• son 6 saat içinde bir crebros, bir telfast, iki tavegyl ve üç adet 16mg prednol almış olmama rağmen yutağımda oluşan bu illet halen yerini korumaktadır.

    4 yıldır kronik olarak bu rahatsızlığa sahip olan beni son bir yılda neredeyse hiç atak yapmayarak "ulan kurtuldum herhalde sonunda" diye sevindirmişken bir anda düzenli kullandığım ve acil durumlarda kullanmam gereken tüm eczayı almış, günlük dozlarda tavan yapmış, bünyemi kortikosteroid ve antihistaminik ile doldurmuş olmama rağmen direnecek kadar inatçı bir şekilde geri dönmüş olan illettir.

    artık pılıyı pırtıyı topladım bekliyorum soluk yolunda agresif tavır sergilerse hastaneye koşmak için. hastaneden içeri girip "bana entübasyon yapar mısınız?" diye soran ilk hasta olabilirim.
  • dermisin alt katlarının, subkutan doku ve submukozanın ödemidir.

    çocuklarda en çok besinlere erişkinlerde ilaçlara bağlı gelişir.

    tedavisi; antihistaminik veya glukokortikoid kullanılır.

    c1 esteraz inhibitörü eksikliğine bağlı gelişen ve otozomal dominant kalıtılan hastalık için; herediter anjioödem

    ayrıca türkiye'de c1 inhibitör konsantresini kim kaybetmiş de sen bulup hastaya vereceksin türkiye'de tedavide taze donmuş plazma kullanılır.

    hayatında hasta görmemiş, amerikan textbooklarını buraya yazmayı marifet sayan arkadaşlara meslek hayatlarında başarılar. c1 inhibitor konsantresi bulurlarsa hastadan önce kendilerine versinler.
  • yaklaşık 6 aydan beri ( arada 2.5 ay hiç olmadı) uğraştığım anjioödem rahatsızlığım var.
    aralık ayında burun (septum deviasyon-konka küçültülmesi) ameliyatı olduktan sonra şubat ayına kadar;

    2 kez dudak şişmesi
    1 kez boğaz şişmesi yaşadım

    ilk atağı ameliyattan sonra verilen penisilin içeren antibiyotiğe bağladım kestim 2 kez durduk yere şişti daha sonradan ama devamı gelmediği için çok da takmadım.

    daha sonrasında şubat ayından mayıs sonuna kadar normal hayatıma devam ettim. baharatlı yedim, alkol içtim, gluten aldım vs. arada alerjik rinit vurduğunda ilaç aldım burun tıkanıklığım geçti. ta ki mayıs aynınınn sonuna geldiğimde şuan 7 temmuz;

    5 kez dudak şişmesi
    1 kez cinsel organ şişmesi
    2 kez boğaz şişmesi
    4 kez ayak altı şişmesi
    el bileklerinde ve kalça arasında kaşınan kabarcıklarla uğraşıyorum.

    3 günde 1 atak geçiyorum geceleri uyumaya korkar oldum sabah nası uyanıcam diye psikolojim alt üst olmuş durumda.

    an itibariyle süreyyepaşa alerki kliniğine yattım. deri testi veremiyorum çünkü 3 günde 1 acilde sabahlıyorum.

    herediter anjioödem'den şüphelendi doktor c1 düzeyi ve fonksiyon testi istedi. daha sonrasında faktör 12 gen mutasyon testi (anjiyoödem tip3) istedi tam 2.022 lira verdim özel bi kurumda sadece bu teste sonuçlarını bekliyorum.

    besine alerjim olduğunu düşünüyorum ama ama ama son 1 hafadır salata yemekten elden ayaktan düştüm ve buna rağmen şişliklerim geçmiyor. en fazla 3 gün sürüyor acilden çıktığım an.

    ilk kendimi eve kapattığım an yani bi 2 hafta önce 3 gün sadece marul,salatalık,roka,maydonoz yedim artık yeşil görünce kusma derecesine gelince sade bi makarna yapıyım bari karbonhidrat en azından dedim ve makarnayı yer yemez ayaklarımın altı şişti. evet dedim "bingoo" glutene alerjim var!! sevinç çığlıkları attım kurtuldum lan işte bu dedim. taa ki 3 gün sonra kalktığımda ağzımın uzay boşluğuna benzediğini görene kadar. o kadar şişti ki dudağım patlama derecesine gelmişti ve son 3 gün içerisinde glutenin g sini almadım evde ki çatal bıçağa tencereye kadar yeniledim ama fayda etmedi.

    son 2 haftadır tuz bile kullanmıyorum. spora gidemiyorum şişlik olduğunda acile koşup avil dekort prednol+evde 2x16 mg prednol içiyorum son 1 haftadır ise alerji ilacımı kullanmıyorum. ama 3 günden fazla atak yapmamaya dayanmıyor vücudum.

    kan sonuçlarım özelde anti tpo yani haşimato hastalığım var henüz tedaviye başlamadıım. keratin kinazım çok yüksekti onuda fitnesse bağlamıştım.

    kortizon almaktan artık geceleri araba süremez oldum ışıklara bakamıyorum. gözlerim falan pert oldu artık. kortizon kilo aldırır dediler ama ben sadece ot yediğim için 2 haftalık süreçte tam 5 kilo verdim.

    anlık olarak sabah alerji kliğine yatırıldım. sabah geldiğimde çenem şişmişti tabi ki yine test yapılamadı. avil dekort sayesinde şuan tekrar indi. yani ilaç alıp burda yatıcam heralde çözüm bu gibi duruyor anlık.

    böyle hastalığın anasnı skiyim ben. birine anlatınca beterin beteri falan var diyolar da bundan sonrası ölüm zaten. adrenalin iğnesiyle dolaşıyorum amk bundan daha beter ne olabilir

    `10 ay sonra gelen edit:`

    konu hakkında çok mesaj alıyorum. öncelikle atak geçirmeyi atlattım. fiziksel olarak bundan kurtulsam da psikolojik olarak hala etkileri devam ediyor. hala her an bi yerim şişecek gibi oluyor fakat bu ilk aylar daha fazlaydı.

    normal hayatıma döndüm alkol sigara et baharat gluten ne varsa tüketiyorum.

    öncelikli tedavime anti alerjen bir ilaç olan bilaxten (eczaneden 14 tl ye alabilirsiniz) ile başlandı. her gün aç katına 2 tane içtim sabah akşam ve xolair denen özel bir iğneyle.

    xolair ayda 1 kez 2 doz olarak uygulandı hem sağ hem sol koluma aynı anda vuruldu. normade ürtiker ve alerjik astım için için kullanılıyormuş hatta bir yerde anijioödem için kullanılmaz diye okumuştum ama doktorun başka çaresi kalmadığı için bunu kullandım. çok pahalı bir ilaç olduğu için heyet raporu falan gerekiyor. tek dozu 2.250 tl diye hatırlıyorum fakat sgk karşılıyor. yani kafanıza göre gidip alabileceğiniz bir ürün değil kısacası. bu iğneyi de yaklaşık 8 ay kullandım. covid aşısı vuruldum daha sonra covid oldum derken iğneyi bıraktım kendi irademle. çünkü artık atak geçirmiyorum ve her ay bünyeme extradan ilaç almak istemedim.

    onun harici alerji hapım olan bilaxteni her gün 1 kez içiyorum. bazen unutuyorum 2 günde 1 içiyorum. şuan için bir atak yaşamadım. ara sıra burun kaşıntısı başlayınca (alerjik rinit) günde 2 kez içiyorum. çünkü atak geçirdiğim dönem yoğun bir burun kaşıntısından sonra anjioödemler başlıyordu. buna bağlamıştım ama tabi sebebi anlaşılamadı.

    geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim.

    `30 eylül 2021 edit:` şuan düzenli ilaç kullanmaya başlayalı totalde 15 ay oldu ve bu gün bilaxten ilacımı 3 gündür içmedim. ve an itibariyle durduk yere parmağım şişmeye başladı. şuan harul hurul alerji kliniğinden randevu almaya çalışıyorum tekrardan başa döndüm.

    9 ekim 2021 edit: amk nazar değdirdiniz dimi. sora sora " noldu noldu" diye. ataklarım yeniden başladı. günlük içtiğim antihismik bile yeterli gelmiyor an itibariyle 3 günde bir atak geçirmeye başladım. önce el şişti 3 gün sonra yemek borum şişti ve 2 gün önce dudak şişmesi yaşadım.

    dün itibaeiyle xolair aşısına tekrar başlandı. günlük antihismik ilaçlarım 2 farklı ilaca ve günde 2 doza çıkarıldı

    `8 nisan 2022 edit:` hazirana kadar xolair aşısına ay da bir kez olmak üzere devam edilecek ekim ayında başlayan ataklar yüzünden aşıya başlandı ve işin kötüsü son iki aşım kaldı. aşıya başlandığından beri herhangi bir atak geçirmedim. ama bitince ne olacak hiç bir fikrim yok
  • solunum yollarında ödeme yol açması halinde ölümle sonuçlanabilecek bir dermatoloji acilidir. hastanın dudağında veya dilinde şişme olması ciddiye alınması gereken bulgularındandır.
  • otozoal dominant geçer. nedeni c1 esteraz inhibitör eksikliğidir. bu inhibitör komplemanın klasik yoldan aktivasyonunu önler. az miktarda üretiliyorsa tip 1, normal ama disfonksiyonel ise tip 2 c1 inhibitör eksikliğinden bahsedilir.

    deri altı dokusunu orofarenksi, larinksi, gastrointestinal traktusu ve genital bölgeyi primer olarak ilgilendiren tekrarlayan ödem epizodları ile karakterizedir. hastalığın belirtileri ilk 10 yıl içerisinde ortaya çıkar.

    klinikte tekrarlayıcı yüz ve ekstremite şişlikleri, akut çevresi sınırlı ödem(72 saat içerisinde kendiliğinden geçer), barsak duvarı ödemine bağlı kolik tarzında tekrarlayıcı karın ağrısı, kusma, ishal, ses kısıklığı, stridor gibi belirtiler görülebilir. cilt altı ödemi eşlik etmediğiden hastalar akut karın olarak tanı alıp opere edilebilirler.

    ataklar emosyonel stres, travma(diş çekimi), ağır egzersiz, ateş ve menstrüel sikluslarla tetiklenir.

    kaşıntı, kızarıklık ve ürtiker gelişimi genellikle yoktur. sıklıkla ağrı da yoktur.

    c4 ve c2 seviyeleri azalmıştır, c4 hem ataklarda hem de ataklar arasında düşer; bu nedenle tarama testi olarak kullanılır. c3 seviyeleri normaldir.

    tedavide androjenler ve danazol c1 esteraz inhibitör sentezini artırdığı için erişkinlerde kullanılabilir. çocuklarda kullanımı önerilmez. tedavide en etkili yöntem c1 inhibitör konsantreleridir.
  • durduk yere, nereden geldiğini de bilmediğim şekilde kapımı çalmış, o günden beri de beni sinir hastası etmiş illettir. hastalığın her cinsi illettir gerçi ama bu başka bir şeymiş, paranoyak etti resmen ruhumu. şu an vücudumda meydana gelen her kaşıntıyı bu sanıp ilaca veriyorum kendimi.

    rezalet kapsamına girecek olursa, tedavisini bursa doruk hastanesinde oldum, gece yarısı soluksuz kaşınma sonucu acil, acilde uyuyan bir doktorun "emaan alerci olmuşun sen" demesi üzerine yapılan iğne, verilen serum. kaşıntının bir gıdım olsun geçmemiş olması üzere "napalım, geçer herhal" diyerek eve dönüş, cildiye randevusu, eve gelince gözlerde ve dudaklarda görülen şişliklerle soluğu tekrar hastanede alış...

    beni muayene eden sevgili cildiye doktoru suratıma bakıp bakıp "ürtiker geçiriyosunuz, kurdeşen, bi şeye canınız mı sıkıldı bu ara?" dedi, (tabi, yediğimi içtiğimi, içtiğim ilaç var mı falan onları hep sordu, o kadar da hakkını yemeyelim şimdi) "hee, sıkıldı" dedim -burası türkiye canısı, neye canımız sıkılmasın he?- akabinde iki tane kıytırık ilaçla beni yolladı, doktora üç sefer "ama ağzım yüzüm şişiyo doktor hanım bak bi şey olmasın" dememe rağmen, "ürtiker yapar onu yapar." dedi. neyse dedim, eve gittim.

    ancak ben yolda giderken insanların bana tuhaf tuhaf bakmaları sonucu telefondan suratıma bir baktım ki, yanağımın sağ tarafı komple felç, eşimi aradım, konuştuk; bir de baktım ki sesimde de çatallaşmalar var, sonra ararsın sen bunu gugıldan, bir de ne görürsün, adı varmış böyle böyle, şişiriyomuş da öldürüyomuş da bilmem ne.

    panik atak krizi te onda geliverdi, doktora mı sövmedim, korkudan mı ölmedim, tam bilmiyom.

    neyse ki arkadaşımız var, eşimiz var, dostumuz var. cildiyeci arkadaşıma fotoğraf atıp yolladım, "doğru hastaneye, iğne vurulman lazım, seni niye yolladılar ki?" dedi.

    koşa koşa bi daha gittim hastaneye, acile almadılar acil bi şeyiniz yok diyerek. -acil bi şeyim yok evet, trafik kazası geçirmiş değilim ama suratımda kocaman bi yumru var, teallam.- dahiliyeye yönlendirdiler, tekrar muayene, tekrar ilaç, tekrar iğne, tekrar tedavi...

    derken tam 5 gün sonra yüzümdeki ödemler tamamen geçti, kaşıntım geçti ve normale döndüm. üstelik de buna neyin sebep olduğunu kimse açıklamadı tam olarak. bilmeyerek geri geldim, o yüzden neye dikkat edeceğimi de bilmiyorum doğal olarak.

    ama asıl derdim şu, ben o gün ölmezdim elbet böylesi bi hastalıktan, çok daha feci duruma gelebilirdi vaziyet belki, bilemiyorum. ama elinde internet olmayan, yaşlı birinin başına gelseydi? cildiyeci arkadaşı olmayan birinin başına ya da? ilacımı içtim nasılolsa geçecek diye düşünseydim ya da? -çünkü geceden beri aldığım ilacın haddi hesabı yoktu, alerji bu niye geçmesin?-

    neyse, çok ciddi olmasa da benim aşırı ciddiye alarak karşıladığım, hala da beynimden tam olarak atamadığım hastalıktır. o ağız yüz şişmesi gerçekten na-let bir durum ve bu tam da "allah bunu düşmanıma verebilir bak. eheheh" denilecek türden bi şey.

    bir de, lütfen hastanelerde dik durun, semptomlarınızdan eminseniz lütfen size daha ciddi bakılması konusunda ısrar edin. zira senelerim doktorlarımı hasta olduğuma ikna etmekle geçti. bu da aynı şekilde olduğu için bildirmek istedim. çünkü doktorlar bazen, "yek bi şey yea." diyip sizi eve gönderme eğiliminde olabiliyorlar.

    saygılar.
  • 3 hafta önce dudağım dev gibi şişmişti, dermatoloğa gittim blaxten verdi, düzensiz kullandım. ondan 2 3 gün sonra genital bölgede şişlik oldu, daha sonrasında tekrar genital bölgede oldu, afedersiniz ama 3 taşağım var sandım, ne oluyor dedim.

    japonya'ya geldim 3. gün yine dudağım sonrasındaki gün ise küçük dilim fantastik bir şekilde şişti. acile gittik damardan antihistaminik aldım. tüm tatilim zehire dönüştü, solunum yollarındakiler ölümcül olabiliyormus. uyumaya korkuyorum, uyandığımda korkunç bir şişlikle karşılaşmaktan korkuyorum. gerçekten berbat bir rahatsızlık, tanı konulmadı fakat tüm belirtiler bunu gösteriyor. umarım atlatırız, kendimi her an ölecekmiş gibi hissediyorum.
  • beni hayattan, yaşamaktan soğutmuş illet. 1 haftadır yaşayan bir ölüye dönmüş durumdayım. geçen hafta pazar gece gözümde minik bir yanma hissettim, böyle bir gerilme tuhaf bir his, hemen aynaya baktım. gözlerimin altında garip bir haritalanma, damarlanma vardı, bir parça da şişlik. hemen ev ahalisine gösterdim, biraz şişlik var, başka da bir gariplik yok dediler, bir tane rupafin içip yattım, kendisi alerjilere alışık olduğum için mecbur kalınca içtiğim ilaçtır. sabah 5 soluğu acilde aldım. gözlerimi hiç açamıyordum o denli şişmişti, hemen bir antihistaminik iğne, arkasından adrenalin, ölüyorum sandım. küçük dilim az daha şişse gidecekmişim. sonrasında prednol, aerius, panto 3'lüsü, ağrı kesici bile içmeyen bünyem günde 10 hap içmeye mahkum oldu. doktor günlük bir de avil verdi vurun diye ama ondan kaçtım, kendisinin haberi yok. ama geçmiyor, bezdim, bittim, yüzümdeki şişlik 6. günün sonunda indi tamam, ama o hastalık hissi, ayağı kalkıp da kapıya gidecek derman bulamıyorum. peki tüm bunların sorumlusu;

    kan hapı, lanet kan haplarına karşı alerjim varmış, demek boşuna kaçmamışım bunca yıldır, hemoglobinim tamam 10'unun üzerine zaten çıkmıyor ama ferritin de 1,6'ya düşünce doktorum bu şekilde devam edersem ciddi bir kalp hastalığı ile karşı karşıya olduğumu söylediği için bir gaz başladım kan hapına ve tam 6. günün akşamında anjiyoödem merhaba dedi.

    neyse geçsin bakalım şu illet, sonra neye karşı hassasiyet varmış öğreneceğiz. allah daha beterinden saklasın.
  • sabahları zenci dudağıyla uyanmama sebep olan sağlık sorunu.

    nasıl çözülür, ne yapılır bilemedim. peşpeşe her sabah olmaya başladı.

    edit: ara ara olmaya devam ediyor, tıbbi sebebini bilmiyorum ancak çok tuzlu yiyip az su içip uyuduğum akşamların sabahlarında genellikle olabiliyor. yardımcı olabilecek varsa çok sevinirim.
  • 2 aydır çektiğim alerjik illet. bundan 3 ay öncesinde de sağ tarafta biri gömülü, diğeri çürük 20lik diş ve biri kistli diş olmak üzere toplamda aynı anda 3 diş çektirmiştim. travmatik diş çekimi anjiyoödem ataklarına sebep oluyormuş. önce kaşıntı ve kabarmalarla başlayan bu süreçte (bkz: sensodyne) kullanmaya başlamıştım ve sözlükte yazarların yazdıklarını okudum ki; bu markanın bir sıra piyasaya sürdüğü ürünler herkeste alerji, dudak şişmesi falan yapmış. ayrıca kaşınmalarım devam ederken deniz ürünleri, çerez vb. başka alerjenler çok tükenmiştim. köpeğe alerjim olduğu halde köpeği olan arkadaşımda birkaç gün kalmıştım. ayrıca hiç gerek yokken indirimden aldığım (bkz: ace selenyum) vitamini kullanmıştım. şüphelenince bıraktım, vitamin kutusunun içindeki tabletleri saydım 19 gün kullanmışım. böyle bir cahilliği nasıl yaptım kendime kızıyorum.

    neyse bir gece vücudumda kaşıntı, kabarma, kızarıklık, batma ve yanma hissiyle başlayıp, sabah göz ve dudak şişmesi ile uyanınca acile gittim. (bkz: avil) iğne yapıldı. alerjik rinit için kullandığım levmont ilacına devam etmem söylendi, nefes darlığın olursa tekrar acile gel denildi. iğne etkisini gösterdi, şişlikler indi, ben levmont ilacına devam ettim ama ilaç bitince yine aynı durumu yaşadım. sonra kan tahlili yaptırdım, test sonuçlarında referans dışı hiçbirşey yoktu. alerjik dedi doktor. 1 ay da (bkz: allerset) ilacını kullandım. ilaç bitince yine başladı. cildiyeye gittim ve o da antihistamik yazdı. uzun bir süre (bkz: levmont) ve (bkz: bilaxten) kullanmamı söyledi. diş problemin varsa hallet dedi. zaten sol tarafta biri gömülü, diğeri çürük iki 20lik diş çekimi yaptırmam lazım. umarım bu diş çekimi de işi daha kötüye götürmez.

    geçmiş zaman alerji testi yaptırmıştım. kedi, köpek, ev akarı, polen, hamamböcegi vs. alerjim çıktı. sigara dumanı da beni kötü etkiliyor. alerjik rinit için levmont kullanıyordum fakat bugüne kadar hiç anjiyoödem geçirmemiştim. göz, dudak şişmesi bir yana soluk borunuz şişerse hayati tehlike yaratacak bir durum. ben acillik olduğum gün gece nefes darlığı çekmiştim, korkup levmont içmiştim o şekilde rahatlamıştım ama sabahı yüzüm gözüm şiş uyanmıştım. anjiyoödem geçirip bu başlığa gelen herkese geçmiş olsun diyorum. gıda ve ilaç alerjisi anjiyoödem yapıyor diye biliyorum. menstüral dönemde fazla (bkz: arveles) ağrı kesici kullanmıştım. regl olmamla aynı anda başlamıştı bu alerjiler. ağrı kesici bile yapabilirmiş. o yüzden doktor ağrında olsa ilaç kullanma dedi. antihistamiklerle takılacağım bir süre. kronikleşmeden kurtulmak için düzenli ilaç tedavisi şart dediler.
hesabın var mı? giriş yap