hesabın var mı? giriş yap

  • zamana ayak uyduramayan eski kafalı insanların "madem bu işlere kafamız basmıyor, o zaman kafası basanların işine çomak sokalım" demesidir.

    tipik ortadoğulu kafası işte.

  • ben bir anne olarak dün çok ağladım.

    marketten aylık alışveriş yapıyoruz. biz aldıklarımızı paketlerken arkamıza bir kadın geldi kucağında bebeği ile, bir şeyler konuştu duyamadım da, o an odaklanamadım poşetlerle uğraştığım için. gitti.

    çıkışta paketlerle servise bindik bekliyoruz. aynı kadını gördüm uzaktan kesiyorum, bebek maksimum 5-6 aylık. sürekli ağlıyor. kadın hoplatıyor, zıplatıyor kucağında sallayıp sakinleştirmeye çalışıyor. eşime "2 tane süt alalım da verelim" dedim. kadının bir talebi olmadığı için yanlış anlayabilir diye düşündük almadık.

    hala servisi bekliyoruz, hala kadını kesiyorum. çocuk sürekli ağlıyor. kadın susturamadı. bu sefer yoldan geçenlere "abla bakar mısınız? para istemiyorum lütfen bakın" demeye başlayınca fırladım gittim yanına.

    bebeğin biberonu cammış. elinden düşürmüş kırılmış sabah. akşam 8 den bahsediyorum bu arada. çocuk sabahtan beri aç. marketten biberon alıp geri bırakmış parası yetmediği için. öyle mahçup ki.

    biberon 30 tl. 30. 1 paket sigara parası. lanet olsun 30 tl.

    yanıma aldım gittik biberonu aldık, mama içiyor mu dedim, mama da alayım diye. alamıyoruz abla dedi. alışmasın dedi.

    bebek. alışmasın. kalbimi acıtıyor.

    mama alayım dedim, burada bulamam sıcak su dedi. süt veriyorum dedi.

    2 kutu laktozsuz süt, bir tane de biberon aldım.

    allah'ım o çocuk boncuk gibi. kapkara saçlar kapkara gözler. bir de güleç.

    "ya senin karnın mı acıktı yavruuum" diyorum gülerek, o da kıkır kıkır gülüyor. dişi bile yok. dünyadan haberi yok. karnı aç ama gülüyor.

    bir çorabı mavi, bir çorabı turuncu.

    adı paşa.

    cok cok emdi sütü, kurban olurum.

    paşa, paşalar gibi ömrün olsun.

    annesi ben giderken arkamdan "senin kızını da allah bağışlasın, yavrularımız açlık ne bilmesin, çok teşekkür ederim" dedi.

    yavrularımız açlık ne bilmesin gerçekten de.

    bir anneyi 30 liralık biberon, bir bebeğin zaruri ihtiyacı olan süt/mama için iki büklüm yollarda dilenmeyi reva gören insanlar da yerin dibine batsın.

    paranız da batsın, pulunuz da, aç gözlülüğünüz de.

    ben de anneyim. çok kanıma dokundu. gerçekten çok ağladım. servise bindim, eve gelene kadar ağladım. kızıma baktım. ne kadar şanslı olduğunu düşündüm. paşa, çok şanslı ol dilerim ki. hiç aç kalmayacak kadar şanslı ol bebeğim.

  • geçen hafta nikolay çavuşesku'nun son konuşmasını izledim. hani peşinden halkın hükümet binasını basıp çavukesku'yu helikopterle kaçmak zorunda bıraktığı ve üç gün sonra da yakalayıp kurşuna dizdiği.

    çavuşesku son konuşmasında hala ısrarla "bunlar emperyalist güçlerin, dış mihrakların oyunu" diyor.

    güzel kardeşim, halktan binlerce kişi ölmüş. halk kendisinden binlerce kişi öldüğü halde dış mihrak oyununa gelmek istiyorsa, bu oyuna razıysa, senin görevin o ülkenin yönetimini senden daha iyi yaptığı, halkla daha iyi iletişim kurduğu ortada olan dış mihraka devretmektir.

    düşünsene önünde 10 kişi var 9'unu ölüme yolluyorsun ve kalan bir tane diyor ki "ben sana hala inanıyorum abi". böyle gücü ve karizması olan bir mihraka karşı senin diyeceğin ne olabilir? eğer dış mihrak bu kadar güçlüyse bu mücadeleyi sürdürmek sadece daha çok insanın ölmesine sebep olur.

    diyor ki çavuşesku: "bunlar halkı fakirleştirmek, işsiz bırakmak, ekonomik gücümüzü kırmak, romanya'yı bölmek isteyenlerdir". e halk ikna olmuş sana ne ki? sana ne? madem "dış mihrak" adında bir sorumlu var, ve bütün olan bitenin sorumluluğunu üstüne alıyor, bırak gerisini onlar düşünsün. sen niye ısrar ediyorsun senden güçlü olduğunu kanıtlamış mihraklarla mücadele etmeye?

    eğer halkının özgürlüğünün tehdit altında olduğunu düşünüyorsan o zaman o mihrak kimse ona savaş açarsın, "ama bazı mihraklar" deyip durmazsın. mihrak bir ülke değilse o mihrakın olduğu ülkeyi uyarır ultimatom çeker yine ülkeye savaş açarsın. yok savaş açacak kadar elinde hangi mihrak olduğuna dair net bir bilgi yoksa da o zaman o "mihrak" lafını ağzına almazsın. hayret bişi ya.

  • algıyı diyorsun, bari kendim kandırıp bir şekilde yola getireyim. o da yok. nevizade'ye gidiyorsun, halkalı gibi geliyor. halkalı'ya gidiyorsun, dudullu gibi geliyor ortam. dudullu'ya gidiyorsun, istoç gibi geliyor her yer. ben hayatımda istoç'a gitmedim ama dudllu bana istoç gibi geliyor. bazen de bayrampaşa gibi geliyor, çok samimiyim. bunun tam olarak ne olduğunu ve çaresini bilen varsa insaniyet namına. geyik yapmıyorum, böyle ciddi bir mevzunun geyiği olmaz çünkü.

  • rezalet puanım 10000/10.

    net sözlükte okuduğum en büyük rezalet.

    umarım adalet* yerini bulur. gündemde kalması gereken rezalet

  • günlerden bir gün, köylerden birinde bir çiftçinin eşeği kör kuyuya düşer.

    eşek saatlerce acı içinde kıvranır ve bağırır. sesini duyan sahibi gelip baktığında zavallı eşeği kuyunun dibinde görür.

    çaresiz çiftçi köylüleri yardıma çağırır. köylüler kör kuyudaki eşeği kurtarmak için ne yapacaklarını düşünürler ama sonuçta onu kurtarmanın imkânsız olduğuna ve bunun için çalışmaya değmeyeceğine karar verirler. tek çare, kuyuyu toprakla örtmektir. herkes ellerine aldığı küreklerle etraftan kuyunun içine toprak atar.

    zavallı hayvan, üzerine gelen toprakları, her seferinde silkerek dibe döker. bir süre sonra ise ayaklarının altına aldığı toprak sayesinde her an biraz daha yükselir ve sonunda yukarıya kadar çıkar. köylüler kuyudan dışarı çıkan eşeğe çok şaşırır. işte hayat da bazen bizim üzerimize yüklenir ve üzerimiz toz toprakla örtülüyormuş gibi olur.

    bunlarla baş etmenin tek yolu, yakınıp sızlanmak değil, düşünüp silkinmek ve kurtulmak, aydınlığa adım atmaktır. kör kuyuda olsak bile.

  • amaçlarının olmaması.

    büyümeyi bekliyorlar resmen, saçma sapan şeylere ilgi göstermeler falan. geçen bir bebek gördüm mesela sırt üstü yere uzanmış tavana bakıp gülüyor. korktum lan resmen kime gülüyor bu diye. hemen uzaklaştım oradan. kaç aylık insan sonuçta, kendi başının çaresine baksın az.

  • arşimet'in hamama gitmesine, dolayısıyla suyun kaldırma kuvvetinin doğasını keşfetmesine sebep olmuş kişidir.

    günümüzde evreka hikayesinin doğruluğunu kanıtlayan kesin bir hikaye olmadığı için hikayenin birçok farklı anlatımı mevcuttur. benim favorim ise arşimet'in karısının da hikayeye dahil olduğu versiyondur.

    efsaneye göre bir gün siraküza kralı hiero kartacalılara karşı kazandığı galibiyetlere teşekkür olarak tanrılara hediye edilmek üzere saf altından bir taç yaptırmak ister. bunun için belirli bir miktar saf altın tartar ve bu altını işlemesi için bir kuyumcuya verir.

    kuyumcu hiero için harika bir taç yapar ve tacı kendisinden istenilen günde hiero'ya teslim eder. hiero tacı tartar ve tam olarak kuyumcuya verdiği miktarda altına eş ağırlıkta olduğunu görür. tacı çok beğenen hiero, kuyumcuya yüklü miktarda ödeme yapar.

    tacı tanrılara sunacağı seremoni tarihine birkaç hafta kala hiero kuyumcu hakkında dedikodular duymaya başlar. dedikoduya göre kuyumcu hiero'nun kendisine verdiği altını yalnızca tacın dış kısmını kaplamak için kullanmış, kalanı için ise eş ağırlıkta gümüş kullanmıştı. yani kuyumcu saf altını iç ederek hiero'yu dolandırmıştı.

    hiero tacı kırıp saf altından yapılıp yapılmadığını anlayabilirdi. ancak bunu yaptığı zaman eğer altın saf çıkarsa hem taç ziyan olacak, hem de tanrılara sunacağı hediyeyi zamanında sunamayacağı için tanrılara karşı suç işlemiş olacaktı. bu sebepten hiero'nun tacın saf olup olmadığını tacı kırmadan anlayabilmenin bir yolunu bulması gerekiyordu.

    bu problemin çözümü için ülkedeki matematikçileri araştıran kral sonunda arşimet'i huzuruna çağırıp "sen zeki adamsın, arşimetsin sonuçta, bulursun bunun çözümünü" diyerek arşimet'e görev verir. arşimet'in görevi tacın saf altın olup olmadığını tacı kırmadan anlamanın bir yolunu bulmaktır.

    arşimet haftalarca gece gündüz uyumadan düşünür, düşünür, düşünür de düşünür. ancak bir türlü çözüm yolu bulamaz. ne hesap yapsa elinde patlar. ne yol denesene hatalı olur.

    bir süre sonra arşimet problemi takıntı haline getirmiştir. başka hiçbir şey düşünemez. geceleri yatakta bir sağa bir sola döner. uykusuzluktan gözleri şişmiştir ve konuşması bile bozulmuştur. seremoni günü yaklaştığından arşimet'in zamanı gittikçe azalmaktadır.

    bu durum sadece arşimet'i değil, aynı zamanda arşimet'in karısını da rahatsız etmektedir. arşimet huzur bulamadıkça karısının da huzuru kaçar. arşimet rahatsız oldukça karısı da rahatsız olur.

    günün birinde arşimet'in karısı kafası iyice allak bullak olmuş kocasına gidip " çok fazla düşünüyorsun ve zihnin sırf bu yüzden düzgün çalışamıyor. başkaları için harcadığın zamanı birazcık da kendin için harcamalı ve bir günlüğüne de olsa dinlenmeye çalışmalısın" deyip kocasını rahatlaması için hamama gitmeye ikna eder.

    karısının bakış açısına saygı duyan arşimet sözünü dinleyerek hamama gider. üstünü başını çıkarıp rahatlamak için bir küvetteki suyun içine girdiğinde suyun bir miktar yükseldiğini ve kenarlardan bir miktar taştığını fark eder.

    bir süre düşünüp "acaba ben değil de başka bir şey girse ne kadar taşar bu su?" diye sorular sorar. sorularının neticesinde kralın problemini bu yolla çözebileceğini fark edip buldum anlamına gelen "evreka!" çığlıklarıyla çırılçıplak vaziyette eve kadar koşup ismini sonsuza dek yaşatacak olan buluşunu herkesten önce ona hamama gitme fikrini veren karısına söyler.

    bugün arşimet'in değeri biliniyor ancak arşimet hakkındaki biyografiler günümüze ulaşamadığı için arşimet'in karısının kim olduğu bilinmiyor.

    böylelikle arşimet'in karısı tarihi bir kişilik olarak değil, kimilerince gerçek olan bir efsanenin kilit noktası olarak hatırlanıyor.

    bu hikayeden de şu sonuç çıkıyor:

    akıl sormada hiero gibi, eş seçmede arşimet gibi ol.

  • alex: palmeiras, cruzeiro, parma, fenerbahçe

    # brezilya kupası (1998)
    # copa libertadores (1999)
    # uefa şampiyonlar ligi çeyrek finali (2008)

    * turkcell süper lig : (2005, 2007, 2011)

    hagi: steau bükreş, real madrid, brescia, barcelona, galatasaray

    # avrupa süper kupa (1986, 2000)
    # uefa kupası (2000)
    # uefa şampiyonlar ligi finali (1989)
    # uefa şampiyonlar ligi yarı finali (1988)
    # uefa şampiyonlar ligi çeyrek finali (1991, 1995, 2001)
    # fifa kulüpler dünya kupası finali (1986)
    # uefa kupası yarı finali (1992, 1996)

    * türkiye süper ligi şampiyonluğu (1997, 1998, 1999, 2000)

    valla bence çok şey ifade ediyor.