• kullanım alanı belediye otobüsleriyle sınırlı olmayan cici bir cihaz.

    1. imobilizer
    unique seri numarasına sahip olamasından dolayı tom’lar imobilizer uygulamalarında da tercih edilmektedir.aracın kontak anahtarıyla bağlantılı bir devre üzerinden tom seri numarası okutularak aracın çalışması sağlanmakta, böylece o aracın tom’u olmadan aracın kullanılması imkânsız kılınmaktadır.

    2. yemekhane kontrol sistemi
    çok sayıda kişinin yemek yediği ortamlarda düzeni sağlamak, kişilerin yemek kredisi kullanımını kontrol edip düzenlemek amacıyla kurulan sistemlerde de tom kullanılabilinmektedir. kişilerin yemek hakları tom’larına yazılarak yemekhane girişlerinde veya çıkışında okunup değerlendirilmektedir. kullanıcılara ait istatiki bilgiler de çıkarılabilinmektedir.

    3. elektronik cüzdan uygulaması
    içerisine yazılan detayı güvenli bir şekilde saklama özelliği olan tom’ların uygulama alanlarından biri de elektronik cüzdan olarak kullanılmasıdır. yükleme makinelerinde içerisine yazılan kredi harcama noktalarında azaltarak bir nevi cüzdan görevi görmektedir. otel, kantin, vb. para harcamasının fazla olduğu yerlerde para taşıma yerine tom’lar kullanılarak ödeme yapılabilinmektedir.

    4. satış otomatları
    cola, bisküvi, kahve otomatı vb. bozuk para veya jetonla çalışan otomatlarda da tom uygulamaları kullanılabilmektedir. otomatlardan alışveriş yapılacağı zaman tom içerisindeki kredi kullanılmaktadır. bu otomatlarda tom kullanılması, sürekli bozuk para ve jeton taşıma problemini ortadan kaldırmaktadır.

    5. kapı giriş/çıkış kontrol sistemi
    kapı/ofis/depo vb. oda girişlerine kurulan belbim kapı kontrol sistemi ile yetkisiz insanların giriş/çıkışı engellenebilmektedir. her kapı girişine o mekânı kullanma yetkisi olan şahısların tom’ları tanıtılarak yetkilendirilmekte, yetkisiz şahısların tom’ları sistem tarafından engellenerek giriş/çıkış kontrolleri sağlanmaktadır. cctv ile bağlantı kurularak ofis/oda girişleri sürekli izlenebilinmektedir.

    6. hastane uygulamaları (hasta takip)
    tom’ların en fazla kullanıldığı yerlerden biri de hasta takibinin yapıldığı hastane ortamlarıdır. hastaların bileğine takılan bir bileziğe monte edilmiş tom’lara hastaya ait (adı, yakını olan kişiler, kan grubu, hastalığı, uygulanan tedavi ve ilaçlar vb.) bilgiler yazılmaktadır. hastanın periyodik muayene/kontrollerinde tom’dan bu bilgiler okunarak takip edilmektedir. her hastanın tom’u unique olduğundan bilgilerin karışması, silinmesi veya kaybolması önlenmiş olmaktadır.

    7. eğitim (kimlik, üyelik)
    eğitim sektörü de tom uygulamalarının sıkça kullanıldığı bir alandır. okullarda öğrenci kimliği, kütüphane, spor tesisi üyelik kartı olarak kullanılmaktadır. kimlik olarak kullanılan tom, aynı zamanda üyelik kartı ve elektronik cüzdan olarak da kullanılabilindiği için öğrencinin her biri için farklı kimlik/üyelik kartı taşıma zorunluluğu ortadan kalkmaktadır. tom içerisinde öğrenciye ait okul kayıt bilgileri de kaydedilerek öğrenci işlerinde takip edilen işlerde kolaylık sağlanabilmektedir.
  • bir tür kent kimliği,
    güven aracı.

    cepte dolu durduğunda kim tutar ki beni ihtimallerini ortaya döken gereç.
    orayaburayaşuraya gidebilirim
    oradanburadanşuradan geçebilirim
    sonra

    en önemlisi
    sonrasinda
    evime dönebilirim.

    zaten
    istanbul benim evim.
  • "akbil,
    saves your money,
    saves your life..."

    bir grup öğrencinin "akbil" videosu.

    http://www.youtube.com/watch?v=ihdou1tso5m
  • yine gizli bir zamma konu olan hizmet. gecen sefer aktarma suresini artirdiklarini belirterek buyuk hizmet yaptiklarini anlatiyorlardi ama bir kontor fiyatina gelen zammi gozardi etmislerdi. simdiki basin aciklamasinda da goruyoruz ki aktarma suresi yine artmis, 2 saate cikmis, aktarma sayisi da birden 5'e cikmis. ancaaak artik ucretsiz aktarma yok, 62 kurus ucret gelmis. eskiden 1.25'e hem vapura biner, inince de otobus ya da funikilere binerdik, simdi 1.87ytl verecegiz.
  • yeni tarifesi ve zammıyla, artık benim için adı akpildir.

    artık ( sözde ) ucuz seyahatimiz de kalmamıştır.

    http://www.ibb.gov.tr/…rler/basin...l?bultenid=1786
  • istanbul belediyesnin klasik şirket mantığıyla yönetildiğinin simgesidir. kanaryada metro vardı da binip silivri kapıda mı inmedik. ama öyle bir şey olmadığından illa ki aktarma yapacağız illa ki ona göre parasını ödeyeceğiz. haa her fırsat bulduğu başlıkta ona buna memur çocuğu diyen bilirleri hem belediye para kazanmasın mı siz de bedava yolculuk etmek istiyorsunuz diye mesaj atmasın ki kendilerine komprodor cocugu canum evladum temalı cevaplar vermeyeyim.
  • ist. büyükşehir belediyesinin ilk kullanıcılarına attığı sıkı bir kazıktır efendim. ilk çıktığında -sene 95 filandı galiba- öyle zart diye alınamayan bi aletti bu. bi kere kaporası vardı. o da yalan olmasın ama galiba 2.5 milyondu ki bu anormal bi paraydı. benim maaşım 20 milyondu. yani 2.5 vermek yürek istiyodu. ama akbili olmak öyle havalı bişiydi ki, deniz otobüsünde herkes elinde sallardı. "bak ben bunla geçiyom, teknolocik bir kişiliğim" hesabı. hoş o zamanlar tempra sahibi olmak da havalıydı. geçmiş gün, birden gözümde canlanıverdi işte.
  • ortaokul yıllarıma tekavvül eden vaktin birinde,bir taksim dönüşü kaza yapan son bostancı otobüsünün sefer yapmaması sonucu,satıp depozitosunu almak suretiyle dolmuşla evime dönmemi sağlayan minik cihaz.

    evet her şekilde işe yarıyomuş
  • yeni getirilen duzenlemeyle artik 2 saate cikan aktarma suresi icinde, her biri yari akbil fiyati olaraktan 5 aktarma hakkimiz olacakmis. iyi guzel de, su hale getirdikleri trafik sartlarinda bir noktadan digerine varis suresini goz onune alirsak birileri bizimle dalga geciyormus gibi olmuyor mu.
  • kiminle dalga geçtiklerini anlamadığım tuhaf bir uygulamaya geçmiş ulaşım şeysi. 1+5 diyorlar, iki saat diyorlar. ay ne süper. eski sistem devam etseydi 6 vasıtaya binmenin fiyatı 3.75 ytl(tam akbille) üstelik her iki aktarmada bir 90 dakika var. yani birinci otobüsten inip ikinciye binmen için 90 dakika. 3üncüyle dördüncü arasında da bir 90 dakika. yani 6 otobüse binip inmek arasında geçen süre 4,5 saat. yeni sisteme göre 1+5 aktarmanın fiyatı 4.35 ytl tüm aktarmalar için gerekli süre 2 saat.

    yetti mi, yetmedi. geçen dönemde bu aktarma sistemi var diye pek çok hattan direkt otobüsler kaldırıldı, aktarma yapılması sağlanarak trafik rahatlatılmaya çalışıldı. ondan inip şuna binmek rahatsız edici olsa da istanbul halkı bunu pek de önemsemedi*, iyi kötü bu devam etti. şimdi gelinen noktada diyelim sarıyer'den eminönüne gitmek isteyen bir kişi kabataş'tan aktarma yapmak durumunda kalmakta ama bunun için 62 ykrş daha fazla ödemekte.

    benim mi kafam basmıyor diye düşünüyorum şimdi. acaba bu sistemin benim farkedemediğim ne gibi faziletleri var? az evvel iett'ye mesaj attım ama otobüs kuyruklarında imza filan toplamam an meselesi.
hesabın var mı? giriş yap