• *kümes kurup yiyecekler için evdeki soyulan meyve kabuklarını poşette biriktirmek ayrıca çöp yanlarına bırakılan ekmekleri toplamak (3 poşet 3 günlük ekmek topladık tavuklara birgünde)
    *yumurtalarını satıp yemlerini alarak kendi kendine baktırmak
    *arıtma cihazı ile arıtılan suyun posasını tavuklara içirmek. su parası tasarrufu.
    *tavuk pisliğini gübre için meyve ağaçlarına vermek.
    *bahçeli bir evde abdesti dışarda hortumla çiçeklerin dibinde abdest almak ve çiçekleri, çimleri abdest suyuyla sulamak. bunları sistematik şekilde yapmak. pazartesi akşam namazı a çiçek yatsı b çiçek salı akşamı c çiçek ....
    *çisimi tutup kalkacağım zaman hem işimi halledip hem tuvalete girmek. enerji tasarrufu daha az enerji daha az yemek ihtiyacı. :)
    *yumurta haşlayıp sabah kahvaltısında 4 haşlanmış yumurta yemek. tanesi 30 kuruş olsa 1.20 yapar ekmek 1 lira zaten yarım ekmek yesem 50 kuruş. onun yerine 60 kuruşa protein ağırlıklı ve sağlıklı besleniyorum. tabi şimdi evde kendi yumurtamız olunca bu hesaba gerek yok.
    *marka keten pantolon yerine ucuz keten pantolon almak. marka 120 lira diğeri 30 lira 4 tane al. lacivert keten pantolon her türlü soluyor zaten.
    *aynı anda 2 ayakkabı almak. bu şekilde aralıklı giyerek kullanım süresini uzatmak.

    aklıma geldikçe ekliycem.
  • sigara değil tütün içmek.
    yemekhanede yemek yemek ve evde düzenli yemek pişirmek/kahvaltı yapmak.
    alkolü azaltmak, mümkünse dışarıda fazla içmemek.
    cidden ihtiyacın varsa bir şey almak. (kıyafet vs.)
    uçak biletlerini önceden almak, son dakikaya bırakmamak. kampanyaları takip etmek.
    kuaföre gitmemek, saçını kendin kesmeyi öğrenmek. (bu biraz da kuaförlerin her seferinde saçımı istediğimden fazla kesmesinden dolayı bir kaç yıldır uyguladığım bir yöntem)
    ağda gibi şeyleri de evde yapmak aynı şekilde. hatta mümkünse 1 yıl kısıp lazere para ödemek ama sonradan çok rahat etmek.
    dışarıda zırt pırt kahve içmemek. bir kahve 8-9 lira ve haftada 5 defa içseniz cidden benim gibi bir öğrenci için önemli bir para, bugün kahveye ne kadar çok harcağımı fark ettim.
    yandaş marketlerden alışveriş yapıp, onlara para kazandırmak istemiyorsanız ve aynı zamanda tasarruf da yapmak istiyorsanız migros, carrefour gibi marketlerin kendi üretimi ürünleri almak. baya uygun oluyor fiyatları hemde çok daha kaliteli olduğunu düşünüyorum.
    ha bir de son olarak aylık akbil kullanmak sanırım.
  • sporumu evde yapıyorum. 4 yıl boyunca (adet dönemleri dahil) haftada 4-7 gün arası spora gittim. hem özenirdim motivasyonlarına aletlere hem de ne bileyim daha havalı gelirdi ortamı yaptığın spor falan. onun öncesinde sporla pek uğraşmadığım için öyle gelmiş olabilir bunu kabul ediyorum.

    artık belli bir disiplini sağladığım için, kendi kendime küçük bir bilgi birikimim olduğu için, youtubedaki antremanların da yardımıyla evde yapıyorum bir siüredir halimden de memnunum.

    6 ayda bir saç kestiririm, saçımı boyamam ama iyi bakarım, kaşlarımı kendim alır, manikür pedikür kendim yaparım.

    2 tane nude ojem vardır diğer makyaj malzemeleri de işimi görecek kadardır bitmeden almam.

    onun dışında evde yaparım hep ayda bir dışardan canım bir şey çekerse söylerim.

    baya tasarruf yapıyorum sanırım.
  • işe öglen yemeğı götürmek en başlarında gelir. sağlıklı beslenme amacıyla başlamıştım. artı olarak aylık yaklaşık 150 tl tasarruf sağlıyor. yine sağlıklı beslenme nedeniyle abur cubur alma bitti, dolayısıyla buradan da kayda değer tasarruf var.

    kilo verdiğimde kıyafetlerimi mahalle terzisine götürüp parça başı 5 tl'ye daralttırdım. 1-2 çok büyük olan dışında hepsi gayet güzel oldu, yeni kıyafete gerek kalmadı. böyle bir duruma düşerseniz önce 1-2 parça verip deneyin, memnun kalırsanız kalanları da verin. kıyafetlerinizi çok eskiyene kadar giyin.

    temizlikte market sirkesi-karbonat-limon tuzu üçlüsü kimyasal temizleyici ihtiyacınızı oldukça azaltır, hem de sağlığınıza da olumlu etkisi olur.

    elbette sosyalleşirken çok pahalı yerlere gitmemek veya az gitmek oldukça tasarruf ettirir. bu tarz yerleri arayıp bulmak gerekiyor. ben eskiden orta üstü yerlere daha sık giderdim artık oldukça azalttım. orta karar hatta salaş ama temiz yerlere gitmeye çalışıyoruz arkadaşlarımla.

    sinemaya gidecekseniz indirim sitelerinde neredeyse her zaman olan kuponlardan almak iyi bir yol. özellikle haftasonları çok pahalı oluyor.

    vadesiz hesapta çok para tutmam. en ufak miktarı bile en kötü günlük faize koyarım. 1 lira bile kazançtır.

    şimdilik aklıma gelenler bunlar. başka gelirse editlerim.

    edit: devamı buralarda (bkz: #68396958), (bkz: #69215593), (bkz: #71474645)
  • bi kavanoz aldım, kapağını deldim. gün içinde devamlı kağıt para harcıyorum. cebimde mutlaka madeni para kalıyor. bazen 1-2 lira, bazen 7-8 lira fark etmiyor. gün sonunda direkt kavanoza. kavanoza da dokunmak yasak. 1 ayda 350-400 tl çıkıyor içinden. kimden kötü?

    bi de daha önceden de yazmıştım bi yerde. çevrenizdeki bilimum yancı, otlakçı yavşaktan kurtulun. bu en etkilisi.
  • çok sık sevişmiyorum. el ile idare ediyoruz artık. yıpranıyor biraz ama nepcennnn.
  • yokuş aşağı inerken boşa alıyorum,çünkü araba almak için para biriktiriyorum
  • uzun süredir uygulamadığım ama uygularken aşırı işe yarayan bir yöntemim vardı; tüm masraflarımı yazıyordum, cebimden çıkan her bir kuruşu tek tek yazıyordum. insan nelere ne paralar harcadığını görünce bi "oha lan napıyorum ben!" oluyor ve mutlaka daha az, daha hesaplı harcamaya başlıyor.
  • herkesin eline, atm den para çektiğinde veya bir alışverişin para üstünde gıcır banknot geçiyordur.
    kitaplıkta ki bir kitabın arasına koyun her elinize geçtiğinde . oraya koyduğunuz paraya ihtiyaç duymayacağınızı göreceksiniz.
    efsane para birikiyor.
  • bir süredir alışverişi kredi kartı yerine nakit yapıyorum.ciddi ciddi faydalı oluyor.bu sayede hem gereksiz olanları almamış oluyor hemde kart aidatı denilen haracı bankalara vermemiş oluyorum.
hesabın var mı? giriş yap