hesabın var mı? giriş yap

  • yapılan son simülasyonlara göre teorik olarak yaşam olma olasılığının ciddi derecede yüksek olduğu gezegendir.

    en yakın komşu yıldızımızın yörüngesinde dolaşan ikinci bir dünya olabilir ve yeni simülasyonlara göre burası yaşam için rahat koşullara sahip olabilir.

    proxima b’nin kabaca dünya boyutlarında kayalık bir ötegezegen olduğu ve yıldızının yörüngesinde seyreden bu ötegezegenin teorik olarak suyun göller ve akarsular meydana getirebilmesi için ortamın ne çok soğuk ne de çok sıcak olduğu varsayılan yaşanabilir bölgede olduğu düşünülüyor.

    kulağa hoş geliyor fakat hala proxima b hakkında bilmemiz gereken birkaç şey var. bir atmosfere ya da suya sahip olup olmadığını dolayısıyla da sıcaklıkların nasıl olduğunu, varsa atmosferini yıldız alevlenmelerinden koruyan bir manyetik alanının olup olmadığını, belki de yıllar once kömür gibi yanıp yanmadığını bilmiyoruz.

    exeter üniversitesi’ndeki bilim insanları, birkaç farklı senaryonun nasıl oynatılabileceğini görmek için proxima b verilerini genellikle dünya’daki iklim değişikliğini modellemek için kullanılan met office birleşik modeli’ne aktardılar.

    proxima b’nin dünya benzeri veya sadece azot ve karbondioksitten oluşan daha basit bir atmosfere sahip olması durumunda, sıvı suyu desteklemek için rahat bir sıcaklığın muhafaza edilme şansı olduğunu buldular.

    bu sonuçlar, bilim adamları simülasyona birkaç teorik anahtarı fırlattığında bile geçerliliğini korudu. proxima b yörüngesinde seyrettiği yıldızına çok yakın konumda dönüyor, bu da bir tarafının sürekli olarak ışık kaynağıyla yüzyüze kalırken diğer tarafının karanlık ve soğuk kaldığı anlamına geliyor. bu senaryoda bile sıcak tarafı maksimum 62 derece fahrenayt olarak ortaya çıktı. soğuk taraf ise yaklaşık -190 derece, dolayısıyla burası gelecekteki kolonilerimizi oluşturmak için en uygun yer olmayabilir.

    benzer şekilde, proxima b’nin merkür benzeri bir yörünge dışmerkezliğine sahip olması durumunda, yani güneşin etrafında her iki defa döndüğünde kendi ekseni üzerinde üç kez dönerse bazı bölümleri hala suyu destekleyebilir. tabi dünya benzeri bir atmosferi varsa…

    bu sonuçlar diğer iklim modellerinin öne sürdüğü ile aynı şekilde sıralanıyor, ancak hala bu ötegezegende neler olup bittiğini bilmiyoruz. öğrenmek için küçük uzay gemileri göndermek zorunda kalabiliriz.

    kaynak : https://popsci.com.tr/…sa-yasanabilirligi-olabilir/

    ilgili araştırma : https://www.aanda.org/…a/pdf/2017/05/aa30020-16.pdf

  • sokak köpeklerinden kaçarken kamyonun altında kalan mahra melin pınar, kaldırıldığı hastanede 23 gün yaşam mücadelesi vermiş, maalesef kurtarılamamıştı.

    babası dün yaptığı açıklamada kızının davasının kedi eros kadar konuşulmadığından dem vurmuş.

    "kedi eros davası gündem oldu, 23 gün acı çeken kızım bu kadar konuşulmadı."

    ilgili video

  • 98 yılının sıcak bir yaz günüydü. en yakın dostum can'la oturmuş kimin misketinin daha güçlü olduğunu tartışıyorduk. neden sonra büyüyünce astronot olmak istediğimi söyledim ona. güldü o neymiş yaa diyerek. astronotların ayda 100 lira kazandığını söyleyerek mat ettim onu. bu özgüvenle sordum; sen ne olmak istiyosun peki? düşünmeden cevap verdi; "yazar, gelmiş geçmiş en meşhur yazar olacağım ben". dalga geçtim adını yazmayı 1 sene önce öğrenen çocukla. gitmem lazım dedi saatini gösterip "git bakalım pipimin yazarı" diyerek vedalaştım onunla 9 yaşındaki bir çocuk olmanın verdiği salaklıkla. gitti ben de eve gittim. akşam annem ekmek almaya yolladığında aşağı caddede garip ışıklar olduğunu farkettim. merak ve çocukluğun verdiği heyecanla koşarak gittim oraya. arkadaşım dediğim ilk insanın cansız bedenini göreceğimi bilseydim gitmezdim belki de. babasının arabasını kaçıran 16-17 yaşlarındaki bir ergenin cahilliğinin, salaklığının kurbanı olmuştu can. koşarak eve dönüp uzun süre ağladım. okula gitmediğim bir kaç gün boyunca ona söylediğim son sözler için pişmanlık hissettim. o çok istediği misketimi ona vermediğim için kendimden nefret ettim. ama sonra kendime bir söz verdim onun son sözlerini düşünüp. büyüdüğümde onun hayallerini de gerçekleştirecektim çok meşhur bir yazar olarak.

    büyüdüğümde anladım yazar olmak o kadar kolay değildi. zahmet, zaman, emek ve para istiyordu. bütün bunları bulsanız bile yazar olma garantiniz yoktu. sonra üyelerine yazar ünvanı veren bir siteyle tanıştım arama motoru vasıtasıyla. kayıt oldum hemen. takma isim kısmına can yazdım zaten böyle bir yazar olduğunu söyledi site bana. can2, can1989 gibi takma isimlerin onun anısına saygısızlık olacağını düşündüm. tam umudumu kaybedip ad soyad kombinasyonunu takma ismim olarak seçecekken bulmuştum kod adımı. iyi çocuktu arkadaşım dediğim ilk insandı can, cansız bedenini son kez gördüğümde üzerinde owen forması vardı.

  • kampanya katılımcıları sistemin sırma saçlı kel tarafından kapanması durumuna karşı aceleci davranarak faturaları ödemişler. gönullerine sağlık. verdiklerinden kat kat fazlasını kazanırlar umarım.

    sahi bir sırma saçlı vardı ne oldu ona?

  • ertelendikçe artan , arttıkça ertelenen kısır döngüye ramak kalmışken duşa sokan strestir.
    lakin duşa girdikten sonra enteresan bir şekilde anlamsızlaşır ,bu muydu dedirtir.
    kendini duştan çıkınca üşüme stresine bırakır.