• güney kutup dairesi icerisinde yer alan antarktika'da ramazan 2015 boyunca gunes dogmadigi icin yasanan iptal.

    onceki yillardan farkli olarak bu seferki ramazan'da 21 haziran da var. 21 haziran'da guney kutup dairesi icindeki heryerde 24 saatlik gece yasanacak. yani olay sadece kutup noktasi degil. bu yil koskoca kitanin tamami 24 saatlik geceyi yasayacak.

    diger gunlerde de sadece guney kutup dairesi'ne yakin ufak bir kesimde birkac dakikalik bir aydinlik yasanacak. kutup noktasi ise 23 eylul'e kadar gunes gormeyecek zaten.

    (bkz: kimse de demiyor ki aga bu nedir)
    (bkz: din kurarken dikkat edilmesi gereken hususlar)
    (bkz: 1997 yılında norveç'te yaşanan efsanevi ramazan)
    (bkz: antarktika türkiye istasyonu)

    düzenleme: yok mekke'ye göre oruç tutulur yok en yakın yerleşim birimi baz alınır falan diyenler allah'a şirk koştuklarının farkında değiller sanırım.

    allah'ın kuran'da bakara 187'de emrettiği:

    diyanet meali: şafağın aydınlığı gecenin karanlığından ayırt edilinceye (tan yeri ağarıncaya) kadar yiyin, için.

    geleneksel meal: fecirde beyaz iplik siyah iplikten ayırdedilinceye kadar yiyin, için. sonra orucunuzu geceye kadar sürdürün.

    uluslararası ingilizce meal: and eat and drink until the white thread of dawn becomes distinct to you from the black thread [of night]. then complete the fast until the sunset.

    allah'ın emri açık ve net. sen bu emre uymam kafama göre, 45.enleme göre, en yakın yerleşim birimi olan arjantin'in güneyindeki bir kente göre, mekke'ye göre oruç tutarım diyorsan kuran'ı reddediyorsun ya da kuran'ın hatalı olduğunu kabul ediyorsun demektir. kaldıki en yakın yerleşim birimi bildiğin komik bir çözüm. murmansk gibi 350 bin kişilik bir şehirde 24 saat gündüz yaşanacak. ona yakın bir köyde 23 saat 59 dakika gündüz, 1 dakika gece olacak. o zaman 1 dakikada mı iftar ve sahur yapılıp namaz kılınacak ve ardından 23 saat 59 dakikalık oruç tutulacak? mekke'ye göre yapacaklarsa ingiltere'de, hollanda'da vs. 22-23 saat oruç tutanların suçu ne?

    ayrıca 'bunlar bin kere açıklandı, cahiller sizi' deyip birbiriyle çelişen bin farklı çözüm öne sürüyorsunuz. biraz tutarlı olun.

    not: ateist değilim.

    (bkz: suudi arabistan'da 2020 haccı'nın iptal olması)
  • "antartikaya en yakin bolge baz alinarak oruc tutulmaya devam edilir. " demekle çözülemeyen sorun.

    kutuplardan ekvatora doğru ne kadar gideceğimiz önemli, en yakın denmiş, kutuptan 300km uzaklaşınca ilk 1 dakikalık gece olan bir bölgeye varırsınız, biraz daha giderseniz geceler uzar, gece ve gündüz döngüsü 1 dakika olan yerde mi duracağız? yoksa daha inelim mi? az daha indik 5 dakika oldu yeter mi acaba? daha da indik 1 saat oldu, hatta diyelim indik indik amsterdama geldik, orada da 4saat 30 dakika civarı gece oluyor bu ideal mi? yoksa daha inelim mi?
  • en yakın yere göre oruç tutulur cevabı yeterli ya da mantıklı bir cevap değildir. oruç tutma sistemindeki bu basit hatanın tek bir sebebi olabilir: cahillik. bunun inandığınız dinin bir hatası olduğunu görmeyip götünüzden fetva uydurmanız gerçekten anlamsız. dininizin gerçekten gökten inmediğinin en büyük kanıtları kurandaki astronomik ve biyolojik bilginin o zamanın koşullarıyla sınırlı olmasıdır.
  • sıkışınca küfüre sardıranların bir türlü açıklayamadığı şey. prensip olarak böyle dinin boşluğunu ispatlamaya çalışan tartışmalara girmiyorum ama buraya hayır islam her şeyi çözmüştür aha şurdan oku da öğren diye aktarılan şeylerin pespayeliğini yazmadan olmaz.

    soru: 21 haziran'da kutuplarda oruç nasıl tutulacak?

    cevap 1: kuzey kutup dairesinde 24 saat tutulacak, güney kutbunda hiç tutulmayacak.
    değerlendirme: gördüğüm tek tutarlı cevap. yalnız 30 gün boyunca hemen hemen sürekli aç dolaşmanın nasıl bir tanrı buyruğu olduğunu düşünmek lazım.

    cevap 2: en yakın makul ülkeye göre tutulacak.
    değerlendirme: iler tutar yanı yok. bir kere ülkeye göre ne demek? hakkari'nin imsakiyesiyle edirne'ninki aynı mı? hadi türkiye'de enlemler 36 - 42 aralığında olduğundan gün uzunluğu oradan buraya çok değişmez ama ya diğer ülkeler? mesela rusya'nın murmansk şehri kutup dairesinin içinde, soçi bize bir taş atımı mesafede, moskova'da ise yazın 3 - 4 saat gece olur. bunlardan hangisi temel alınacak? murmansk kutuba daha yakın olduğu için o derseniz 21 haziran'da ve daha birkaç gün daha iftar yüzü görmediniz. yok o olmadı daha makul bir şey bulalım diye güneye gidelim derseniz, baştan beri ortada tanımlanmayı bekleyen nesneye geri geldik: makulun tanımı nedir?

    cevap 3: 45 derece enlemine izdüşüm alınarak tutulacak.
    değerlendirme: yukarda aradığımız makulun tanımı olarak bu bulunmuş olsa gerek. hem tamamen gece veya gündüz olduğu duruma bir çözüm getiriyor, hem de aşırı uzun gün yaşandığında aşırı uzun oruçlar nedeniyle insanların sağlık sorunları yaşamasına (veya uzun geceler sayesinde öğün arası verip beleşe oruç tutmuş olmalarına) karşı bir önlem alıyor. sorun ise 45 derecenin islamdaki dayanağı? neden 55 veya 35 değil de 45? kuran'da enlemlere bir referans olduğunu sanmıyorum, demek ki bir yerden bir çıkarsama yapılmış ama bunun kaynağı hiç belli değil.

    cevap 4: mekke imsakiyesine göre tutulacak.
    değerlendirme: yukardaki değerlendirmelerde bahsettiğim sorunların hiç birini çözmedi. tamamen gece ve gündüz olduğu durumlar için mi bu opsiyon geçerli bu yoksa gene bir makullük arayışımız mı var? ilkiyse kutup dairesinin 1 km dışında 23 saat 59 dakikalık oruçlara hazır olun, ikincisiyse gene birinin bize makulun ne olduğunu söylemesi lazım.

    cevap 5: müslümanın kutupta işi ne?
    değerlendirme: şaka değil, buraya alıntılanan bazı hocaefendiler "bunlar art niyetli sorular", "gerçekten de giden var mı acaba?" yollu girizgahlarla bunu demeye getiriyorlar. aslında cidden dini açıdan tüm sorunları hallediyor, ne sürekli gece sorunu kaldı ne de aşırı uzun veya kısa oruçlar. yalnız birinin müslümanlar için gidilebilecek makul ülkeler listesi hazırlaması lazım.

    velhasılı kuran'da veya hadislerde buna bir çözüm getirilmişse bile tutarlılık sorunlarından dolayı - ilk cevap hariç - buraya alıntıladıklarınız o çözüm olamaz. eğer tutarlı bir çözüm arıyorsanız şunlardan birine razı olacaksınız

    a) gün hiç doğmazsa oruç tutulmaz, gün hiç batmazsa oruç hiç açılmaz, kutba giden açlığa katlanır. tabi yılda bir gece ve bir gündüz olduğundan yıllık toplam namaz vakti de 5 olur.
    b) bir makul tanımlanır, onun haricinde izdüşüm alınır veya mekke'ye gidilir veya alimlerin üzerinde anlaşacağı bir başka metod uygulanır, ona göre tutulur. fakat bu makulün ne olduğuna dair de sağlam bir dini dayanak bulmak lazım. kutuplar hariç her yer, en yakın ülke vesaire cevap değil işte.

    peki bu soru islam için bir sorun mudur? size bağlı. eğer bir ramazan'ı tamamen aç, 17 yıl sonraki bir ramazanı da hiç acıkmadan geçirmek sizce kabulse bir sorun yok. fakat eğer bir makullük arayıp da dinde bunun kaynağını bulamıyorsanız, evrensellik iddiasındaki bir dinin getirdiği ibadet kurallarının evrensel olarak uygulanamıyor olması sizi düşündürmeli.
  • iptal değil bireysel emeklilik gibi yatırımdır. zamanında 6 ay oruç tutan neslin sefasını süren torunlardır.
  • kuran'da nasıl? bakara 187

    --- spoiler ---

    tan yerinde, beyaz iplik siyah iplikten sizce ayırdedilinceye kadar, yiyin için, sonra orucu geceye kadar tamamlayın.

    --- spoiler ---

    ayetten anlaşılacağı gibi kutuplara doğru gidildikçe bu yöntem uygulanamaz oluyor.

    abdülaziz bayındır'ın beyin yakan yorumu için:
    (bkz: abdülaziz bayındır'ın gece ve gündüz yorumu)

    bir de mekke'ye ya da gece gündüz döngüsünün olduğu en yakın yere göre tutulur diyenler olmuş. açıdan, dereceden bahsedilmiş. yahu arkadaş senin böyle bir imkanın şimdi var. elli senelik din değil ki bu. yüzlerce sene önce yaşamış insan değil mekke'deki vakitleri; en yakındaki, en uygun yerin vakitlerini nasıl öğrensin? nerde kaldı evrensellik? bu durum dünyanın düz olduğunun sanıldığını gösteriyor. bence olay sadece bundan ibaret.
  • finlandiya, norveç, izlanda, rusya'nın kuzeyi, isveç, kanada'nın kuzeyi, alaska buralarda da güneş tepeden inmiyor.

    oruç ve namaz gece gündür süreleri refarans alınarak yapılmış. kanıtı da;

    "tanyeri ağarıp siyah ipliği beyaz iplikten ayırdedinceye kadar yiyin, için. sonra orucu geceye kadar sürdürün"(bakara 187)

    arap yarımadası tabii ekvatora yakın, gece gündüz süreleri arası fark az. ee ya bu üst enlemlerdeki vatandaşlar napacak? 2013'te petrozadovsk'a gitmiştim hem de 11 haziran falandı. hava neredeyse hiç kararmıyor ki? güneş hep tepede batar gibi oluyor hoop yandan sıyırtıp tekrar tepeye konuyor. enlem olayları konusunda ciddi bir çuvallama var.
  • - hocam, biz antarktika kutup bilimsel araştırmalar merkezi'nde çalışan dini bütün bilim insanlarıyız. bu ramazan'da antarktika'da güneş doğmayacak. ikinci el bir uzay mekiğimiz var. her sahurda atmosferi aşıp, güneşi görecek kadar ilerlesek, fakat iftarda yorgunluktan uzaya çıkmasak orucumuz bozulur mu?"

    - pas. hatta iflas.

    https://www.youtube.com/watch?v=v8ybeyguvmc
hesabın var mı? giriş yap