hesabın var mı? giriş yap

  • çok değil bundan 1.5 sene önce rusya'nın ankara büyükelçisi aleksey yerhov s-400'ler hakkında ne demiş beraber bakalım.

    'türkiye'nin bizden satın almak istediği ürünü biz sattık. bu sistemlerin sahibi türkiye'dir. tamamen ülkenin kararına bağlı bir durum. duruma basit bir örnekle bakalım: ben bir aracın distribütörüyüm siz de benden araç almak istediniz. satış yaptık. sizden parayı aldım, aracı verdim. araç sizin. ister plaja gidin, ister patates taşıyın, isterseniz üstüne makineli tüfek monte edin savaşa katılın,onu garajda saklamak sizin doğal hakkınız.'

    kaynak

    bu açıklama ışığında ukrayna isterse sihaların üzerine makineli tüfek takıp taraya taraya bile gidebilir, isterse de marş şarkı yazar ve bundan türkiye'nin sorumlu tutulması gibi saçma bir mantık olamaz.

    (bkz: senin adamın gol diyo)

  • istihbarat tarihinin en ilginç olaylarından birinin öznesi.

    - beer 1950'lerin sonundan itibaren israil savunma bakanlığı bünyesinde albay rütbesi ile çalışan bir savaş tarihi uzmanı ve danışman.

    - bu görevinin öncesinde idf bünyesinde yarbaylığa kadar yükselmişse de, 1950 yılında ayrılmak zorunda kaldı. sonrasında sol kanat partilerde görev almışlığı var.

    - bu sırada david ben gurion ile yakınlaşınca, kendini bakanlıktaki danışman görevinde bulmuş oldu.

    - 1960 yılında israil istihbaratı sovyetlere bilgi sızdırıldığından şüphelenir durumda. elçilik görevlileri takip edilirken, oklar israel beer'e dönüyor. sovyet elçilik görevlileri ile teması, bir batı almanya görevi sırasında kimseye haber vermeden doğu'ya geçmesi derken iyice şüpheli hale gelmiş durumda.

    - 29 mart 1961'de beer bir sovyet elçilik gövlisi olan vladimir solokov -ki kendisi aslen istihbaratçı- ile buluşurken suçüstü yapılıp tutuklandı.

    - işler tam bu noktadan sonra çok ilginç bir hale geldi. yapılan tüm araştırmalar gösterdi ki aslında israel beer diye biri hiç olmamış. tüm hayat hikayesi sahte.

    - beer'in sorguda anlattığına ve kayıtlara göre avustrya doğumlu olan beer, genç yaşında israil'e göçmüş ve yukarıda yazılan kariyeri inşa etmiş.

    - ancak ortaya çıktı ki tüm bu anlattıkları yalan. beer diye biri hiç olmamış. ailesi ile ilgili tüm kayıtlar sahte. avusturya hükümeti ile ortak yapılan çalışmaya göre beer tam bir hayalet.

    - bir sonraki aşama daha da ilginç. 1966 yılında beer henüz 54 yaşında ike hapishanede aniden öldü. ölüm sebebi resmi raporlara göre kalp krizi. ilginç olan o zamana kadar bilinen bir kalp rahatsızlığı da yok.

    - zehirlenmeden şüphelenilmiş, ama kesin bir kanıt bulunamamış. ancak burada o zamanlar adli tıp teknolojisinin şimdiki düzeyde olmadığını unutmamak gerek.

    - kesin olmamakla beraber dosyanın kapandığı tarih itibari ile israil istihbaratının kanaati şu : "beer başından beri kgb tarafından ikmal edilen, ve israile gönderilen bir sızma ajanı. hikayesini yazan da kgb. büyük ihtimalle avustrya'da sol kanat partilerde çalışırken işe alındı."

    - beer'in gerçekte kim olduğu, asıl adının ne olduğu hiç bir zaman bulunamadı.

  • sıfırdı bir ara, sonrasında evlendim. mutlu olacağıma inancim yüzde yüzdü, boşandım. yani pek takılmamak lazım, sevgiler.

  • 4 şehit. sebebi ne olursa olsun, anne babalar biricik oğullarını, eşler biricik kocalarını varsa çocuklar biricik babalarını kaybettiler.

    ailenin biricik oğlu olan abimin de bir zamanlar askeri pilot olması sebebiyle yıllardır her "askeri uçak kazası" haberini korkuyla izlerdik. hala da öyle gerçi. bir haber duyuldu mu önce uçak tipi öğrenilmeye çalışılırdı, helikopter mi jet mi, jetse f4 mü, f5 mi, f16 mı vs. f16 ise korkuyla nerede düştü acaba denirdi, bizimkinin görev yaptığı yer değilse bir nebze rahatlanır (rahatlamak diyorum çok acı maalesef) ama içimiz cız ederdi. tanıdık çıkma korkusu sarardı bu sefer de insanı. sonrasında kim olursa olsun yüreğimize bir ateş düşerdi. özellikle de annemin. oğlunun uçuşu olduğu her gün, oğlu indim diye arayana kadar rahat etmeyen annem, çok iyi anlardı diğer anneleri, her kaza haberinde ağlardı, şehitler için ağlardı, geride kalanları için ağlardı ama en çok da anneler için ağlardı. hala da ağlar. ölen evlatlar için ağlar, anneler için ağlar, bir gün onun da başına gelecek korkusuyla, biricik oğlunu idealleri uğruna uçarken kaybetme korkusuyla ağlar.

    yine yandı yürekler. çok zor. allah ailelerine sabır versin.

  • benim açimdan bir olayi olan fotograflar. helikopterler, jakuziler, lamborciniler havada ucusuyor amk. ben de geçenlerde yapi kredi'den vadaa kumbarasi almistim içine para atiyordum. dum, ama kirdim attim simdi.

  • bir mekana giderken işletmecinin google yorumlarına verdiği cevaba bakarım. böyle saygısız cevap veren hiç bir işletmeciye para kazandırmam. yazarın haklı olup olmadığı ayrı bir olay. ama işletmecinin verdiği cevap tek kelimeyle rezalet.

    "arkadaşlar iletişim hatası yapmışlar. kusura bakmayın yine bekleriz" yaz geç. işletmecilik bilmeyen insanların mekanlarıma gitmeyin. yarın daha kötüsü başınıza gelir. geceniz zehir olur.

  • debe'ye giren entry;

    http://prntscr.com/84fuzz

    sukela modunda baslik altindaki entryler;
    http://prntscr.com/84fv1g

    seklinde rezalettir.

    baslik basima editi:

    basligi acan bozer c nickli suser ve 2. entriyi giren sqcym nickli suser ucurulmus. haliyle baslik bana kalmis.
    farkeden kisi ben degildim sadece ss'leri almistim bozer c telefondan girip alamadigi icin.
    onlar da neden ucurulmuslar bilemiyorum. ama dusununce ya icimizdeki irlandalilarin sikayetleri ya da basimizdaki dürüm sultaninin isidir demekten de kendimi alikoyamiyorum.

  • geçmiş oyunlardan çeşitli spoilerlar vardır. dikkatli olunuz.

    cyberpunk faciası diyenler için söyleyeyim şimdiden witcher 3 oyunu çıktığında da bug fest bir şekilde çıkmıştı, hem de hayvan gibi downgrade yiyerek. hele o at mekanikleri yok muydu? aman allahım 2015 yılında duvarlara kafa atacaktım ya bir hayvan her yerde türlü türlü bug'a girer mi?

    ama o zaman tabii cd projekt red firmasına sempati vardı. küçük firma ya olur öyle şeyler falan deniyordu. adamlar 2 sene içerisinde oyunu toparlayıp üstüne de resmen yeni bir oyunmuşçasına harika iki tane dlc çıkarınca herkes mevzuyu unuttu gitti. hatta neredeyse cdpr firmasına ''oyunu buglı çıkardığınız için teşekkür ederiz.'' falan diyecektik. tabii downgrade mevzusu unutulmadı ama sineye çektik diyelim hehe. cyberpunk'da ise sineye çekecek bir şey kalmadı. hem firma hayvan gibi büyüdü hem witcher 3 gazı vardı, hem kullanıcı dostu imajları perçinlenmişti, hem de insanların ''bu işi yapsa yapsa cdpr'' yapar algısı vardı. hepsini yerle yeksan ettiler çok şükür.

    bu oyundaki karakter kedi okulundan olacak onu anladık çünkü madalyon onlara ait. ciri ile oynama olayı biraz witcher mekaniklerine ters gelir diye düşünmekteyim. yani belki değiştirirler belki evrim geçirtirler onu bilmiyorum ama witcher 3'deki haliyle ciri çok oynanabilir durmuyor. ışınlanma özelliği falan var, bir de ışık hızında combo saldırı falan çıkarabiliyor. bunun yanına da bizim witcherların simya mekanikleriyle büyü mekaniklerini de verirsen karşımıza god mode açmış bir ciri çıkacak. yani istediğin düşmanı koy karşısına, ciklet gibi çiğner atar bu kız. e bunu komple silip baştan karakter mekaniklerini yazarsan ya da özelliklere nerf getirirsen o zaman da ciri'nin ''aşırı güçlü ve tehlikeli seçilmiş kız'' karakteri çöp olup gidecek. hele ki witcher 3 oyunundan sonraki bir dönem anlatılıyorsa aboovvv.

    ciri'yi yan ''baş'' karaktermişçesine gösterip başka bir witcherla yolumuza devam edebiliriz. (eskilerden olabilir ya da yepyeni biri olabilir.) burada da witcher 3'ün canon sonu ortaya çıkar ve hayır eskisi gibi önceki kayıt mekanizmasından devam edemezler çünkü yeni witcher oyunu eskisi gibi çüktü mü çükmedi mi? ya da letho'yu öldürdü mü öldürmedi mi? gibi bir şeyle sınırlı kalmaz. çünkü burada ciri'in imparator olup olmaması tadında öküz gibi bir ayrım var. yani witcher 3, bir önceki oyunun kaydından devam ettirildiğinde bütün oyun hayvan gibi değişmiyordu. birkaç sahne, diyalog ve görevin iç yapısı değişiyordu sadece. bütün bir oyun deli gibi değişmiyordu. e bu kısım da öyle iki diyalog birkaç sahneyle işi toparlamak güç çünkü komple bir imparatorluk hikayesi var işin içinde. o yüzden witcher 3'ün canon bitişini gösterirler bize diye düşünüyorum. zaten cyberpunk oyununda 3 tane farklı faction yaratıp, ''hepsiyle apayrı bir deneyim yaşayacaksınız.'' sözünün, finalde nasıl sonlandığını hepimiz biliyoruz değil mi? bu sebeple bir daha aynı topa girmezler diye düşünüyorum. aynı naneyi resident evil 6 oyunu da yemişti. 3 farklı ana hikaye örgüsüne 6 farklı karakter eklemişlerdi. (co-op diğer karakterler oynanabiliyordu.) ''benzersiz bir deneyim'' diye de bir ton reklam... sonuç? epic fail bir oyun. bir tek leon'un oyun gidişatı gerçekten resident evil'a az buçuk benziyordu. diğerleri zaten şaka gibiydi. leon'un oyun gidişatı da öyle ahım şahım değildi de az buçuk işte tutturabiliyordun. 3 farklı campaign yazacaklarına, leon'un senaryosuna adam akıllı yüklenilseydi, belki o zaman adam akıllı bir şeyler çıkabilirdi. o da diğer campaign'lerin kurbanı oldu hehe. bir daha da bu topa girmediler zaten. abi bu alana girilmez ya. girmeyin yani bir daha lütfen. 88 ayrı gidişat yazacağınıza adam akıllı 2-3 farklı gidişat yazın, yeter. zaten witcher'dan, skyrim olmasını bekleyen de yok. oyun yapıları aynı değil.

    o yüzden benim sağlıklı bulduğum yapı yepisyeni bir karakterle oyunu oynama üzerine kurulu olacak. ana bölgede ciri hikayesi olmadan ya da sadece birkaç yerde eskilere selam duruşu olacak şekilde geralt ile anılarak yola devam edilirse sağlıklı bir sonuç alınır gibi geliyor. tabii bu dediklerim oyun ''witcher 3''sonrası geçerse böyle. zaten öncesinde geçecekse mevzunun önemi de kalmıyor. sonuçta kedi okulu açıldığında geralt daha piyasada yoktu, o yüzden hikaye öncesinde de geçebilir.

    tabii geralt'a selam çakmadan nasıl oyun yapacaklar orası da ayrı bir merak konusu. witcher evreni geralt ile bütünleşti gözümüzde. dante olmadan dmc düşünün mesela. nasıl? bok gibi değil mi? arada bir nero'yu kaktırmaya çalışıyorlar ama çoğu fan için mevzu tam oturmadı hala. o yüzden insanın içi bir garip oluyor haliyle ama geralt'ın hikayesi de sonlandı yani. şimdi gelip de ''kedi okulu hedef saptırmaydı, ahanda geralt'' mevzusu çekerlerse, garip olur. geralt'ın hikayesi çok güzel bir oyunla taçlandı ve güzel sonlarla bitti. bunu çevirirlerse ya da ''farklı maceralara yelken açan geralt'' hikayesine döndürürlerse büyük risk almış olurlar. çünkü cyberpunkdan ötürü mimli olan firma, oyuna geralt'ı koyarsa beklentiyi 10 kat arttırmış olur ve şayet altından kalkamazlarsa, firmanın sonu gelmiş olur.

    o yüzden karışık sinyaller alıyorum oyundan. ne diyelim, başarılar şimdiden.

  • twitter'ı daha etkili nasıl kullanabiliriz?

    mart 2022 verisine göre, 1,3 milyar hesabın olduğu ve günde ortalama 500 milyon tweet atılan bir ortamda, aranılan bilgiye ulaşmak gerçekten zahmetli ve yorucu olsa gerek.

    bu yüzden twitter'daki arama kutusunda bize spesifik olarak bir bölge, tarih, dil veya kullanıcı açısından arama yapabileceğimiz bazı formatlara ihtiyacımız var.

    başlamadan önce şu bilgileri de vermem gerekiyor.

    "araba" ve araba olarak iki ayrı şekilde arama yapabiliriz. tırnaklı şekilde arama yaparsak, karşımıza içinde araba geçen tweet'ler çıkar, tırnaksız şekilde arama yaparsak hesap isminde, kullanıcı adında alakalı ya da alakasız içinde araba geçen her şeyi gösterir. bu yüzden çoğu aramayı tırnaklı bir şekilde "araba" yapmanız daha verimli olacak.

    1) bölge bazlı arama yapabilme

    örneğin bir bölgede doğal afet oldu ve gelişmeleri takip etmek için o bölgeden atılan tweet'leri görmek istiyorsunuz. bunun için arama kısmına geocode ifadesini ekleyip o bölgenin enlemini, boylamını ve yarıçapını yazıp aratabilir ve atılan tweet'leri görebilirsiniz.

    *burada önemli olan atılan tweet'lerin bölgedeki yarıçapını iyi ayarlamak. mesela sel felaketi için 50km yeterliyken, deprem için yarıçapını minimum 150km olarak ayarlamalısınız ki karşınıza daha iyi sonuçlar çıksın.

    örneğin muğla ilini ele alalım;

    enlem: 37.24865
    boylam: 28.44357

    şablon: "deprem" geocode 37.24865,28.44357,150km

    yukarıdaki şablonu aratırsanız, muğla merkezinin ~150km yarıçapında, içinde deprem geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    püf noktası: arama ekranında "en son" yazan yere tıklarsanız anlık olarak atılan tüm tweet'ler birer birer ekranınıza düşer.

    *bir bölgenin, ilçenin veya köyün, enlem ve boylamını google earth üzerinden veya enlem ve boylamı gösteren herhangi bir harita uygulamasından/sitesinden öğrenebilirsiniz. eğer sonuç çıkmıyorsa muhtemelen yanlış enlem ve boylam girmişsiniz demektir.

    2) tarih bazlı arama yapabilme

    diyelim ki araştırmanız için spesifik bir tarihe ihtiyacınız var. örneğin 30 haziran 2021 - 1 temmuz 2021 arasında atılmış tweetleri görmeniz gerekiyor.

    bunun için arama yapacağınız kelimenin yanına bir boşluk bırakıp;

    until:yyyy-ay-gün (boşluk) since:yyyy-ay-gün formatını kullanmanız gerekiyor.

    until: bitiş tarihi
    since: başlangıç tarihi

    ancak bunu şablona uygun şekilde yazmanız gerekiyor. örnek olarak;

    şablon: "istanbul" until:2021-07-01 since:2021-06-30

    bu şekilde yazıp aratırsanız, 30 haziran - 1 temmuz 2021 tarihleri arasında, içinde istanbul geçen tüm tweet'ler karşınıza çıkar.

    *eğer şablonda gösterdiğim istanbul'daki tırnakları kaldırırsanız, bu sefer kullanıcı adında ve hesap isminde istanbul kelimesi geçen kişileri de gösterir.

    3) dil bazlı arama yapabilme

    diyelim ki sadece ingilizce yazılan ama içerisinde istanbul geçen tweetlere ihtiyacınız var.

    bunun için arama kutusuna "istanbul" (tırnaklı şekilde) yazıp boşluk bırakıp, yanına "lang:en" yazarsanız (tırnaksız olarak), içerisinde istanbul geçen tüm ingilizce tweetleri görebilirsiniz.

    şablon: "istanbul" lang:en

    aşağıda farklı dil için arama yapabileceğiniz formatları bırakıyorum.

    lang:en - ingilizce
    lang:tr - türkçe
    lang:ru - rusça
    lang:de - almanca
    lang:fr - fransızca
    lang:es - ispanyolca
    lang:pl - lehçe

    4) kullanıcı bazlı arama yapma

    diyelim ki bir hesabın tweet'lerine bakmanız gerekiyor ancak bu hesabın tek tek inceleyemeyeceğiniz kadar fazla tweet'i olsun. (örneğin 5bin tweet) tek tek aşağıya inip geçmişte attığı tweet'lere bakmak yerine tarih bazlı aramayı kullanarak bu durumu kolaylaştırabilirsiniz.

    bu durumda arama kısmına from:kullaniciadi + boşluk + tarih formatını yazarak arama yaptığınızda, o kullanıcının belirlediğiniz tarihler arasında paylaştığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar karşınıza çıkar. böylece zamandan ve emekten tasarruf etmiş olursunuz.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11

    bu şablona göre kullanıcının 11 ocak - 11 şubat 2022 tarihleri arasında attığı tüm tweet'ler ve aldığı tüm yanıtlar gözükür.

    eğer kullanıcının aldığı yanıtları görmek istemiyor ve sadece kullanıcının attığı tweet'leri görmek istiyorsanız sonuna filter:replies ibaresi ekleyin.

    şablon: from:natgeo until:2022-02-11 since:2022-01-11 filter:replies

    *kullanıcı bazlı arama yaparken, hesabı gizli olanların tweet'lerini göremezsiniz. ancak herkese açık olan hesapların, aradığınız kullanıcıya verdiği yanıtları görebilirsiniz.