• içlerinde babamın da olduğu sayı.iki tane dükkanımız borçlar yüzünden satıldı.babam şimdi kara kara düşünme şampiyonluğunda yarı finalde.
  • ota boka "su veren itfaiyenin hortumunu sikeyim" diyip duruyorsunuz ya, o hortum bir gün size girerse haliniz ne olur merak ediyorum. olum esnaf diyor lan esnaf. adamın siyasi düşüncesini nereden biliyorsunuz da hemen su itfaiye muhabbetine giriyorsunuz. bir esnaf çocuğu olarak esnafların neler çektiğini iyi bilirim. allah hepsine sabır versin.
  • o rakam yanlış. 430.001 olacak. ben de iş yerimi 10 gün önce kapattım. esnaf odasından kaydımı daha sildirmedim.

    ama egonomi çok eyi.

    dış güçler de bizi kıskanıyor amk!!
  • osmanlı devletinden günümüze gelen vergi alışkanlığı çözülmedikçe devam edecek durumdur. iş yapsan yapmasan devlet vergisini peşin alır. yıl sonunda bakar, yine vergi alır, kredi kartına gelen faizden vergi alır, akaryakıttan yüksek miktarda vergi alır. alır, alır, alır.

    verir mi peki devlet?
    verir.
    nasıl verir?
    kılı kırk yarıp, kırk parçayı kırk bakireye verip kırk dağın zirvesine kırk ateş yakarsanız verir.
  • o hortum bizi çoktan delip geçti, yani "sizin bir taraflarınıza girerse haliniz ne olur?" diye merak etmenize gerek yok. bu hortumun bizi delip geçtiği hali.

    o yüzden bu kadar rahat bir şekilde itfaiye hortumlarına hallenebiliyoruz arkadaşlar.
  • aslında bu sayının daha çok olduğu aşikar ancak iflası belgeye dökmenin de bir maliyeti olduğu için çoğu esnaf iflas ettirilip iflaslı gösterilmiyor. malesef türkiye’de düzen böyle işliyor.
  • 4 yılda 430 bin esnaf genç batırdık her yaştan.
  • kendi fabrikasında ürettiği ürünleri kendi mağazasında satan ve bu mağazanın da mülkiyeti kendine ait bir esnaf olarak çok az bulduğum sayı. piyasa denilen mefhum o kadar çığırından çıkmış bir durumda ki çürük elmaların bu kadar elenmiş olmasına ragmen sadece 2018 yılında bi 500.000 esnaf daha batması muhtemel diye düşünüyorum ..
  • ailem, akrabalarım yaklaşık 50 yıldır istanbul ekonomisinin merkezi olan tarihi yarımadada esnaflık yapıyorlar. ve ciddi anlamda 2014 sonuna kadar bolluk içinde geçen bir durum vardı. esnaflar hayal edemeyecekleri paraları kazandılar. ben de bu süreçte babama, amcalarıma alternatif sektörlere geçmeleri hususunda defalarca uyarı yaptım ancak dinleyen olmadı. kendi işim gereği avrupa’ya çok seyahat ediyorum. hemen hemen avrupa için 2014 bizim bugünlerimize tekabül ediyordu. küresel bir daralma ve belirsizliğin ilk etkileyeceği kesim esnaftır. ayrıyetten izleyen süreçte ülke içinde patlayan bombaların, batı ile siyasi gerilimin de etkisiyle bolluk içindeki esnaf birden göt gibi ortada kaldı. orta ölçekli esnafı domino taşı gibi etkileyen yegane şey turist sirkülasyonudur. istanbul esnafı için de sultanahmet patlaması ve referandum süreci de bal kaymak oldu. durumu özetlersem, devlet politikaları ve türk esnafının yenilikten uzak durup kazancıyla makul yatırımlar yapamaması durumu bugünlere getirdi. bundan daha kötüsü olur mu mümkündür ancak 2018 abd/çin ekonomik savaşları akıllı olunur ise türkiye için bir fırsat olabilir.
hesabın var mı? giriş yap