• zaten belirsizliği yüzünden arzulanan nesnedir.
  • (bkz: arzu nesnesi)
  • (bkz: 250 gram)
  • arzunun belirli nesnesi takıntıdır, belirsiz nesnesi akishi vareder.

    takıntıdan kendini alamamak, anlasilamamis bir arzudur. belki cocuklukta, daha kucuk ve tanimsizken, arzunun kendisi olarak varolurken ketlenmis bir akishin, kendini anlama arzusuyla tekraridir.

    arzu ne kadar gucluyse, nesnesi o kadar belirsizdir. arzu nesnesini asar, gun isiginin karanligi yemesi gibi.

    nesnesi cok belli bir arzumuz varsa, belli ki arzumuz baska bir seydir. arzu ettigimiz seyi unutmak hayirlidir bu yuzden. ola ki, bize geri doner, arzu anlasilir boylece. arzusunu bilen kendini bilir.

    saf bir arzu mumkun mudur? bu saf bir sorudur, temizlik arayan birisinin sorusudur, kirlendiginin farkında olan birisinin sorusu oldugunda su hale burunmesini isterim oncelikle:

    arzum bana ne yapiyor?

    arzu rasyonel degildir, irrasyonel oldugu olcude arzudur. tamamen rasyonellesmis olan arzu, demin yukarıda da deginmeye calistigim gibi, saplantidir, fetisizmdir. iyi veya kotu anlaminda degil ama tanim geregi.

    arzum beni anlatiyor. kime? aslinda kimseye. cunku kimse yoktur. arzunun savruluslari, arzunun yaptirdiklarindan geriye kalanlarda soluklaniriz ve ben oluruz. arzu "ben"i asar, tortusu ile "biz"i vareder. biz nesneyizdir. dusunmeyiz "biz". arzunun tortusunu ellerimizde izlerken akla sahip oluruz. geyigin pesinde kosarken degil, soluklanirken. biraraya baglamaya calisirken kendimizi, arzudan arta kalanlari, kendimize bir dunya olustururuz. bedenlenisin hikayesi, arzuyu varedisle onu anlayisin arasinda gecen oyunlardir.

    ilk arzu nedir? en temel arzu? sorusu gayet akilli bir soru olmakla beraber cevabinin olmadigini kendi icinde anlatir.

    insan unutulmuştur, unutulusun kendisidir. ne aci, ne tuhaf, ne aglenceli, ne esrarengiz, ne komik!

    cocugum olursa adini arzu koymam.
  • sürrealizmi yansıtabilmek için aynı rolde iki farklı kadın oyuncu kullanıldığını ortalarda sezinlediğim ve filmi durdurup araştırdığım luis buñuel'in son filmidir. ben de ne dolaplar dönüyo kadın şişmanlıyo arada diye şaşaladımdı.http://tr.wikipedia.org/…arzunun_o_belirsiz_nesnesi
  • bizim sınıftaki arzu'dan bahsediyorsak ped falandır o heyecan yapmayın.
  • sex hiç bir dönem apolitik olmadı, olmayacak. 70-80 döneminin fransasından izler taşıyan bu film hakkında spoiler vermek istemiyorum. filmi ilginç kılan özelliklerinden birinden bahsetmek istiyorum sadece. kadın karakteri, iyilik ve güzelliğin, saflığın olduğu sahnelerde daha sade güzel bir kızcağız canlandırırken; şehvetin, paranın, çıkarın, siyasetin olduğu sahneler yılan gözlü, sex apalitesi oldukça yüksek bir alevcik canlandırıyor. bunu bilmeden izlemeye başlarsanız filmin akışı sırasında başınız dönebilr. hatta başa sarabilirsiniz.
  • kedi hayvanı, köpek hayvanı için bir insan, onun sahibi arzunun o karanlık nesnesi olabilir mi? hep yanında, her an istediği gibi sevebileceği biri gibi. hep de bir adım ötede, tam hayvanlaşamıyor, kedileşmiyor. gölge gibi, yanında ve uzağında. başka herkesten farklı, ve aynı herkes gibi bir sahip. köpek için durum daha baştan platonik kalmaya mahkum aşk sayılır. (bkz: kedi psikolojisi/@ibisile)

    her iki cinsiyet de anababasıyla yatmıyor ama.. erkek, annesinden alamadığı belirsiz şeyin peşinde(objet petit a, arzunun o belirsiz nesnesi), kadın ise babasından aldığı, bilindik bir şeyin peşinde (öküz erkekler) denebilir. cinsel organları hedef olarak görecek olursak bu aynı zamanda erkeğin ortada olan organı, kadının gizli, görünmez organı demek.

    kayıtsız kalamama, otomatik eşleşme bakımından erkek ile kadının olanaksızlık ve çaresizlik biçimlerinde benzerlik var: erkeğin çaresiz kaldığı kadın femme fatal; kadının çaresizliği "her kadının bir faşisti sevmesi". (bkz: erkek vs kadın/@ibisile)

    "hayatı boyunca uzanmış, uzanmış ve uzandığı çok yakın görünmüştü, ta ki daha fazla uzanamayacağı son noktaya gelene kadar. uzandığı, ondan sonra hep menzilinin dışında kalmıştı." d. h. lawrence - the fox

    "arzu ona belirsiz bir alan açtığı için, onun arzusunun nesnesi belirsizdir." özgür öğütcen (psikomitoloji'de)

    (ilk giri tariihi: 9.6.2018)

    (bkz: belirsiz/@ibisile)
    (bkz: objet petit a)
    (bkz: cet obscur objet du désir)
    (bkz: arzunun şu karanlık nesnesi)
hesabın var mı? giriş yap