• projede ikinci boyuttan ucuncuye gecerken ,iscilere laf anlatmak,projenin mimari ve statik acidan dogru ilerlemesinin saglanmasidir..
    yapi denetim sirketleri bunyelerinde yeni mezun bir suru muhendisi barindirir ve bu muhendislerin insaatlara ve iscilere uyumunu saglar...
    iscilerle konusmayi ogretir:"sellamun alleykum usta diye bagirilmali,besinci kattan mixer borusuyla inilmeli,ayaga civi ,basa tahta gecirilmemelidir...
  • master yaparken şantiye tecrübesi kazanma ümidiyle gittiğim, hiçbirşey yapmadıklarını anlayıp ayrılmak istediğimde sen sadece 10-15 günde bir gel imza at deyip birde komik bir rakam teklif eden garip oluşum.
  • yükleniciye ve mühendise hakarettir. bir nevi siz ikiniz iki elinizle bi şeyi doğrultamıyorsunuz gelip ben kontrol edecegim tarzı kuruluşlardır. şu ülkede gerçekten doğru ve dürüst yüklenicilik ve mühendislik yapılmış olsa idi (bkz: 17 ağustos depremi) ne yönetmelikte zorunlu maddeler yer alırdı ne de böyle bir iş sahası haddinden fazla prim yapardı.
  • devlet adına inşaat denetçiliği yapan kuruluşlardır. marmara depreminden sonra mantar gibi çoğalmışlardır. aslında böyle konuşmak doğru değil ama deneyimlerim böyle kurumlarda çalışanların uygulamacılar kadar deneyimli olmadığını söylüyor. hatta yeni mezun gençleri tercih ediyorlar çok maaş vermemek için. aslında böyle olmamalı. en önemli mekanizmalardan biri olması gerekirken malesef herşeyde olduğu gibi bir vurdum duymazlık hakim. malesef.
  • ülkemizde düzgün işlemeyen bir sistemdir. bir çok işde olduğu gibi para veya kurnaz iletişim teknikleri* ile yaptıkları denetimi çok rahat ekarte edebilirsiniz. yapı denetim kurumları denetledikleri binadan 20 yıl sorumlu olurlar. işini iyi yapan kurumlarda var elbette hepsi kötü değil. ayrıca özellikle kadın mühendisler bazı konularda daha fazla disiplinliler*.
  • bayındırlık ve iskan bakanlığına bağlı bir birimdir, ilgili bakanlığın verilerine göre, yapı denetim kuruluşlarınca denetlenen inşaat alanı 239 milyon metrekare olup 16105 denetçi de bu sektörde istihdam edilmektedir.
  • idealist mühendislerin "burada hiç bir iş yapılmıyor kendimi geliştiremem, ben mühendislik yapmak istiyorum" dedikleri ve ayrıldıkları bir sektör. evet sektör diyorum çünkü ciddi anlamda bu işi yapan şirketler var ve giderek artıyor. şantiyelere gidilmiyorsa belediyelerde evrak gezdirme ve ofiste evrak düzenleme işinden öteye gitmeyen bir iştir.
  • yapıların projesine yani yönetmeliklere uygun olarak yapılmasını sağlamak amacıyla kurulan kurumlar.güyam da...
    bence çok da işe yaramayacak.adamlar zemin etüdçüyü ayarlayıp istedikleri değerleri verdirtebiliyorlarsa,laboratuarı da kafalayabiliyorlarsa neyin denetimi allasen..ki oldu ki yapı denetim çok idealist ve her şeyi usulüne uygun yapıyor..yahu yapı denetim demir kontrolü yaptıktan sonra gece kolonlardan demir çektiren müteahhit var.
    bu yıl türkiyede yapı denetim sistemi gelmeyen il kalmadı sanırım.harıl harıl şirketler kuruldu.denetçi belgeleri alındı.merakla bekliyorum neler olacak.cezai yaptırımı çok fazla bu yüzden korkuyorlar ama yine de işin içinde para oldu mu yapılmayacak şey yok.
  • bir inşaat mühendisi olarak şahsi görüşüm:

    bayındırlık bakanlığı tarafından inşaatın risklerinin resmi kurumlardan alınıp özel firmalara verilmesinden öte bir şey değildir.

    parasını müteahhitten aldığın bir sistemle müteahhidin yapısın denetleyemezsin, olamaz böyle bir şey.

    bunu, bu sistemi getirenler bilmiyor mu sanki? onlar da biliyor ama işlerine gelmiyor..
hesabın var mı? giriş yap