• bir tek ananızın nikahını istemedikleri işlemler.

    yök denklik biriminin sayfası
    adım adım denklik
    tc vatandaşları yurtdışı yüksek lisans denkliği için istenilen belgeler

    hadi her şeyi anladım ve kabul ettim. evrakların sığabileceği ebatta büyük dosya zarf istemek neyin nesidir arkadaş ya?
  • yuksek lisans denklik islemi icin basvurumu yaptigim hede. emniyet mudurlugunden ulkeye giris cikis tarihlerinin dokumu gibi belgelerin isteniyor. ayrica tum belgelerin orijinalleri, yeminli tercumandan cevirileri, ve tum bunlarin alindigi ulkedeki t.c. kurumundan onaylanmis halinin de istendigi islemlerdir. aradan bir ay gecmesine ragmen henuz bir ilerleme yok. suserlardan deneyimi olanlar yesillendirirse sevinirim.
  • anladığım kadarıyla öncelikle e-devlet üzerinden ön başvuru yapılması gereken işlem fakat başvuruyu yaparken e-devlet kapısının beni yonlendirdigi yök sitesi telefon ve e-mail adresimi e-devlet üzerinden güncellememi söyleyerek, işlemi gerçekleştirmeme izin vermiyor. sorun şu ki güncellemeyi yaptıktan sonra yine aynı sorunla karşılaşıyorum.

    bu sorunla karşılaşan ve sorunu çözebilen arkadaşlar varsa bizi de ayıdınlatabilirlerse güzel olurdu.

    edit: evet sitedeki problem cozuldu. on basvuru yaparken bazi belgelerin taranmis halini yukledikten sonra sistemden randevu aliyor ve tum belgelerle birlikte yoke basvuruyorsunuz.
  • hiç küfür etmeyen bana bile inanılmaz küfürler ettiren işlemlerdir.
  • allah sabır versin. allah kurtarsın.
  • hayli uzun süren ve çoğu zaman muhatap bulamadığınız işlemler silsilesidir.

    yök tarafından tanınan bir üniversite ise nispeten kolay ve kısa sürer, ancak yök tarafından tanınan üniversiteler listesinde yer almıyor veya bölüm adı eşleşmiyorsa evraklarınız birkaç üniversitenin ilgili bölümlerine gönderilerek görüş alındıktan sonra işlemler tamamlanacağından süreç daha da uzar.

    nispeten kolay ve kısa dediğim süre ortalama üç aydır. son birkaç yılda değişiklik olduğunu sanmıyorum
  • webde aşırı karışık anlatılıyor tecrübeli bile biri nolur yeşillenirsin. bide ba denkliğini almadan ma in denkliğini alamıyor muyuz mesela? önümüzdeki ay phd savunmam var onu da alayım öyle uğraşırım diyordum ama galiba kademe kademe almak lazımmış?
  • kaçakçılık şubesinden daha fazla evrak isteyen yök işlemi. emniyetten hudut giriş-çıkış belgesi bir kenara pasaportlarla damgalı tüm sayfalar tek tek talep edilir. yeminli tercüman ve noter ikilisine domalılan iki-üç bin lira para da cabası. evraklar bizzat elden teslim edildiğinden ankara dışından gelenler için seyahat masrafları da...

    kolay ulaşım için koru yönüne giden metroya binin. bilkent durağında inin. oradan otobüsle aktarma yapın. yök'ün önünde ineceksiniz. yol zor sayılmaz. yolculara sormayın yanıltıyorlar. kaptana sorun ya da öndeki mini ekrandan durak isimlerini takip edin.
  • 20 mayıs'ta online, 23 mayıs'ta ise belgeleri elden teslim etmek suretiyle yaptığım, dün komisyon incelemedeyken bugün kurul sonrası işlemleri birimine devredilen işlem. son dosya durumunda hiçbir şey yazmadığı için yök iletişim merkezini aradım. dosyanızda bir sorun yok. yürütme kurulunun onayı bekleniyor tarzı bir cevap aldım. denklik alıp alamadığımı bu aşamadan sonra öğreneceğim değil mi diye sorduğumda karşımdaki kişinin bir anlık yutkunma ve susmasını ötürü denklikle ilgili ret kararı geldi diye yorumladım. birkaç güne belli olur. ona göre editlerim.
  • az önce tek seferde eksiksiz bir şekilde evraklarımı teslim ettim. tezli yüksek lisans için çok basitçe aşamaları ve gereken belgeleri anlatacağım.

    1-ilk olarak noter onaylı tercümeleri tamamlamanız gerekiyor. ben önce bir notere gittim tercümanlık bürosu olarak kiminle çalıştıklarını sordum. tercüme işlemleri için pazar araştırması yaptım. 300 lira ile 1000 arasında teklif aldım. bu yüzden mümkün olduğunca soruşturun, pazarlık yapın.

    almanız gereken yeminli tercüman + noter onaylı belgeler:
    -denklik istenen üniversite diploması
    -transkript
    -tez kapağı+tez özeti
    notere 3500 tl gibi bir ücret ödedim. ne yazık ki mart ayında zam gelmiş.

    bu arada bu yeminli tercüman + noter onayı şöyle oluyor. tercüman önce bunları çeviriyor. öne ve arkaya boşluk bırakarak imza atıyor. noter onay yaparken bu tercümanın kendi sistemlerinde olan yeminin belgenin arkasına yazdırıyor. altına da onayını basıyor. notere giderken bu belgelerin aslını da götürmeniz gerekli. bu arada yök bunları almıyor, sadece bakıyor ve size geri veriyor.

    --- spoiler ---

    bu arada bunların renkli fotokopisini çekin lazım olacak randevu günü

    --- spoiler ---

    2-sonrasında, yükseköğretim kurulu tez merkezi üzerinden tez bilgilerinizi girerek referans numarası alıyoruz. başvuru işlemi sırasında bu referans numarasını girmemiz gerekiyor. tez bilgilerini girerken danışman bilgilerini de girmeniz gerekiyor. sistemde kayıtlı değilse orcid nosuna ihtiyacınız var. yurt dışındaki bir türk hocayla çalıştıysanız hocanın tc kimlik numarasına da ihtiyacınız var. tamam şimdi bilgileri girdik. tezi yükledik ve referans numaramız ile denklik ön başvuru sistemi üzerinden başvurumuza başlıyoruz.

    bu arada yök denklik hesabına da 150 tl ateşliyoruz. dekontun da çıktısını alıyoruz.
    önemli not: ücret yatırılırken açıklama kısmında ücretin hangi talep için yatırıldığını açıklama kısmına yazmanız gerekiyor.

    3-sistem üzerinden istenilen belgeleri yükledikten sonra yine aynı sistem üzerinden randevu alacaksınız. randevular ay bazında açılıyor. mesela ben 29 nisanda başvurumu yüklemiştim. randevular çıkmamıştı. 2 mayısta tüm mayıs ayının randevuları açılmıştı. tarih ve saat seçip randevu alıyorsunuz.

    4-randevu günü
    peki yök nerede? yök, bilkent üniversitesi'ne çok yakın. denklik başvurusu için de buraya gitmeniz gerekiyor. araçla ulaşım çok kolay, park sıkıntısı yok. toplu taşıma için bu linki kullanabilirsiniz.

    ilk olarak tüm belgelerinizin asıllarını yanınızda götürün. lisans, yüksek lisans diploması, pasaport, transkript hepsine bakıp size 10 dk içinde geri veriyorlar. mesela tezin basılı halini istiyorlar. ben kendi arşivim için çok güzel bir şekilde bastırıp ciltletmiştim. sadece basit bir renkli tez basımı için 300-350 lira istediler. gerek yok sizde basılı hali varsa gidin gösterin 10 dk içinde geri alın. pasaport için de geçerli bu. noterden onaylatmaya falan gerek yok. aslını gösteriyorsunuz sonra hemen geri alıyorsunuz.

    randevu gününde yanınızda almanız gereken belgeler:
    i-online denklik basvuru formu (imzali) (başvuru tamamladıktan sonra sistemden çıktı alıp imzalayacaksınız.)
    ii-riza beyani (kvk kapsamında gerekli, sistemden indirip imzalıyorsunuz.)
    iii-kimlik fotokopisi
    iv-lisans diploması (aslını ve fotokopisini götürün)
    v-denlik istenen yl diploması (aslı, noter onaylı hali, noter onaylı halinin fotokopisi)
    vi-transkript (aslı, noter onaylı hali, noter onaylı halinin fotokopisi)
    bu transkript orijinal hard copy, imzalı/damgalı falan olmalı. hatta mümkünse ekstra bir kopya varsa kapalı zarfta istiyorlar. gerçi benimki kapalı zarfta değildi ama kabul ettiler. memurun o gün canı kapalı zarf görmek ister, işinizi garantiye alın diye söylüyorum. e-kopyayı onaylamıyorlar.
    vii-yükseköğrenim süresince kullandığınız pasaportunuz giriş-çıkış tarihlerini, vizeyi, pasaport bilgilerini gösteren sayfaların fotokopisi
    viii-pasaport (aslı)-bu arada o dönemde kullandığınız pasaport olmalı.
    ix-edevletten alınacak emniyet giriş cıkış belgesi (öğrenim süresini içeren)
    x-tezin basılı hali, cdye kopyalamanıza gerek yok. ben götürdüm boşver onu dediler.
    xi-dekont

    ben sabah 10'a randevu almıştım. 9.55'te belgelerimi kontrol için aldılar. aman sakın hepsini tek tek poşet dosyaya falan koymayın. benim dediğim gibi sıralı şekilde toplu halde memura teslim edin. görevli memur hızlı bir şekilde belgeleri kontrol ediyor, eksik yoksa sisteme yükledikleriniz ile karşılaştırıyor. her şey tamam ise size belgeleri aldıklarına dair barkot veriyor. rıza beyanı, online başvuru, dekont dışında yanlış hatırlamıyorsam fotokopiler dahil hepsini geri verdiler. edevlet üzerinden kontrol et dediler. sabah başvurumu yapmıştım. şu an komisyonda görünüyor.

    note for foreign friends who want to obtain equivalency through yök: even for us, the process of obtaining equivalency can be quite complicated, and ı cannot even imagine the difficulties you may face. ı wish you all the best in your endeavors. although this post is written in turkish, ı hope that it can still be helpful to you once translated into english.

    edit: 10 gün içinde gerekli yazışmalar tamamlandı ve denkliği aldım. tüm süreci edevletten takip ettim.
    komisyondan geçtikten sonra, büyükelçilik ile yazışma yapıldı, büyükelçilik üniversitem ile temasa geçti, üniversite cevap verdi, teyit tamamlandıktan sonra belge oluşturuldu.
    tahminimden kolay geçti süreç.
hesabın var mı? giriş yap