• insanların özgecan aslan cinayeti sonrası öfkeyle askıya alınmasını istediği hak.suçun faillerine en ağır ceza verilmesini ben de istiyorum ama twitter'da idam cezası geri gelsin hashtag olurken belki de konuşmamız gereken asıl meseledir.

    suçluların avukatı olacak insan da büyük ihtimal lince uğrayacak. bir avukata görevinin yaptırılmaması isteniyor. ama gel gör ki bu adamlar cezaevine girince orada ki doktora kimse onları muayene etme demeyecek. abdullah öcalan'a özel doktor götürülürken kimse demiyor ki doktor görevini yapma! ama avukat olunca hemen lince başlanıyor. (bkz: metin feyzioğlu)

    hukuk devletinde suçlu da olsa cani de olsa herkesin savunma yapma ve savunulma hakkı vardır. siz bunun eğer olmamasını istiyorsanız bu hal gün gelip ya sizi ya da başka bir masum insanı vuracaktır. eğer vicdanları yaralayacak bir karar veriliyorsa mahkemede bu suçlunun avukatının değil hukuk düzeninin veya mahkemenin sorumluluğudur.

    bununla ilgili aşağıdaki olayı okumanızı istiyorum :

    sene 2009.. 8 yaşındaki e.e okuldan eve geldiğinde annesi üstünü değiştirirken külodunda kan izi bulur. ne oldu derken e.e okulda kendisine okul hademesi s.c'nin tecavüz ettiğini anlatır. aile öfkelidir hemen emniyete gidilir hademe s.c yakalanır, tutuklanır adliye'de linç edilmek istenir.

    9 ay boyunca hapiste kalır s.c bu sürede akla gelmedik işkenceler yapılır, sakalları tek tek sökülür, tecavüzcülere uygulanan her türlü işkence uygulanır,dövülür, tuvalette uyutulur, ben masumum haykırışlarını kimse duymaz.

    e.e'nin annesi şikayetinden sonra öğrenir ki e.e'ye dedesi, dayısı ve dayısının bir arkadaşı tecavüz etmiştir. e.e'nin annesi bunu savcılığa söyler savcılıksa adli tıp kurumundan rapor ister ama bu süreçte s.c hapistedir diğerleri dışarıda. adli tıp kurumundan rapor gelir ve iddia doğrudur. s.c masumdur ve 9 ay boyunca haksız yere hapiste yatmıştır,işkencelere uğramıştır.

    s.c hapisten çıkıyor çıkmasınada çevresinde ailesinden başka kimse kalmıyor. kahveye gidiyor oturtmuyor kovuyorlar, hiç bir arkadaşı, komşusu onunla görüşmek istemiyor. sokaktan geçerken insanlar çocuklarını hemen eve sokuyorlar. ve s.c 3 defa intihar etmeye çalışıyor. her seferinde oğlu veya kızı son anda kurtarıyor.

    olayın ilk haberi

    haber yorumlarına bir bakın : "55 yaşın daymış çolugu çocugu da varmış anlamıyorum ki nasıl baka biliyo hala ailesinin yüzüne idam şart"

    "hemen idam edilmeli. . . . ibreti alem için. . . . . "

    "idam şart bunun başka çözümü yoktur. "

    bu da olay çözüldükten sonraki haber

    bu olay toplumun vicdanına bırakılsaydı bir masum olayın hemen ertesinde idam edilmişti.
  • ülkemiz için avrupa insan hakları mahkemesine yapılan başvuruların değişmez gerekçesidir.
  • mutlak bir haktir, hic bir durumda bu hakkin sinirlandirilmasi mumkun degildir. bir nevi diger insan haklarinin koruyucusu niteligindedir. bu hak olmadan, diger haklardan yararlanmak mumkun olmayacaktir. anayasamizin 36. maddesi de bu hakki guvence altina almaktadir.

    fethiye cetin, 1 ocak 2006'da radikal ikideki yazisinda adil yargilanma hakkini tcknin ifade ozgurlugunu kisitlayan maddeleri acisindan incelemis, ve "acik, net, belirgin, anlasılır olmayan kurallar, her seyden once adil yargilanma hakkinin ihlali sonucunu dogurur" iddiasini savunarak bu maddelerin degistirilmesinin gerekliligini belirtmistir.

    yazinin tamami icin (bkz: http://www.radikal.com.tr/…r.php?ek=r2&haberno=5417)
  • avrupa insan haklari sozlesmesi kapsaminda bir ceza davasinda yalnizca sanigin sahip oldugu haktir. ceza davasina katilan magdur taraf bu hakka sahip degildir zira avrupa insan haklari sozlesmesi, ceza davalari bakimindan sadece ve sadece sanigin sahip oldugu haklari siralamistir.
  • yargılanmanın herşeyden öte 1.,2.,3. kişilerin, astların/üstlerin, hakime hakim olmak isteyenlerin menfaatlerine indirgendiği, bu "âli" menfaatlere göre kanı, karar ve yargı oluşturulduğu günümüzde, adil'in kendine birincil muhatap olarak adli'yi seçtiği şüphe götürmez haktır.
  • adalet sistemi bekir bozdağ tarafından yönetilen ülkede , incelenmesi gereken haktır.

    (bkz: yozgat hukuku)
  • ankara üniversitesi hukuk fakültesi 2014 bahar dönemi kamu hukuku ana bilim dalı, ceza ve ceza muhakemesi hukuku bölümü yüksek lisans mülakatına devrim güngör eliyle damgasını vurmuş ve tabiri caizse dilleri lâl, ruhları rüsva etmiştir.
  • bm ve bölgesel nitelikteki hükümetlerarası kuruluşlar (bkz: avrupa konseyi) tarafından kabul edilmiş çok sayıdaki uluslararası ve bölgesel sözleşmelerde (bkz: aihm) ve sözleşme dışı belgelerde tanınan ve açıklanan adil yargılanma hakkı, avrupa insan haklari sözlesmesinde söyle tanimlanir:
    madde 6
    adil yargılanma hakkı

    1. herkes, gerek medeni hak ve yükümlülükleriyle ilgili nizalar, gerek cezai alanda kendisine yöneltilen suçlamalar konusunda karar verecek olan, yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız bir mahkeme tarafından davasının makul bir süre içinde, hakkaniyete uygun ve açık olarak görülmesini istemek hakkına sahiptir. hüküm açık oturumda verilir; ancak, demokratik bir toplumda genel ahlak, kamu düzeni ve ulusal güvenlik yararına, küçüklerin korunması veya davaya taraf olanların özel hayatlarının gizliliği gerektirdiğinde, veya davanın açık oturumda görülmesinin adaletin selametine zarar verebileceği bazı özel durumlarda, mahkemenin zorunlu göreceği ölçüde, duruşmalar dava süresince tamamen veya kısmen basına ve dinleyicilere kapalı olarak sürdürülebilir.
    2. bir suç ile itham edilen herkes, suçluluğu yasal olarak sabit oluncaya kadar suçsuz sayılır.
    3. her sanık en azından aşağıdaki haklara sahiptir:
    a) kendisine yöneltilen suçlamanın niteliği ve nedeninden en kısa zamanda, anladığı bir dille ve ayrıntılı olarak haberdar edilmek;
    b) savunmasını hazırlamak için gerekli zamana ve kolaylıklara sahip olmak;
    c) kendi kendini savunmak veya kendi seçeceği bir savunmacının yardımından yararlanmak ve eğer savunmacı tutmak için mali olanaklardan yoksun bulunuyor ve adaletin selameti gerektiriyorsa, mahkemece görevlendirilecek bir avukatın para ödemeksizin yardımından yararlanabilmek;
    d) iddia tanıklarını sorguya çekmek veya çektirmek, savunma tanıklarının da iddia tanıklarıyla aynı koşullar altında çağırılmasının ve dinlenmesinin sağlanmasını istemek;
    e) duruşmada kullanılan dili anlama dışı veya konuşma dışı takdirde bir tercümanın yardımından para ödemeksizin yararlanmak.
  • anglo sakson yargı sistemine daha bir özlemle bakmama neden olan abidik gubidik haklardan bir diğeri.

    bir masum haksız yere ceza alacağına, bin suçlu serbest kalsın şiarı üzerine kurulu olan yargı sistemimiz de, her olgu sanık lehine değerlendirilir. mağduru sikine takan bile olmaz. aksine pek çok davada suçlu ceza bile almazken, müşteki sıfatıyla taraf olan mağdurlar, iyice hırpalanır, bir güzel bezdirilir, adalete olan inancı sarsılır, ruhu sikilir..

    evine hırsız girmiş ve iş üstünde yakalamışsın, arbede çıkmış ve herifi tartaklamışsın. pek avrupai olan sistemimizde, ceza almaman için hiç bir neden yok.. oysa anglo-sakson sistemde, senin tüm dokunulmazlıklarını ihlal eden, sınırsız ihtimallere gebe şekilde suç için evine giren o herifi gebertsen bile ceza almazsın. caydırıcı, net ve gayet anlaşılır.
  • "ilk iş olarak bütün avukatları öldürelim"
    http://t24.com.tr/…butun-avukatlari-oldurelim,18547
hesabın var mı? giriş yap