• kariyerinin henüz başında olan insanların en büyük çelişkisi olan karşılaştırmadır. birde şu var;

    (bkz: doktora vs iş deneyimi)
  • "nerede?" sorusu olmazsa eksik kalacak ve yanlış değerlendirilecek karşılaştırma.

    kişisel deneyimlerim ve gözlemlerimden sonucu vardığım sonuç ise yaklaşık şu şekilde:

    çok süper/süper bir yerde iş deneyimi > iyi/ortalama bir yerde yüksek lisans
    türkiye'de çok süper/yurt dışında (en azından) iyi bir yerde yüksek lisans > iyi/ortalama bir yerde iş deneyimi
    ortalama bir yerde iş deneyimi > kötü bir yerde yüksek lisans
    yurt dışında çok süper bir yerde yüksek lisans > çok süper/süper bir yerde iş deneyimi (duruma/bölüme/kişiye göre >= de olabilir)
  • hem yüksek lisans yapıp hem de çalışırsan bir problem kalmaz. über orgazm
    (bkz: ben) *
  • bu karşılaştırmanın altında şu soru işaretleri yatar:

    yüksek lisans, yüksek lisans için midir yüksek lisans askerlik için midir?
    yüksek lisans, yüksek lisans için midir yüksek lisans herkes yaptığı için midir?
    yüksek lisans, yüksek lisans için midir yüksek lisans maaş zammı için midir?
  • biri askerliği ertelemek için yeterli bahanedir.
  • akademik hayata devam edecekseniz veya danışmanlık istiyorsanız yüksek lisans peşinden doktora, iş hayatında gözünüz varsa önce iş deneyimi peşinden çalışma alanı oturduktan sonra çalışırken yapılan yüksek lisanstır.
  • yere ve sektöre göre değişebilecek karşılaştırma. hukuk, ekonomi gibi bölümlerde doğru seçilmiş bir alanda uzmanlaşmak amacıyla yapılan yüksek lisans özellikle uzun vadede rakiplerinizin önüne geçmenizi sağlarken, mühendislik gibi daha fazla uygulamaya dönük alanlarda iş deneyiminin daha faydalı olduğu kanaatindeyim. ancak eğitim uzmanlıktan ziyade bir hayat tecrübesini de beraberinde getirdiğinden yurt dışında yapılacak en azından bir yıllık yüksek lisansın iş deneyiminden her halükarda daha yararlı olduğunu düşünüyorum.
  • bu karşılaştırmanın ne zaman yapıldığına bağlıdır. orta kademe yönetici olmuş iki kişi arasına biri 10 yıl diğeri 8 yıl iş deneyimine sahipken ve bu deneyimler arasında belirleyici bir fark yokken 8 yıl deneyimli ve mba almış yönetici ağır basar. tabi o mba nerden alındı, iş deneyimleri nerede vuku buldu, lisans mezuniyetleri nedir gibi konular devreye girerek karar matematiğini skertir. yani bu söylediğimiz bilimsel deneye dönüşür, tüm diğer değişkenler sabitken diyoruz ama sabit olamayacağı bir gerçektir.

    ama kariyerin başında deneyimsiz ve mba mezunu olmak 2 yıl iş deneyimli cengaver karşısında hezimettir. evet maalesef kendimden biliyorum.
  • iş deneyimi açık ara kazanır. yüksek lisans'ta edindiğiniz akademik bilgi, iş hayatında kazandığınız pratik bilgiyle yarışamaz. iş hayatına başladığınızda yüksek lisans'ta edindiğiniz bilginin ne kadar teorik ve hantal kaldığını, oysa iş yaşamında asıl önemli olanın bilginin hızlı ve pratik biçimde kullanılması olduğunu anlarsınız. yine de yüksek lisans pastanın kreması gibidir. daha iyi işlerin kapısını açmaya yardımcı olur, önemli olan zamanlama konusunda akılcı davranmak ve yüksek lisans yapıyorum lay lay lom diyerek işe başlama sürecini ertelememektir.
  • eğer imza atarak para kazanmak isteniyorsa yüksek lisans;
    tecrübe, yetenek, çözüm üretebilme, piyasada söz geçirebilme, günümüzün ve geleceğin teknolojisini tanıma gibi yeteneklerle para kazanmak isteniyorsa iş deneyimi kazanır.
hesabın var mı? giriş yap