hesabın var mı? giriş yap

  • akp'nin değiştirdiği sistem. akp'den önce ölünün arkasından konuşulmazdı, akp iktidarından sonra yaşayanın arkasından konuşulmaz, ölünün arkasından konuşulur oldu.

    çünkü yaşarken herhangi biri hakkında konuşunca hapse giriyoruz. öldükten sonra söveceğiz mecbur.

  • surada yazilanlara bakiyorum da bu basliga yapanlar nasil yapmis, bize bi faydasi olur mu diye gelenlerin haline aciyorum. böyle bir derde düsmüs insana yapmayin, ayrilin, olmuyor biz yapamadik diyorsunuz. ayrilin nasil bir tavsiyedir? aldatilacaksiniz zaten, aldatin nasil bir tavsiyedir?

    sevmeyen adam böyle deli isine kalkisir mi? seviyor ki uzak mesafe iliskisi denen ömür törpüsüne bulasmis. ayni sehirde olunca cok asikken diyor musunuz; "ya biz bununla yapamayiz zaten, cok da asigim ama ayrilalim en iyisi"? ya da zannediyor musunuz ki aldatilmak sadece aldatilanla, yalnizca mesafeyle ilgili? aldatacak adam ayni sehirdeyken de yapiyor, firsatini bulunca da yapiyor. kendi karaktersizligi.

    belki hic uzak mesafe iliskisi yasamamis adam gelmis tavsiye veriyor, ayrilin gitsin diye. oldu cicim. demesi kadar kolaydi cünkü yapmasi. aldatin diyor, cok güzel bir seymis gibi.

    onun bunun dediklerine bakmayin, ölcün tartin kendinizi. yürümüyorsa belki gercekten bitmesi gerekiyordur, mesafeler yüzünden degil belki baska sebeplerden. yürüyorsa da ne mutlu size, mesafelerin bile araniza giremedigi bir insana asik olmussunuz; sabredin, sükredin.
    sabir iliskiye cok sey katar benim gözümde. sadece iliskiye degil, size de cok sey katar.

    bes yil ayri ülkelerden yürüttük biz iliskimizi. olmuyor degil, oluyor. evet zor, yanindan gecip giden ciftlere bakinca icin aciyor, telefon faturasi evden telekoma yol oluyor, bolca zamaniniz internette geciyor. ama sabrediyorsunuz, hepsi gecip gidiyor. sonu baslarken görünmese de o son geliyor, bir gün kavusuyorsunuz. bes yildir evliyiz, bir de her gün varligina sükrettigim bir tombik katildi aramiza. geriye dönüp baktigimda o uzun hasretlikleri degil, birlikte gecirdigimiz kisacik güzel zamanlari hatirliyorum simdi.

    istisnalar kaideyi bozmaz evet, ama sizin de o istisnalardan olamayacaginizi kim söylemis?

    2024 editi: bu yil 15. evlilik yildönümümüzü kutlayacagiz.
    tombigin kendinden 2 yas kücük bir kizkardesi oldu. kendisi de artik tombik degil, boyuma erismis bir delikanli :)

  • kesinlikle çok doğru bir söylem. sadece rte ve büyük resmi gören taksicilerin bildiği hadron çarpıştırıcısı var yozgat'ın altında. ilim irfan yuvası yozgat'ı özellikle çomar yuvası gibi gösteriyorlar ki dış güçler uyanmasın. son dönemlerde bilgi sızdıysa demek amariga'ya falan yozgat'ı bitirme çalışmalarına başlamış deyyuslar.

  • loserlar toplanmış yine.oğlum biraz kendinize güvenin lan.sevgilimle 4 yıldır birlikteyiz iyi günde de kötü günde de.yalnız 2 yıl önce biraz batar gibi olduğumuzda benden ayrılma kararı almıştı ama onun benim maddi durumumla alakası yokmuş.ondan daha iyilerini hak ettiğimi düşündüğü için ayrılmak istemiş.işleri toparlayıp müreffeh hayatımıza geri döndüğümüz günlerden birinde tekrar konuşmak istediğini söyledi.bu süre zarfında beni çok özlediğini ve ne kadar çok sevdiğini fark etmiş.bu hayatta her şey para değil..

  • anadolu köylerinin çoğu pislik yuvasıdır... şaşırtmıyor artık. en çok ahlak bekçiliği yapıp en ahlaksız olmayı başarırlar.

  • ilk önemli şey avokadonun olgunluğudur. kabuğunun rengine bakmak her ne kadar bir çözüm olsa da ülkemizdeki farklı tür avokadolar kafa karıştırmaktadır. bu sebeple, ilk başta yumuşaklığına bakılıp sonrasında kökündeki düğmeyi kaldırıp rengine bakılabilir. renk yeşil ise olmamış, sarı ise olgun ve kahverengi ise aşırı olgundur.

    eğer avokadonuz olgun değilse, onu bir kese kağıdına sarabilir ya da bir süngere satabilirsiniz. amaç avokadonun attığı nemi eşit bir şekilde alabilmek ve olgunlaşmayı tüm meyveye yaymaktır.

    nasıl yenir kısmında ise, ben şahsen guacamole taraftarıyım. bunun için de soyulmuş avokado çekirdeği ile bir kaseye alınır ve misket limonu suyu ile ezilir. sonrasında küp küp doğranmış soğan ve domates eklenir karıştırılıp taze kişniş ile süslenir.

    diğer bir lezzet ise avokado tosttur. dilimleyerek de yenilebilir elbette. kendileri salatanın içine bile yakışır mı, yakışır valla...

  • tomas karakas adli 80 yaslarinda bir amca, 1959'da gelmis brezilya'ya. büyükelçilik araciligiyla beni bulmus. isyerime geldi, kapida "merhaba tomas bey" diyerek karsiladim. burada çok az turk oldugundan 1974'de karisi oldugunden beri türkçe konusmazmis, turkçe duyunca bana sarilip hungur hungur agladi. 8 tane ince belli çay bardagim vardi, dordunu tomas amcaya hediye ettim ozlem gidersin diye. tavla da oynadik.
    (bkz: birden duygulanmak)

  • dalga mı geçiyorsunuz? doğada tonluk sığırları ve koca geyikleri avlayabilen vahşi bir hayvan ile istediği kadar güçlü olsun bir köpek nasıl bir tutulabilir? doğada yalnız kalan kangalların kurda yem olduğunu bu işten anlayan herkes bilir.

    "iyi durumdaki" yetişkin erkek bir kangal ile "sıradan" bir erkek yetişkin bozkurdu (grey wolf) ortalama değerler ile karşılaştıralım mesela. kaldı ki buradaki kişilerin kurt-köpek kırmasını kurt zannettiğini görüyorum.

    kangalın yerden yüksekliği: 74-81 cm
    kangalın vücut boyu: 75-85
    kangalın kilosu: 50-60 kg
    ısırma kuvveti: kaydedilmiş rekor 743 psi ama genelde 600 civarı. (köpek türünün en yüksek basıncıdır.)

    kurdun yerden yüksekliği: 80 - 85 cm
    kurdun boyu: 105 - 160 cm
    kurdun kilosu: 69 - 96 kg
    ısırma kuvveti: avrasya bozkurdu genel olarak 450 psi ama 1200 psi'ye kadar çıkabilmekte, kuzey amerika bozkurdu ise genelde 660 psi ama 1500 psi'ye kadar çıkabilmekte.

    sibirya ve kanada ormanlarında dört ayağı üstünde insan boyu kadar kurtlar var. nette denk gelmişsinizdir. onları hesaba hiç koymuyorum bile. buna karşılık kangal, köpek türleri arasında belki birincidir.

    gerçek bir bozkurt, kangaldan daha iri ve ısırma kuvveti kangalın iki katı olabiliyor. öyle olmasa boyuna dikenli tasma takılmaz aksi takdirde kangalı alt etmek kurdun pek zamanını almaz. bir de şöyle bir durum var ki kurt dediğiniz hayvandan birkaç tanesi doğada tonluk sığırları avlayabiliyor. burada da zeka kavramı işin içine girince kurt her türlü daha güçlü oluyor. eğer bir kurt gördüyseniz, büyük ihtimalle çevrede en az altı tane daha vardır. kurtlar genelde 7-8 bireylik sürü ile gezerler. (yalnız kurt değilse.)

    türkiye'de bozkurtlar nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerden olup üyeleri izlenmektedir . bu yüzden sıradan bir şekilde karşılaşma olasılığınız pek yok. eğer karşılaşırsanız öldürmeye kalkmayın, büyük bir para cezasının yanında hapis riskiniz var. emin olun koyunu veya köpeği feda etmek daha mantıklı bir seçim olur.

    sizin karşılaştıklarınız cılız kurt türleri veya kırmalar oluyor. kangal onlara karşı üstündür evet ama gerçek bir bozkurda karşı pek şansı yoktur. yine de diğer köpeklere kıyasla kurtlara karşı en iyi önlemdir çünkü cesaretli bir hayvan olduğu için kurda karşı küçük saldırılar yapıyor ama sürüyü bırakmıyor. kurtlar da içgüdüleri gereği ilk başta kaçıp hayvanı pusuya düşürmek istediği için (kurt kapanı) sürüye doğrudan yaklaşamıyor. kangalın asıl olayı da bu zaten, diğer çoban köpekleri gibi sürüyü bırakmıyor ve uzaktan havlıyor ve ebatları gereği tehditkar bir duruşu var. diğer köpekler kurdu sonuna kadar kovalıyor ve av oluyor.