• kitapları ve makaleleri harvard gibi üniversitelerde okutulan, atatürk cumhuriyetinin yetiştirdiği en büyük tarihçilerdendir. islamiyet öncesi türk tarihi denildiğinde dünyada akla gelen ilk isimlerdendir.

    objektif biridir, doğruluğundan emin olunmayan konularda kendi kişisel düşüncelerini söylerken yeterli kanıt olmadığını da belirtir, küçük dağları ben yarattım havası asla yoktur. gerçek hayatta karşılaşma şerefine varamasam da toplamda onlarca saat programını izlemişimdir taşağıl hoca'nın. çok alçak gönüllü biridir. ne yazık halkımızca yeterince tanınmayan, değeri bilinmeyen bir çınardır. son zamanlarda bol bol programlara çıkmakta, bunu çok olumlu buluyorum.

    eski çin kaynaklarını okuyabilmek için eski çince öğrenmiştir. ayrıyetten ingilizce, fransızca, rusça, farsça, kırgızca, kazakça ve moğolca bilmektedir. kendisi yeditepe üniversitesi'nde bölüm başkanı olarak görev yapmakta, hala çok değerli kitaplar yazmakta ve bunları yayınlamaktadır. kitapları, kurgusal olmayan diğer kitaplara göre, oldukça sürükleyicidir, üslubu akıcıdır. son yayınladığı kitabı olan “islamiyet öncesi türkler” soru cevap formunda bir kitaptır, ilgililerince konuya giriş yapmak ve eski türklerin mantalitesini anlamak içini ideal bir kitaptır.

    bir de buraya karizmatik bir fotoğrafını bırakalım hocamızın.. :)

    görsel
  • eserleri

    • kök tengri'nin çocukları
    • gökbörü'nün izinde
    • göktürkler
    • bilge kağan'ın vasiyeti
    • eski türk boyları
    • bozkırın kağanlıkları
    • ergenekon'dan kağanlığa
    • türklerin serüveni
    • türklerin büyükleri
    • ilk türkler
    • uygurlar
    • tonyukuk
    • hunlar

    - timaş yayınları
    - bilge kültür sanat 1 / 2
    - d&r

    “onlar * varlıklarının anlamını seferde buldular. nice zamanlar içinde nice mekânlara sahip oldular. tarifi mümkün olmayan büyüklükteki toprakları bazen ayak sesleriyle bazen de nal sesleriyle aştılar. kondular, göçtüler… kurdular, yıkılınca tekrar yaptılar… hiçbir zaman vazgeçmediler. ne olacağını değil, daima nasıl olacağını düşündüler...”
  • çin'e sığınıp çin üniforması giyip kendi halkına karşı savaşan türkler de var diyince hoca, pelin çift yoktur, yoktur dedi. hoca da tarihte ne varsa o, sadece kahramanlardan konuşmak olmaz dedi. bilimsel değil, dedi.

    işte beklediğimiz bakış açısı. aşağılamadan neyse o...
  • teke tek programında izledim kendisini. çok bilgili bir insan olmasının yanı sıra tam bir bilim adamı. eski türk tarihinde malesef böyle bir eksiklik var. bu alanın çalışanları sanki göçebe türklerin hayatını övmek, tüm dünyanın türk olduğunu ispat etmek, türklerin her yere hakim olduğunu savunmak için uğraşıyorlar. bu adamın farkı ise böyle bir anlayışının olmaması. bilimsel bulgularla desteklenemeyecek hiç bir iddiayı savunmadı, bilimsel bilgi ışığında ne öğrenmişse onu anlattı.

    bizim bu hoca gibi bilim yapacak insanlara ihtiyacımız var, şov ya da serbest atış yapacak insanlara değil.
  • mimar sinan üniversitesi tarih bölümü başkanı, tarih profesörü.

    göktürkler adlı, üç ciltten oluşan, içi hayli dolu olan bir eseri vardır. bir de "çin kaynaklarına göre eski türk boyları" adlı başka bir çalışması var ki, alanında pek alternatifi bulunmadığından gerçekten değerli bir eserdir.

    şöyle de bir site var, kendisine mi ait bilmem: (bkz: http://www.ahmettasagil.com/)
  • ahmet hocam için bir şeyler daha söylemeden içim rahat etmiyor...

    ilkokuldan beri içinizde tarih aşkı olsun...bu aşkla büyüyün. bu yolu seçin. hem de öyle bir aşkla seçin ki , gerçekleri öğrenebilmek için ne ömrünüzü sayın , ne de çalışarak geçirdiğiniz yılları...

    her orta asya'ya gidişinizde yüreğinizde kelebekler uçuşsun. moğollar ile ilgili , kırgızlarla ilgili , özbeklerle ilgili kendilerinin bile şaşıracağı tespitlerde bulunun. dayanaklarınızı gerçek ve yalansız arşiv kaynaklarına dayandırmak için bir de oturun "çince" öğrenin.

    çin'in kaynaklarını araştırın , okuyun , karşılaştırın. aşkla o coğrafyada yazılanları keşfedin. türk'üz ama kimiz sorusuna yanıt arayın ve tarihe geçebilecek en önemli notları düşün...

    ya bu aşk için ahmet hoca'nın yapabildiklerini düşündükçe , imkansız hiçbir şey olmadığına inancım artıyor. benim gibi tarih aşkını içinde bu denli hisseden birinin varlığını bilmek güç veriyor. çince bile öğrenebilecek bu öğrenme doyumsuzluğu ve gerçekleri tarihe not düşebilme niyeti ve bunu yaparken duygularını bir kenarı bırakarak tamamen objektif bir bicimde kim oldugumuzu bize ogretmesi...

    düşünüyorum , düşünüyorum... kendisi için yüzlerce sayfa yazabilirim diyorum. ..

    eğer buraları okuyorsanız ufak bir şey söylemek istiyorum... yaptıklarınız , başardıklarınız , türk milletine kendilerini tanıttığınız için , ileride değeri çok daha fazla anlaşılacak birisi olacaksınız. bunu kestirmek zor değil . bildikleriniz okyanus ve sizden sonraki nesillere ve benim gibilere ilham veriyorsunuz....

    iyi ki sizin gibi evlatları var bu vatanın.
  • kendisinin bildiği çinceyi, şu an mevcut çin nufüsunun yüzde ellesinin bilmediği profesör. eski çince bilmektedir. hitabeti biraz zayıf olsada uzmanlaştıği alandaki sayilı birkac kişiden biridir.
  • inanın murat bardakçı'yla tarihin arka odası programını izlediğinizde , o önemli tarihçi murat bardakçı bile yanında sürekli boş yapan goygoycu gibi kalıyor...

    mail okumak için sürekli laf kesmeleri , ahmet hoca anlatmak istedikçe saçma sapan komiklikler yapacağım , nurhan hanım'a takılacağım , erhan afyoncu ile makara yapacağım diye muhabbeti bok etmeleri , ahmet hoca'nın "izin verin devam edeyim" sözleri arasında cebelleşmesi dün gibi :)

    böyle akademik tarihçilerimiz ne olur çoğalsın , hiç bitirmesinler o aşkla anlatımları...

    ahmet hoca , benim nazarımda halil inalcık , ilber ortaylı'nın bir tık altı , erhan afyoncu'nun , murat bardakçı'nın 10 tık üstüdür...
  • yemek yerken tarihin arka odası programının kesitlerini izlemek gibi bir alışkanlığım vardır. hocamla da o kesimlerden birisinde denk geldim. sonra boş goygoydan daha uzak olan teke tek programında izledim derken youtube kanalı olduğunu farkettim ona baktım en sonunda da buraya yazma ihtiyacı hissettim. sanırım hayranı oldum. siyasi veya dünya görüşü umrumda bile değil akademik olarak çok güzel bir insan. anlatıyor, öğretiyor, sorguluyor, sorgulatıyor yani ekran karşısında yapabileceği her şeyi en temiz şekilde yapıyor. bir eğitimci olarak türk eğitim sisteminin böyle bir insan üretebileceğine asla inanmazdım. 4 farklı alfabeden 7 dil öğrenebilmek her baba yiğidin harcı değildir. varolun hocam, üretin, anlatın, yazın.
  • kendisine bir youtube kanalı açmış. görünce sevinçten zıpladım resmen. çok seviyorum bu adamı. sorularımıza yanıt vereceği ve gidip gördüğü yerlerden videolar paylaşabileceği, bilgilendirici bir kanal olacaktır. hocamızı seviyoruz. umarım saçma sapan tv programlarına katılmaktansa youtube üzerinden devam eder.

    https://www.youtube.com/watch?v=gcbmyfsihpq
hesabın var mı? giriş yap