• bir yanda paü de yapılan 3 elektrikli araba bir yanda bu kol.

    resmen adamlar üniversite projesi nasıl olur kol gibi göstermişler. tabii keşke insana takılabilen cinsten olsaydı böyle hobi olarak yapılmış olmuş
  • beğenmeyenlerin ''vatansız, milletsiz, orospu çocuğu'' olduğu kol. cahilleri geçtim, ekşi sözlük bildiğin ''kutsal mal kaynağı'' haline geldi. adam ''bi' siki de beğenin be'' demiş. be gerzek işlevselliği geçtim, sol veya sağ kolu olmayan bir insana bunun ne gibi bir artısı olabilir?

    tek artısı boyun ve ayak egzersizi. o da uzun vadede fıtığa çevirir. o kadar vahim durumdayız ki, türk bir adam ''odunu icat ettim'' dese sevinecek kafada insanlar var.
  • denizli üniversitesinde üretilen güneş enerjili araba projesinden çok daha başarılı olan projedir.
    burada bütçe yok denecek kadar az, oburunde ise 2.5 milyon lira kullanilmis ve sacma sapan araçlar üretilmişti. bu çocuklar bütçelerine ve aldiklari eğitime gore çok iyi is cikarmislar.
  • iyi niyetli ancak vizyonsuzluktan ölü doğan bir proje daha.

    istediğiniz kadar vatansız milletsiz ilan edin umrumda değil. bu proje dünyanın geldiği noktanın çoook uzağında duruyor. benim hep savunduğum bir şey var. bizim insanımıza ilk önce projelendirme öğretilmeli. bir ürün yapılacaksa harekete geçilmeden bu konuda neler yapılıyor bakması öğretilmeli.

    elin liseli çocuğu beyin dalgalarıyla hareket ettirilen kolu 3d yazıcı ile basıyorken bizde halen hareket sensörü kullanılıyorsa bu olacak iş değildir.

    eğer dünya hafiflik için karbon alaşım kullanıyorsa, parmak kontrolü için mikroservo motor kullanıyorsa, uyarım iletimi için direk sinir sistemini kullanıyorsa bizim bu devirde çıkıp bu ürünü yapay kol diye sunmamız acıklıdır. altı boş bir özgüvenin net göstergesidir.

    bunu üreten arkadaş gerçekten bu konuda işe yarayacak bir ürün ürettiğine inanmasa herhalde kameraların karşısına çıkmaz. demek ki yapılanları bilmiyor. demek ki amputasyon sonrası kullanılacak yeni nesil protezler için harcanan milyonlarca dolardan habersiz.

    arge bizim ülkemizde küçümsendikçe daha çok göreceğiz bu tarz ölü doğumları.
    arge sadece fikir üretimi değildir. teknik gerekliliklerin belirlenmesidir, araştırmadır, projedir, tasarımdır, fizibilitedir.

    bu konular ciddiye alınmadıkça bu ülkede erke dönergeci de bulunur, soğuk füzyon reaktörü de bulunur, evrim de çürütülür, kansere çare de bulunur. ancak sadece lafta yapılır bunlar.

    günümüzde bilim de mühendislik de çok ciddi ön çalışma gerektiren uzmanlık alanları. 500 yıl öncesindeki gibi aklına geleni üretmeye kalkarsan hüsrana uğrarsın.

    yapma demiyorum hobi olarak yap ama özgüvenini dizginle. ne ürettiğini araştır.

    https://www.youtube.com/watch?v=_qupnnroxvy
  • bu bilim falan değil... zaten varolan, çok daha ileri versiyonları ticari olarak bulunan bir ürünün, malzemelerin toplanarak imal edilmesi. hareket sensörüne duyarlı mekanik ürünler neredeyse onlarca yıldır var zaten. bunları biraraya getirerek harekete duyarlı bir kol oluşturmak bilime hiç bir katkı sağlamıyor maalesef ve şu haliyle kullanılabilirliği de yok.

    mevcut durumda myoelektrik sensörlerin kullanıldığı yani kas hareketini elektriğe çevirerek oldukça kullanışlı hale getirilen yapay kol ve bacaklar var zaten.

    kaldı ki bilimi ilerletecek olanlar 2 yıllık önlisans öğrencileri değil, en az 5-6 yılını bir komuya odaklanarak geçirecek doktora öğrencileri ve onların hocalarıdır. yoksa lise sonrası 2 yıllığına okumaya giden öğrensi ancak meslek kazanabilir, ama bilim üretmesi beklenmiyor zaten.
  • ahahaha bu kolu yapanlara akıl hocaları da mı hiçbir şey demedi. dünyada neler yapılmış bir bakın demediler mi size mühendis kardeşlerim.

    hiç milli değermiş emek varmış şu varmış bu varmış muhabbetine girmeyeceğim.

    direk çöpe atılması gereken koldur. ne işe yarar ki o kol hayır yani kol olarak yapılmasına hiç gerek yokmuş bu kolun yaptığı işin çok daha fazlasını otomobil üretim bantlarındaki yapay kollarda yapıyor.

    yani bunun insana takılması mümkün mü bir bardak suyu tutması mümkün mü saçmasalak işlerler uğraşıp bir de övgü bekliyorlarsa anca 1950'lere falan ışınlanırlarsa bu övgüyü alabilirler.
  • "çok kitap okuyan" embesiller tarafından beğenilmemiş. ya cidden sike sürülecek aklınız yok. amasya üniversitesi ya konu.. anadoludan anca çomar çıkar bunlara göre. bunu odtü veya istanbulda bir üniversite yapması lazımdı onlara göre. nasıl olur amasya falan??! kesin makarnayla çalışıyordur!

    sizin şahsiyetinizi sikeyim ya, başka bir şey diyemiyorum.
  • benzerlerin çok gerisinde ama bu çalışmayı da itin götüne sokmaya gerek yok.

    biraz silkelenin ve türkiye'de yaşadığınızı hatırlayın. adamlar 20 sene geriden de gelse, bir şey yapmışlar bir başlangıç yapmışlar.
    bunu myo öğrencileri yapmışsa, doktora ve "hocaları" daha ileri teknolojini yapabilirler veya yapmak zorundalar,
    adamlar en azından aşılması gereken bir eşik belirlediler.
  • bilime ve insanlığa katkısı tartışma konusu bile edilmemesi gereken bir kaynak israfı. yani yıllardır bilinen teknolojilerin en hafif tabirle başarısız, gelecek vaat etmeyen ve uygulama alanı olmayan bir projeyle işlevsel ve kullanışlı gibi görünen bir mekanizmada cisimleşmesidir bu kol özetle. cidden kaynak israfı yani. emin ol sanayi ustasına gitsen sana çok daha iyi çözümler çıkarabilir mevcut teknolojiler ve 10.000 tl bütçeyle
hesabın var mı? giriş yap