• usb portlarndan içeri şırıngayla zeytinyağı sıkın. işlemcinin çarkları yağlanacak ve daha hızlı çalışacaktır.
  • bilgisayar dergilerinin ezelden beri birçok sayıda verdiği tavsiyelerdir. ne windowsmuş arkadaş.
  • (bkz: ssd)
  • yazılımsal olarak farklı farklı çözümler olsa da gözden yaş getirecek hızlanma ssd kullanımı ile gerçekleşmekte, ram artırımı da mutlaka fayda sağlayacaktır.
  • (bkz: temp klasörünü silmek)

    (bkz: disk temizleme)

    (bkz: ccleaner)

    ama en önemlisi: ssd

    not: advanced systemcare gibi uygulamalar çok afedersiniz kayıt defterinin .mına koyar. sonra neden bsod * oldu diye üzülmeyin.
  • 1-dosya gezgininde tepedeki özellikler duğmesine basıp gelişmiş sistem seçeneklerine girin. oradan görüntü ayarlarına girip en iyi performansı seçin.

    2-windows security uygulamasından gerçek zamanlı korumayı geçici olarak kapatttıktan sonra (bkz: autoruns) programını yönetici olarak çalıştırın. program, tarama işini bitirdikten sonra options düğmesinden hide windows entries'i kapatın. services bölümüne gidip windefend ve wdnissvc hizmetlerinin tikini kaldırın.

    3-dosya gezgininden ayarlara girin. ikinci sekmeye tıklayıp her zaman simgeleri göster, hiç bir zaman thumbnailleri gösterme seçeneğini etkinleştirin.

    4-ağ ayarlarından bağlı olduğunuz ağa tıklayarak bağlı olduğunuz ağ için ayarları açın. buradan tarifeli bağlantı olarak ayarla seçeneğini etkinleştirin.

    5- görev yöneticisinden başlangıç sekmesine girip buradaki programların başlangıçta açılmasını kapatın

    6-sysmain ve superfetch hizmetlerini kapatın

    7-mümkünse mağaza ve mağaza uygulamalarından kurtulun. (powershell ile silinebilir) mümkünse appx deployment service ve network connection broker hizmetlerini kapatın (regeditten hkey_local_machine-system-currentcontrolset-services dan appxsvc ve ncbservice dosyalarındaki start değerlerini 4 yapın).

    8-masaüstüne mümkün olduğunca bir şey koymamak işe yarayabilir
  • bilgisayarınızın kaynak tüketimini gözleyin.

    mümkün olduğunca az kaynak tüketen antivirüsleri tercih edin.

    windows defender'ın anlık tarama özelliğini disable edin. bunun yerine antivisünüzle kontrolleri gerçekleştirin.

    disk kullanımınız %100'lerde gözüküyorsa (windows 10'da oluyor bu genelde) sebebi büyük ihtimal windows search'tür. bunu services.msc üzerinden disable edin.

    startup'ta başlayan servislerin manuel olarak başlamasını sağlayabilirsiniz. eğer gerekli bir servisse delay ekleyebilirsiniz. bu windows'u hızlandırmaz ancak açılmayı hızlandıracaktır.

    unutmayın diskinizin dolu olması bilgisayarı yavaşlatmaz. bilgisayarı şu 3 şey yavaşlatır;

    1- yüksek cpu kullanımı
    2- yüksek ram kullanımı
    3- yüksek disk kullanımı (buradaki disk kullanımı write ve read işlemlerini kast eder, diskin doluluğunu değil)
  • bilinenin aksine işlemci gücünden çok harddisk yüzünden yavaşlıyor bilgisayarlar. eğer zengin bi adamsan ssd alır keyfine bakarsın.

    hım yok ssd için param yok diyorsan üzülme.

    harddiski yoran en büyük zama zingolardan birsidir antivirüsler. devamlı olarak bilgisayar içinde tarama yapar. hele hele norton, kaspersky gibi antivürüsler düşük sistemli bilgisayarlar için kesinlikle önermem. reklam şeysi gibi olacak belki ama nod32 kullanın. tespitlerim içinde en az yoran antivirüs bu var. bu da paralı satılıyor. benim hiç param yok diyorsanız avira bir seçenek olabilir...

    diğer bir yavaşlık kaynağı da gereksiz yazılımlardır. bunların başında daha ilk etapta kurulan ve asla kullanmadığınız yazılımlar oluşturur. bu yazılımlar genelde hp, toshiba ve bilindik diğer marka notebookları içinden çıkar.

    kurmayın bunları. çok spesifik bir özelliği yoksa bilgisayarın kalan herşey windows destekliyor zaten...

    bir diğer yavaşlık sebebi minor ve major updateler'dir. minorları siktir et onlara yapılacak pek birşey yok. ama major upgradeler (win7 den win10 a geçmek gibi) bilgisayarı acayip yavaşlatır. bunun en temiz yolu format atıp sıfır bir win10 kurmaktır...

    teknik kısımda da işlemci ve ram olayını iyi ayarlamak gerekiyor. işlemci mükemmel hızlı olup ram düşük kalırsa gene performans filan beklemeyin. ya da tam tersi. iki parça da birbirleri ile uyum içinde çalışır. en yüksek performans, en düşük olanınki ile eşittir.

    bilgisayarın 10-15 saniyede açılmasını istiyorsanız ana kartının uefi desteğinin olduğundan emin olun... uefi yoksa hızlı açılmaz. hızlı açılan bilgisayar görürseniz de bu uefi sayesindedir...

    gereksiz yazılımlar yüklemeyin. eğer bir yazılımı birkaç kere kullanacaksanız, kullandıktan sonra muhakkak silin.

    windows'un regedit ayarlarını fazla kurcalamayın.

    browser olarak mutlaka chrome kullanın. diğerlerinden çok hızlı ve hatasızdır. firefox' da alternatif bir seçenek olabilir.

    eğer bir ssd bir normal hdd kullanıyorsanız windows u kesinlikle ssd'ye kurun. oyunları ve programları filan normal hdd ye kurabilirsiniz.

    eğer çok eski bir bilgisayarınız varsa masaüstü grafik ayarlarını minimumda kullanın. (yeni nesil bilgisayarlarda bunu yapmanız birşeyi değiştirmeyecektir)

    bilgisayarınızı hep uyku modunda bırakmayın. arada yeniden başlatma sistemin rahatlamasını sağlar...

    ve en önemlisi bilgisayarınızı hızlandıracağını iddia eden proglamların çoğunun pek işe yaramadığını bilin.

    ve yıllardır bedava olarak kullandığınız şu winrar lisansını alıp evrene pozitif enerji verin.
  • (bkz: format)

    bunu yapmak zorundaydım.
hesabın var mı? giriş yap