• lozan'daki bir maddeden dolayı düşmüyor.
  • dunya'nin yasi 4.5 milyar yil.

    en son etkisi belirli bir sinirin uzerinde olan goktasi ise 65 milyon yil, yani dunyanin yasinin son %1.5'lik diliminde. (popagai ve chasepeake'i sayarsak 35 milyon yil once)

    bu boyuttaki meteorlarin dusus araligina bakarsak

    (daha buyukleri cok farkli bir klasmana giriyor)
    364 milyon yil once
    215 milyon yil once
    145 milyon yil once
    70.3 milyon yil once
    65 milyon yil once
    36 milyon yil once
    35 milyon yil once

    goruldugu uzere son iki buyuk meteoru saymazsak araliklar en az 5 milyon yil en yuksek 140 milyon yil seklinde. bunlari discrete poisson distribution uzerinden modellerseniz en yuksek ihtimal [-5 milyon yil, +25 milyon yil] araliginda. yani onumuzdeki 25 milyon yil icerisinde bu boyutta ya da daha buyuk bir meteor dusebilir.

    tabi bu poisson yaklasimi eskiye nazaran hicbir seyin degismedigi kabullenmesi ile oluyor. oysa ki atmosfer ne kadar uzun sure saglamligini korursa o kadar daha dayanikli oluyor bunu unutmamak lazim. bir de 2 milyar yil oncesinin gunes sistem 'stability'si ile bugunku ayni degil elbette, eskiden carpma ihtimali olan cogu astroid artik bir gezegenin yorungesine takilmis durumda. haliyle yukaridaki hesap bile cok iyimser, cok buyuk ihtimalle onumuzdeki 30-40 milyon yil buyuk bir astroid dunyamiza carpmayacak.

    kaynak
  • dunyaya hergun yuzlerce meteor duser. ancak bunlarin cogu atmosferde erir. dunyaya carpan buyuk meteorlar icin de 65 milyon yil kadar eskiye gitmeye hic gerek yok (ki o zaman carpan meteor degil, asteroit idi). ornegin arizona'daki buyuk meteor krateri, yaklasik 50 metre capindaki bir meteorun bundan 50 bin yil once dunyaya carpmasiyla olusmustur.
  • rezalet gibi rezalettir.

    meteorlar dünyaya çarpmayarak ne yapmak, nereye varmak istemektedir?

    yetkililerden açıklama bekliyoruz.
  • az üstteki entry'ye ek olarak, ufuk açması bakımından, 65 milyon yıldır canlı türlerinin büyük çoğunluğunu yok edebilecek güçte bir meteor dünyamıza çarpmadığı için bu yazıları yazabiliyoruz.

    yani çarpmaması değil çarpması ilginç olurdu bizim için. dünya otun bokun çarptığı nahoş bir gezegen olsa idi hayat başlamazdı.

    tabi şimdi hayat başlamazdı demişken, belki de hayat zaten dünya'da başlamadı. belki de mars'ta başladı burası yedek gezegendi. veya çok daha uzaktan atıldı tohumumuz. belki de dünya'nın yeterli bir süre başına bela gelmeyeceğini hesaplayıp da koydular bizi buraya. belki de dünya zaten bu nedenle seçildi. belki de bunların hiçbiri doğru değil ve evren bir simülasyon. simülasyonun sahibi de sikinin keyfinden meteor yollamıyor.
  • evrenle karşılaştırdığında o koca dünya cücük gibi bir noktadan ibaret olduğu için evrenin bizi siklememesi durumudur.

    bi de tabii fizik, gravitational pull gibi şeyler var ama onları siktir et.
  • eksik bilgidir.

    “65 milyon yıldır canlı türlerinin büyük çoğunluğunu yok edebilecek güçte bir meteor dünyamıza çarpmamıştır”doğru olabilir.
  • tam da denk geldi ntv'de belgeselini izledim bu akşam. 65 milyon yıl önceki meteor meksika körfezideki deniz altında bulunan krateri iyi korunan meteor. belgeselde denilene göre bu krater günümüze ulaştığı ve iyi incelendiği için tarihlenebilmiş. bu meteor dışında binlerce meteor dünyamıza çarpmış ama iklim olayları ve akarsular nedeniyle kraterleri yok olduğu için tarihlendurilememiş. yani son 65 milyon yılda büyük meteor çarpmaları yaşandıysa bile biz bilmiyoruz.
  • (bkz: tunguska)
hesabın var mı? giriş yap