• odak noktası dünyanın en zor, en çok irade-adanmışlık ve fedakarlık isteyen, acı dolu bir eğitim sürecine sahip olup; sonucunda da gönül veren balerin ve baletler için bir o kadar zarif birer kelebeğe dönüşerek, uçuşmaya başladığı sanat dallarından bale olan filmler. güzel.

    1. ballerina ( balerin ve afacan mucit)

    yönetmenliğini eric summer ve eric warin’in paylaştığı, türü animasyon olan ballerina filmi, 1880’ler fransa’sında bretonya kasabasında yaşayan 11 yaşında ve annesiz büyüyen felicie’nin bale dansçısı olma hayali ve bu hayalin etrafında gelişen olayları konu almaktadır. balerinler için yol gösterici bir bale filmi olarak kabul edilir. bu nedenle balerin ve balet adaylarına izletilmesi gerekir.

    2. ballet shoes ( bale pabuçları)

    1936 yayına çıkan aynı adı taşıyan noel streatfeild’ın film ile aynı adı taşıyan kitabının 2007 yılında sandra goldbacher yönetmenliğinde beyaz perdeye yansıtıldığı ballet shoes, tuhaf bir kaşif tarafından evlat olarak alınan ve büyütülen üç kimsesiz kızın hayatını konu almaktadır. en çok izlenen bale filmleri arasında, animasyon izlemekten keyif alanların da seveceği bir filmdir.

    3. ballets russes

    en çok izlenen bale filmleri arasında yer alan ballet russes, farklı yönetmenler tarafından 20’ye yakın balerin ve dansçının çalışmalarından ve hayatlarından görüntüler şeklinde düzenlenmiştir. en iyi belgesel dalında ödüller kazanmıştır.

    4. the children of the theatre street

    1977 yapımı film, amerikan bale belgeselidir. en çok izlenen bale filmleri arasında yer alır, öğretici ve yol gösterici bir kaynaktır.

    5. the red shoes ( kırmızı pabuçlar)

    dünyaca ünlü danimarkalı yazar hans christian andersen’in 1845 yılında kaleme aldığı peri masalından uyarlanan bir filmdir. başarılı bir balerin olma hayalleri kuran ve bu yolda ilerleyen vicky page’in bale yolculuğunu konu almaktadır. türkiye'de ''periler dünyası'' adıyla gösterime girmiştir. 1949 yılında “en iyi sanat yönetimi” ve “en iyi müzik” dallarında iki oscar ödülü almıştır.

    efsanevi ikili michael powell ve emeric pressburger’ın en başarılı filmleri arasında kolaylıkla sayabileceğimiz the red shoes’un, andersen’in aynı isimli masalının serbest bir uyarlaması olduğunu söyleyebiliriz. film, ünlü bir bale kumpanyasına katılan ve “kırmızı pabuçlar” isimli bir balede baş balerinliğe yükselen bir bale sanatçısının hikâyesine ve bu süreçte yaşadıklarına odaklanıyor. jack cardiff imzalı göz alıcı sinematografisiyle, technicolor yönteminin sınırlarını zorlayan bu yapım, bir balerinin kusursuz olmak için gösterebileceği fedâkarlıkları çok güçlü bir dramaturjiyle perdeye yansıtıyor. başkarakterin en iyi olmak için gösterdiği çaba ve girdiği yollar, filmin merkezindeki, halüsinatif olarak niteleyebileceğimiz dans sekanslarıyla taçlandırılıyor. klasik bir bale filmiyken, yer yer gerilim türüne dahi göz kırpabilecek zenginlikte bir seyir deneyimi sunan the red shoes tüm zamanların en başarılı bale filmlerinin başında gelmesinin de ötesinde, sinema tarihinin en büyük klasikleri arasında sayılmayı sonuna kadar hak ediyor.

    6. white nights ( beyaz geceler )

    1985 yılında beyazperdeye yansıtılan ve yönetmenliğini taylor hackford’un üstlendiği white nights, sovyet rusya’dan amerika’ya kaçmış ünlü bir balerin olan nikolai rodchenko’nun bir gösteri için tokya’ya giderken uçağının arızalanmasıyla başlayan hikayesini konu almaktadır. en çok izlenen bale filmleri arasına adını yazdıran white nights, bale tutkunlarının izlemesi gereken önemli bir filmdir.

    7. summer interlude (yaz oyunları)

    1951 yılında gösterime giren ve yönetmeni ingmar bergman olan bu muhteşem bale filmi, yetenekli balerin marie’nin yaz aşkı henrik ile yaşadığı günleri ve henrik’in trajik ölümünden sonra kariyerine yoğunlaşmasını anlatmaktadır.

    8. la dansele ballet de l’opéra de paris

    yönetmenliğini frederick wiseman’ın yaptığı ve bale filmleri arasında adından söz ettiren bu film, 2009 yılında gösterime girmiştir. izleyicileri mükemmel bale performansı sahneleriyle adeta büyülemiştir.

    9. billy elliot

    balet olmak isteyen yoksul bir çocuğun öyküsünü işleyen bu duygusal bale filmi, 1980’lerin kuzey ingiltere’sinde geçmektedir. film, billy’nin babasının zoruyla gittiği ve bir aile geleneği olan boks antrenmanlarını asarak, ailesinden habersiz bale kursuna başlaması ve sonrasında gelişen konuları ele almaktadır.

    10. only when ı dance

    balenin varlıklı ve beyaz elitlerin elinde olduğu zihniyetini hiçe sayan belgesel film, en çok izlenen bale filmleri arasındadır. brezilya’da geçen filmin senaryosu izleyenlere oldukça ilgi çekici gelmiştir.

    11. ballet

    yönetmeni frederick wiseman olan balet 1995 yapımı bir amerikan belgeseli. amerikan bale tiyatrosu’nun günlük işlerini, koreografi çalışmalarını, dansçıların yaşamlarını gözler önüne sermektedir.
    belgesel sinemasının en büyük yönetmenlerinden frederick wiseman’ın özellikle mekânlar üzerine çektiği filmlerde ustalaştığını biliyoruz. 1995 yapımı, kamerasını dünyanın en önemli klasik bale topluluklarından american ballet theatre’a çeviren ballet’i de bu belgeseller arasında kolaylıkla sayabiliriz. merkezine aldığı topluluğu new york’taki provoları ile atina ve kopenhag’da çıktıkları turne esnasını takip eden film, bu seçkideki en ayrıksı yapım belki de. ve bu sadece belgesel bir film olmasından değil; baleyi ve topluluğu aynı zamanda bir işletme olarak ele almasından ileri geliyor. yani ballet belgeselinin merkezinde, bale sanatının kendisi kadar, bu sanat dalını icra eden bir topluluğun ekonomik ve yönetim anlamında karşılaştığı sorunlarla girdiği mücadele de var. wiseman’ın belgesellerinden aşina olduğumuz bu bütünlüklü bakış, ballet’te de yerli yerinde.

    12. the turning point

    arthur laurents tarafından senaryosu yazılan ve herbert ross tarafından yönetilen 1977 yapımı abd filmidir. en çok izlenen bale filmleri arasında olan the turning point, altın küre ödülleri’nde de adaylık kazanmıştır.

    13. mao’s last dancer

    yönetmeni bruce beresford olan, efsanevi çinli balet li cunxin’in, “özgürlükler ülkesi” amerika ile tanışmasını anlatan, harika bir bale filmi.

    14. of heart and courage, ballet bejart lausanne

    en çok izlenen 20 bale filmi arasında kendine yer bulan of heart and courage, belgesel niteliğinde ve etkileyici dans sahneleri içermektedir.

    15. limelight (sahne ışıkları)

    1952 yılında charlie chaplin’in yazıp yönettiği ve oynadığı bale filmi komedi ve drama öğelerini bir arada bulundurmaktadır. ünlü bir palyaçonun genç dansçı terry’i cinayetten koruması ile başlayan bale filmi ilginç ve komik sahneler içermektedir.

    16. dracula*

    siyah beyaz, cesur bir bale filmi olan dracula: pages from a virgin’s diary en çok izlenen bale filmleri arasındadır. ilginç tarzı ile sinemaseverleri farklı bir yolculuğa çıkarır.

    17. suspiria

    film amerikalı bale öğrencisi suzy banyon’un, ünlü bir dans okulunda öğrenim görmek üzere almanya’ya gidişiyle başlar. ardından okulda meydana gelen garip olayların anlatıldığı film aynı zamanda bir gerilim filmidir.

    18. black swan (siyah kuğu)-2010

    tchaikovsky’nin kuğu gölü bale gösterisi etrafında şekillenen black swan en çok izlenen bale filmi listesinde ilk sıradadır. natalie portman bu filmiyle ilk akademi ödülü’nü almıştır.

    çağımızın önemli yönetmenlerinden darren aronofsky imzasını taşıyan black swan’ı the red shoes’un serbest bir uyarlaması olarak da değerlendirebiliriz. zira, film temel olarak yine bir bale gösterisinin baş balerini olmak isteyen genç bir kadını merkezine alıyor. lakin, powell – pressburger ikisinin başyapıtının kırmızılığı bu filmde yerini, kopkoyu bir karanlığa bırakıyor. sanrılar, halüsinayonlar gibi unsurlara yer vererek filmi bir psikolojik gerilime dönüştüren aronofsky, balenin mental anlamdaki zorlayıcılığını ürpertici bir şekilde perdeye yansıtmayı başarıyor. yer yer fantastik ve gerçeküstücü ögelerle de karşılaştığımız black swan, bale konulu bir film ne kadar ürpertici olabilirse o kadar ürpertici ve tedirgin edici bir deneyim sunuyor.

    19. center stage (şöhret yolu)

    prestijli bir kurum olan american ballet company’de yer alabilmek amacıyla rekabet eden bir grup dans öğrencisinin arasında geçen çatışmaları ve kıskançlıkları anlatır, en iyi bale filmleri arasındadır.

    20. the company

    balerin ve balet dünyasının içine giren the company, dansçıların profesyonel ve kişisel hayatlarını anlatır. heyecan verici koreografiler içeren bale filmi en çok izlenenler arasındadır.

    hem baleyi hem de bale dansçılarını yakından tanımayı sağlayan bale filmleri, izleyenlerin klasik ve modern balenin büyüsüne kapılmalarına neden olur. muhteşem sahneler ve gerçek dansçılar filmlerin izlenirliğini artırır.

    21. the children of theatre street – robert dornhelm
    1977 yapımı bale filmi, amerikan bale belgeselidir. en çok izlenen bale filmleri arasında yer alır, baleye yeni başlayanlar için öğretici ve yol gösterici bir kaynaktır.

    22. sommarlek (1951)yaz oyunları.

    ingmar bergman’ın 10. uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyan sommarlek, 30’larına yaklaşmış bir balerin olan, tüm zamanların en bilinen balelerinden “kuğu gölü”nde oynayan marie’nin hikâyesini ve geçmişi hatırlama sürecini merkezine alan dokunaklı bir yapı kuruyor. bir gece prova zamanını beklerken, posta yoluyla kendine ulaştırılan günlüğün izinde, geçmişe doğru bir yolculuğa çıkıyor. bu yolculukta karşısına çıkan en önemli hatıra ise, 13 yıl önce yaşadığı ve üzerinde trajik bir etki bırakan yaz aşkı oluyor. sommarlek’in anlatısı açıldıkça, marie’nin trajik geçmişiyle arasına örmeye çalıştığı duvarlar yavaş yavaş belirginleşiyor. sommarlek’i doğrudan bir bale filmi olarak nitelemek bir yanılgıya yol açabilecekse de, bergman’ın ana karakterinin mesleği ve filmin üslubu arasında kurduğu zarif bağlantı kolaylıkla hissedilebiliyor. yönetmenin sahne sanatlarına olan hayranlığının bir yansıması olarak da değerlendirebileceğimiz film aynı zamanda, bergman’ın sommarlek öncesinde orta hâlli seyreden kariyerinde pozitif bir kırılmaya da işaret eder.

    23. nijinsky (1980)

    1889-1950 tarihleri arasında yaşamış polonyalı balet vaclav nijinski, bu sanat dalına damga vurmuş en önemli isimlerden biridir. balet olarak gösterdiği başarılara ek olarak, koreograf olarak son derece etkileyici işler ortaya koyan nijinsky, bu bağlamda modern dansın önünü de açmıştır. sanattaki başarısına ek olarak, oldukça inatçı ve dik başlı biri olarak tanınan balet, hayatının son günlerini de londra’daki bir akıl hastanesinde geçirmiştir. herbert ross imzalı biyografik film nijinsky’de bu önemli sanatçının hayatı, gerçek olaylardan yola çıkılarak anlatılır. bale sanatının fiziksel olduğu kadar mental anlamda da zorlu bir disiplin olduğuna birçok açıdan şahit olabildiğimiz film, yüksek egoların bale sahnesinde çarpışmasını konu alan güçlü bir anlatı sunuyor. nijinsky’nin aynı zamanda güçlü ve kapsamlı bir sanatçı portresi çıkarmakta oldukça başarılı bir yapım olduğunu söyleyebiliriz.

    24. girl- kız (2018)

    bale, doğası gereği yoğun miktarda fiziksel fedakârlık talep eden bir sanat dalı. kişilerin başarılı birer bale sanatçısı olabilmeleri için bedenlerini küçük yaşlardan itibaren bu yolda eğitmeleri, bu şartlara adapte etmeleri gerekiyor. girl’ün merkezindeki lara’nın balerin olmak isterken yaşadığı süreç de bundan farklı değil. yönetmen lukas dhont bu ilk uzun metrajlı filminde, lara’nın bedeninin kadın bedenine dönüşmesi süreci ve balenin talep ettiği fiziksel fedakârlık arasında güçlü bir paralellik kurarak anlam dünyasını oldukça genişletiyor. böylelikle filminin tek bir düzlemde ilerlemesinin önüne geçerek, çok katmanı hâle gelmesini ve dolayısıyla daha derinlikli bir anlatı sunmasını sağlıyor. girl, mental ve fiziksel mücadelenin birleştiği anlatıları sevenlerin kaçırmaması gereken bir film.

    kaynaklar:

    bale akademi.
    güvenç atsüren/ 7 ocak 2019
    filmlovers.
    https://tarzifilm.com/liste/11847-balerin
    https://www.google.com.tr/…e&biw=1440&bih=744&dpr=1
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap