• @ahakanbayrakci: sonar araştırması

    akp 41.0
    chp 26.0
    mhp 18.1
    hdp 10.4
    sp 3.1
    dğr. 1.4

    https://twitter.com/…akci/status/602817483087683584

    edit: chp'nin oyları minimum %28-29 bandında. ısrarla chp'yi düşük gösteriyor hakan bayraktar. ortada anadolu partisi filan da yok. sebebi ne ola ki. hdp'nin oyları beklediğim gibi. %90 olasılıkla barajı geçer diyor sonar.
    mhp 1-2 ay önceki kadar güçlü değil. %18'ler hayal olacaktır. akp düşüş
    trendinde. daha da düşecektir.

    özet : chp konusunda ciddi derecede yanılgı içinde olduğu düşündüğüm bir anket sonucu olmuştur.
  • konda'nın anketine yakın gelecektir.

    40-28-17-10

    gibi bir tablo bekliyorum ben de...

    ancak tahmin olarak, seçimlerde 40'ın altına belki bir puan sarkabilir akape zihniyeti.
  • tahminimce;

    akp:%40

    chp:%27

    mhp:%17

    hdp:%11

    bbp&sp:%3

    diğerleri de, kalan %2'lik pastadan pay alacaktır.

    (bkz: küsüratsız yazdım ki salladığım belli olsun)

    (bkz: açıklanmamış seçim anketini tahmin etmek)
  • tahminlerim;

    akp: %39,8
    chp: %28,4
    mhp: %16,4
    hdp: %10,4
    bbp&sp:% 3,2

    gibi bir tablo açıklanacağı yönünde. mabatım öyle söylüyor.
  • mhp'yi şişiren ankettir. hakan bayrakçı aylardır televizyonlarda "mhp %17'nin altına düşerse bu işi bırakırım" deyip duruyordu. bana biraz o laflarını hatırlattı.

    chp'yi her anket şirketi en az 27-28 bulurken nasıl 26 buldular anlamak zor. bir de hangi tarihte yapıldığına bakmak lazım muhtemelen 5-6 mayıs gibi yapılmıştır.
  • hdp'nin sonucuyla ilgili beklentimi haklı çıkaran anket. 29 nisan'daki sonar anketi sonrası yaptığım yorumun arkasındayım:

    (bkz: 29 nisan 2015 sonar genel seçim anketi/@fauna)

    edit: anketteki chp oyunun gerçeğe çok yakın olduğunu düşünüyorum. chp çok büyük bir siyasi atılım yaptı nasıl olur da oyunu artıramaz diye soranlar olmuş. bunun sebebi cehaletle alakalı kuşkusuz.

    bir kere hdp seçmeninden oy alması mümkün değil chp'nin. hem baraj meselesi var hem de hdp kendi kitlesinin beklentilerini tam olarak karşılayan bir parti. akp'li seçmene gelirsek bu kitleyi de büyük oranda dini değerler ve sosyal yardımlar kontrol ediyor zaten. adam akp'den memnun değilse bile din kardeşim deyip mhp'ye verir oyunu. geriye kaldı mhp kitlesi. bu kitlenin de temel meselesi koyu milliyetçilik. zaten çözüm sürecinden, hdp'nin yükselişinden dolayı rahatsız bu kesim. haliyle partisini bırakıp niye chp'ye gelsin?

    tabi bu dediklerim genel bir bakış açısı. yoksa eminim önceki seçimde akp, mhp veya hdp'ye oy verip bu seçimde chp'ye oy veren birilerinin olacağına ama işte genelleyebileceğimiz bir durum değil bu ne yazık ki. yani chp ağzıyla kuş tutsa %30 alamaz bu toplum yapısında. çünkü partileri analiz edebilecek, söylemleri değerlendirebilecek entelektüel bir anlayıştan fazlasıyla yoksunuz. zaten eğitim seviyesi bu kadar düşükken daha fazlasını beklemek abes olur.

    diyebilirsiniz ki ecevit nasıl aldı o zaman o kadar oyu? ecevit diyor ki bana ülkücüler de oy verdi. yani chp ekonomi siyasetinin yanına milliyetçi söylem eklese oyunu artırabilirdi. biliyorum chp'nin çizdiği yeni anlayış her kesimi kucaklayalım şeklinde ancak siyaset bu yaklaşımı affetmez. kürtler benden soğumasın diyorsun tamam da kürtler yine oy vermiyor chp'ye. ülkede geniş bir milliyetçi pasta varken bunu hiçe saymak hiç akılcı değil ayrıca.

    neyse artık yapacak bir şey yok. seçime çok az kaldı. kararsızlardan alabileceği oylarla maksimumunu zorlamaya çalışacak chp. umarım en azından %28'i falan görebilirler.
  • hdp'nin %10.4 olarak gosterildigi secim anketi.
  • sonuçlarıyla koalisyonun geldiğini söyleyen anket ama kim kiminle koalisyon yapar allah bilir.
  • ak parti yüzde 41
    chp yüzde 26
    mhp yüzde 18,1
    hdp yüzde 10,4

    şeklindedir
hesabın var mı? giriş yap