• bu enstrümanı çalma becerisini geliştirmede çaldığınız flütün durumu büyük rol oynar. siz istediğiniz kadar dudak pozisyonunuzu, dudak germenizi, diyafram kontrolünüzü, parmak çabukluğunuzu vs. mükemmelleştirin, eğer çaldığınız flütte iş yoksa hiçbir kayda değer ilerleme gösteremezsiniz. bu yüzden eğer ekonomik durumunuz müsaitse kendinize en kötüsü bir yamaha yfl 211 edinin. tabi kesinlikle ilk flütünüz bu olmasın, 250 liralık öyle ahım şahım kalitesi olmayan bir flütle başlayın ki, baktınız enstrüman pek size göre değil, zararın neresinden dönülürse kar olsun. yamaha, miyazawa, pearl gibi markalara flüt çalmakta kararlı olduğunuzu anladığınızda geçin.

    flütün durumunu iyi bir seviyede tutmak adına, o gün için çalmayı bırakır bırakmaz kesinlikle ve kesinlikle flütünüzü temizleyin. temizlemezseniz flütün içi ıslak kalır, pas yapar, ve enstrümanın tınısına büyük ölçüde zarar verir. flütün periyodik bakımını yaptırmayı da ihmal etmeyin. 6 ayda bir yapılacak bir bakım yeterli olacaktır.

    enstrümanınızı sağa sola çarpmayın. flüt darbe alırsa ezilebilir, şeklinde deformasyon oluşabilir. böyle bir durumda da tını çok büyük zarar görür.

    bir de benden tavsiye, jazz çalın. inanılmaz zevkli.
  • turkiye piyasasinda baslangic seviyesi icin hala daha dogru duzgun bir flut bulunamiyor anlasilan. meraklilari ya cinden gelen surpriz yumurta formunda flutlere talim etmek ya da anli sanli modellere sirf markasindan dolayi dunyanin parasini yatirmak zorunda.

    oysa amerika kitasi icin standard baslangic flutu gemeinhardt'dir. en ucuz modelinin (200p idi yanlis hatirlamiyorsam) magaza satis fiyati 300 dolar civarinda. ustelik yerlere goklere sigdirilamayan yamaha'nin muadil modeli kadar da iyi tonu oldugu soylenir (benim kulaklarim ikisi arasinda farki ayirt edebilecek kapasitede olmadigi icin kendimce bir degerlendirme yapamayacagim).

    flutun repertuarini begenip de acaba bir flut alip kendimi hafiften denesem mi diye dusunenlere bir de gemeinhardt'a goz atmalarini oneririm.
  • dinlerken ya da çalarken, insana çoğu zaman sihir kelimesine birebir karşılık bulduğunu düşündürten, hem bu dünyaya hem de ötesine aitmiş gibi duran nefesli saz. çok değişik ruh hallerine sahip; ama asla tekdüze değil.
  • sesinin büyüleyiciyle bir anda sizi başka alemlere götüren, üflemesi ve ses çıkarması sandığımdan da zor olan enstrüman...
    yıllardır içimde ukde olan ve yakında alıp çalmaya başlayacağım müzik aleti...
  • her enstruman her gün çalışmayı gerektiriyordur muhakkak ama bu sanki ekstra bir çaba istiyor- en azından dudak kaslarının gelişmesi için ve notaların yerlerinin çok farklı yerlerde olmasından ötürü seri hareket etmek zordur. bir de çılgın bir örnek için (bkz: ian anderson).
  • (bkz: reglaj)
  • 5 yil kadar egitimini aldigim enstruman.
    baslangic icin cesitli tercihler oluyor tabii ki ancak selmer ile baslamis biri olarak bu baslagictan gayet mutlu oldugumu belirtmek isterim. o marka ya da bu marka iyidir demekten ziyade bu husustaki tek tavsiyem çin flutunden uzak durulmasi yonunde olacaktir.

    calmaya heves edip yeni baslayacaklarin enstruman hakkinda biraz bilgi edinmesi gerekebilir. simdiye kadar gelen sorulara dayanarak:

    oncelikle bir sure, basta ayna karsisinda (alt dudaginizin pembesiyle ten rengini ayiran alt cizginin ortasini, flutunuzun agizliginin size bakan cizgisinin ortasina şak diye oturtabilir hale gelene kadar gerekirse ayna karsisinda calismaniz onerilir) olmak uzere agizlik dedigimiz kisimla hasir nesir olmaniz gerekecek. ilk olarak puruzsuz ses cikartabilmelisiniz. sonra agizliginizi flutun diger parcalariyla birlestirilip, nispeten daha kolay oldugu icin birinci oktav "sol" ve "la" sesleri arasinda bol bol gidip geleceksiniz. bunun disinda yan flutte cikartabileceginiz en kalin ses birinci oktav "do"dur. ilk denemenizde nefesinizi ayarlamakta zorlanip bu sesi dogru sekilde cikartmaniz zaman alirsa uzulmeyiniz.

    3 oktav sesi vardir bu enstrumanin. sol anahtari okuyabiliyor olmaniz yeterlidir, do ve fa anahtari sizin partisyonunuzda olmayacaktir. bu soruya hic anlam verememistim ama: akor basmak diye birsey yok, bunu aklinizdan cikartin pls tşk. etutleri sevin. teknik calismak sinir bozucu olmakla birlikte cok gereklidir, aradan birkac yil gecse bile. ancak..yineliyorum: duzgun ve puruzsuz ses cikartmak daha onemlidir.

    simdi...flutunuzu aldiniz. kutuyu actiniz. ve bir cubuk gordunuz. o cubugu dikkatlice elinize alin. etrafinizdaki en yakin sandalyeye yaklasin. cubugun dik bir sekilde sandalyenin ustunde durmasini saglayin. bunun icin gerekirse sag elinizden yardim alin. sag el olmasi cok muhim bir noktadir. sonra yavas ve nazik bir sekilde isbu cubugun uzerine oturun... dermisiiiieeeeem ahahaha. tamam, korkmayin. o bir temizleme cubugu. ucuna bezi takin. flutunuzu caldiktan sonra, her seferinde, usenmeyip icinde birikmis olan tukuruklerinizi temizlemelisiniz. cubugun oteki ucuna baktiniz ve bir cizgi gordunuz. anlam veremediniz mi? o zaman agizligi elinize alin. cubugun arkasini agziligin icine (dibine kadar) sokun. o kucuk cizginin deligin tam ortasina geldigini goruyor olmaniz gerekiyor. aksi takdirde agizligin basini cevirmek suretiyle cizginin tam ortaya gelmesini saglayarak enstrumaninizin genel akordunu yapabilirsiniz. bir de yan flutun, malum, bastigimiza bazi delikleri acip bazilarini kapatarak ses cikartmamizi saglayan, tuslari var. onlarin da altini temizlemek gerekiyor. cubuk yardimiyla bezle icini silerken, perde dedigimiz, o tuslarin alti olan kisim temizlenmiyor. biz, soylemesi abes, sigara kagidi kullaniyoruz bu is icin. cunku perdeler cok hassas ve sigara kagidi gibi ince ve zarar vermeyecek birseyle temizlemek flutunuzun perdelerinin omrunu uzatacaktir. yoksa bir sure sonra o perdeleri degistirtmek zorunda kalabilirsiniz.

    baslangic olarak james galway(kendisi ilk altin flutlu insan. madde altin olunca, flutun sesi daha da guzel cikiyor) ya da jean pierre rampal dinleyebilirsiniz, herseyin basi klasik muzik.

    son olarak gitar ya da piano ile duet yapmaya karar verirseniz, duet yapacaginiz kisileri iyi secin. bazilari prova esnasinda rahat rahat komiklik yapiyor. o, konusup gulup eglenip calmaya devam edebilirken sizin boyle bir sansiniz yok. unutmayin, agziniz dolu.
  • farklı deneyenlerin bulunduğu enstruman
    http://www.youtube.com/…fn57arjjeoe&feature=related
  • ilkokuldayken alanis morissette'nin bir şarkısında görüp aşık olduğum enstrümanım... çalmaya başlamam bundan 4 sene öncesine denk geliyor sanırım, o zamandan beri - bazen ihmal ediyorum diye bana küsse de - beni en iyi anlayandır...
  • anavatanı eski yunan ve latin amerikan ülkelerine dayanır.
hesabın var mı? giriş yap