermektedir. bir de bunun üstüne evrende 100 milyardan fazla galaksi olduğunu düşünün... (ben düşünemiyorum şahsen)
  • yani şimdi evrende böyle bir şey var ve ben bugün işten çıkarıldığıma üzülüyorum, içki içiyorum, içki şişesini sokağa atıyorum, bir araba tekerleğinin altına giren içki şişesi arabadaki 3 kişinin ölümüne sebep oluyor, oysa o arabadaki insanlardan birisi yarın amerika'da çalışan abisini arayıp annelerinin kanserden vefat ettiğini söyleyecekti. abisi annesi ve kız kardeşini kaybettiğini öğrenince intihar ediyor, ertesi gün araması gereken çok önemli telefon konuşmalarından birkaçını yapamıyor, bu yapamadığı telefon konuşmalarından biri nasa'da çalışan john doe'nun işine mal oluyor. john doe bütün dünyadan gizlenen vy canis majoris yıldızına yollanan ve ulaşmasına çok az kalan bir roketi sabote ediyor, gerçekleşmesi bin katrilyonda bir olan bir patlama oluyor ve majoris yıldızı patlıyor, majoris bir tepkime yaratıyor ve sırasıyla bütün yıldız ve gezegenler, evren sabaha kadar toz bulutu oluyor. sadece ben ve bira şişem kalıyoruz. bira şişesi etkisi teorisini bulup köşeyi dönüyorum. tek başıma nereye kadar köşeyi dönücem. şu bulutu dönünce diğer bulut var zaten.
  • büyüklüğü ile dehşete düşüren yıldız. akıl yetmiyor. ki bu bilinen en büyük yıldız, bir de bunun bilinmeyenleri var.
    sıçtığımın dünyasında bunca ufak şeyle uğraşıp can sıkarken, dünya dışında kim bilir nasıl numaralar dönüyo yaa. kafamı kuma gömmüş gibi hissettim bi an, zavallı bilim adamlarıysa kafayı yemişlerdir bu hisle ve merakla sanırım
  • büyük olmasına büyük ama unutulmamalıdır ömrü de çok çok kısadır bu gencin. muhtemelen bir kaç milyon yıl sonra helvasını yeriz. çünkü yıldızların ömrü ile kütlesi ters orantılıdır.
  • kapsamlı bir büyüklük kıyaslaması:

    http://upload.wikimedia.org/…ns/c/cc/star-sizes.jpg

    kısacası, sözün bittiği yer...
  • bunu bulan adam vay canına demeye yeltenmiş de aklı kaymış dili sürçmüş heyecandan zaar.
hesabın var mı? giriş yap