• latin amerika ülkeleri üzerinde yaptığı ekonomi-politik çalışmalartıyla bağımlılık teorisinin* en önemli ismi olmustur. frank'a göre latin amerika'nin geri kalmasinin sebebi, içsel degil, dis devletlerle kurdugu ekonomik iliskiler yüzündendir. ulkeleri metropol ve uydu devletler olarak tanimlar. ve uydu devletlerin icerisinde de möetropol ve uydu bölgeler oldugunu söyler. bu iliskiler düzleminde uydu devletler metropole hammadde saglayacak, ve islenmis olan maddeleri metropollerden satin alacaklardir. bir nevi neokolonilesme örnegidir frank'in bahsettigi. bu sistemden kopus da kolay degildir. cunku uydu devletler icerisinde elitist, metropol bolgeler vardir. ve bunlar bu iliskiden kar etmektedirler. frank bu ekonomik kalkinma icin sistemden köklü bir kopus önerir. devrim cagrisinda bulunur. (bkz: neomarxism)
  • the world accumulation, kapitalizmin tarihini anlatır, gözleri, beyni, ruhu faltaşı gibi açtırır, adamı uyandırır.
    ayrıca, a.g frank okuyanlara karl polanyi, wallerstein şiddetle tavsiye edilir.
  • bağımlılık okulunun en bilinen isimlerinden. wallerstein'ın aksine çevre-merkez ikiliğine dayalı dunya sisteminin sadece modern değil bütün zamanlar geçerli olduğunu iddia eden bir yaklaşıma sahip olmasıyla diğerlerinden ayrılır.
  • dünya sistemleri teorisinin de önemli isimlerindendir. gill ile yaptığı çalışmalar literatürün en önemlilerindir. amstredam üniversitesinde çalışmıştır ama şu an itibariyle kanada'da toronto üniversitesi'ndedir.
  • (bkz: reorient)
  • modern dünya sisteminin 500 değil 5000 yıllık olduğunu iddia ederek (the world system: five hundred years or five thousand) naçizane fikrimce biraz uçan ve bu uçuşla birlikte dostu wallerstein'le arası bozulan duayen akamisyen.

    frank'a gore modern dünya sisteminin tüm unsurları, yani sürekli birikim, merkez-çevre yapısı, hegemonya ve rekabetin birbirlerini izlemeleri vs. beşbinyıldır mevcut olan bir dünya sisteminin ana dinamiklerini oluştururlar. bu sistem mö 2700-2400 cıvarında mısır mezopotamya ve indus vadisi arasındaki etkileşimden doğmuştur.

    frank ve arkadaşları dünya sistemi kuramını marksizmden iyice uzaklaştırmışlardır. üretim tarzı kapitalizm feodalizmden kapitalizme geçiş gibi pek çok temel tarihsel materyalist kavramı gereksiz ve hatalı görürler.

    dünya sistemi kuramının artı ve eksilerini bir yana bırakıp tartışmayı frank ve arkadaşlarının katkıları üzerinden yürütecek olursak, bu 5000 yıllık dünya sistemi fikri metodolojik açıdan ziyadesiyle sorunludur. şöyle ki, ancak en üst soyutlama düzeyinde 5000 yıllık bir süreyi kapsayan bir dünya sisteminden bahsedilebilir. ayrıca kavramlar bu kadar geniş tanımlanırsa analitik değerlerini kaybederler. eğer amaç sırf kavramsal bir tartışma yapmak değil de geçmişi açıklamaksa bu denli geniş bir kavram hiç de verimli ve değerli olmayacaktır.
  • frank efendinin dünya-ekonomisi* hakkında braudel ve wallerstein'e yönelttiği itirazların yer aldığı hayli tartışma koparmış makale için bkz

    http://rrojasdatabank.info/agfrank/braudel.html
  • yol gösterdikleri* şimdi bize yol gösteriyor.

    toprağı bol olsun.
  • (bkz: marx weber)
hesabın var mı? giriş yap