• yerli komedilerin neredeyse tamaminin yaz aylarinda gecmesiyle alakalidir.
  • microsoft ve dreamworks skg’den önce akıl edip kullanılan beyaz bulutlu - mavi gökyüzü fonu
  • yerli komedi afişi itemlerinden bir tanesidir. diğerleri;

    tüm oyuncu kadrosunun afişte yer alması

    afişteki suratların her birinin ayrı ayrı mal bir ifadeye bürünmüş olması

    sadece baş rolün güzel/yakışıklı olması

    aman ha kaliteli bi şey yapmayın!
  • afişlerin benzerliği ve konsepti kadar konuları da bayağı ve sıkıcı.
  • sanıyorum ki ressam bob ross tarzı afiş tasarımı yapılmasıdır sebep. arka fon prussian mavi, fırça tinerle yıkanıp, patır patır kurulanacak.

    sonra; belki şurada bir keko vardır, bir keko doğada asla tek başına bulunamaz, hemen yanına bir arkadaş kekoyu daha ekleyelim. al sana komedi filmi afişi.
  • (bkz: #87509487)

    öncelikle yukarıdaki entry'nin yazarı @nhk ni youkosu'na teşekkür ederim durumu açıkladığı için. verdiği keyword'lerden yola çıkarak durumu ayrıntılandırmak istedim çünkü afişleri sıralı görünce cidden şok oluyorsunuz.

    bu afişlerde silme mavi gökyüzü kullanılmasının sebebi teal/orange isimli bir renk düzenleme tekniği. bu teknik özellikle son yıllarda popüler olan bir yöntem (teal: cam göbeği, göl mavisi gibi bir renk. orange ise bildiğiniz turuncu). kullanılma amacı kontrast yaratarak kadraj içindeki objeler arasındaki derinliği artırmak. türk işi komedilerde afişler haricinde, film içinde kullanılıyor mu bilmiyorum ama bu, büyük bütçeli hollywood filmlerinde sahne sahne kullanılmakta.

    peki neden başka bir renk ikilisi değil de teal/orange? çünkü esas objelerimiz olan insanların teni turuncu renk spektrumunda yer alıyor. ve renk skalasında onunla kontrast yaratmak için en iyi seçenek teal denilen mavi renk. insan figürlerini belirginleştirmek için arka planlar ve gölgeler mavimsi bir renk tonuna getirilerek tezatlık artırılıyor ve figürler öne çıkarılmış oluyor.

    bu tekniğin bir başka kullanılma sebebi ise izleyicide sıcak bir izlenim uyandırması. mavi huzuru, turuncu ise eğlenceli ve hareketli bir duyguyu temsil ediyor diyebiliriz. birleşimleri, gökyüzünün en berrak ve güneşin en tepede olduğu güzel bir öğle saatini anımsatıyor.

    yerli komediler ise büyük ihtimalle maliyetten kısmak için bunun gibi en popüler ve basit teknikleri bol bol kullanıyor. sıfırdan, yaratıcı bir film afişi tasarlatmak, maliyeti düşük bu tür filmlerin bütçelerine oranla hatırı sayılır bir gider kalemi yaratacağından bir grafikere afişi hallettiriveriyorlardır muhtemelen. başrolleri kırptıktan sonra arka plana da teal/orange'ı çakıveriyorlar. görüntü, bu renk düzenlemesi sayesinde minimum kontrastı sağlıyor ve gökyüzü, başka bir tasarım gerektirmeyen bir dolgu hissi sağlıyor. umarım ileride daha ileri seviyede işler çıkartabiliriz.
  • bir ara bu afişlerle çok haşır neşir olmak durumunda kalıyordum.
    artık filmin afişinden senaryosunu anlatabilir olmuştum.
    senaryolar aynı, filmler aynı, posterler aynı, fontlar aynı...
    muhtemelen posterleri yapan firma da aynı zaten.
  • afişlerin tasarımcısı kendisiyle yapılan bir röportajda sebebini açıklıyor.
  • senaryoları vasat olmakla birlikte genellikle aynı oyunculara rastlanır.
    görsel
    görsel
    görsel
    görsel
hesabın var mı? giriş yap