hesabın var mı? giriş yap

  • sen bilimde çığır aç, geceni gündüzüne katıp çalış ve sonunda dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birine çözüm bul, insanlığa katkı sağla ama sana gelen ilk soru kürt musun arap mısın olsun. ve bu soruya kızdığın için de tek yaptığı yemek içmek tuvalete gitmek gibi yaşamsal fonksiyonları gerçekleştirmek olan adamlar tarafından ırkçı diye yaftalan. insanların büyük bir kısmı gerizekalı. tüm kalbimle inanıyorum buna.

  • akabindeki 3 4 gün boyunca devam edecek olan sıçamama hadisesinin başlangıcıdır. mecaz falan değil abi, bi şey oluyor sıçamıyorsun. başka yerlerde askerlik yapan arkadaşlara da doğrulattım onlarda sıçamamışlar. biz pasta kesmiştik ersoy sıçtı diye. öncü birlik oldu o bize, sonra hepimiz kahramanca sıçmıştık. ne günlerdi bea.

  • iş güvenliği uzmanı a.b. sanki olayın sorumlusu gibi çoktan gözaltına alınıp tutuklanmış bile. ilgili savcı ve hakim 6331 sayılı kanunu açsın okusun; işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmasından "işveren sorumludur". daha işveren ifade bile vermemiş deniliyor. işin ciddiyetine bakar mısınız?

    adamın sahibi olduğu fabrikada deprem etkisi yapan bir patlama oluyor, insanlar ölüyor ama daha ifadesi bile alınmamış.. bu nasıl bir hukuk sistemidir, nasıl bir adalettir acaba? bu kişinin dokunulmazlığı mı var?

  • 2011 yılında yapılan hesaplamalara göre ilk yıl için paranızla kayıt yaptırmanız gerekirse, okulda ihtiyacınız olan malzemelerle beraber ödemeniz gereken para 26.816 sterlindir. enflasyonu da hesaba katarsak bugünkü 34.824 sterlin'e denk gelmektedir.

    ancak büyücülük dünyasında öğrenciler eğitim için ödeme yapmamaktadır, okul ücreti sihir bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. j.k. rowling attığı tweet'te bunu doğrulamıştır. ancak öğrenciler okulda kullanacakları malzemeler, okul gezilerinde harcayacakları paralardan kendileri sorumludur.

    2021 yılında oxbridge learning tarafından yapılan hesaplama, öğrencilerin okul ücreti haric 7 yıllık eğitim boyunca yapmaları gereken harcamaları ortaya koymuştur.

    hesaplamaya ingiliz büyücülük dünyasının para birimleri ve karşılıkları ile başlanmış. üç çeşit para buluyor, bunlar knut(bronz), sickle (gümüş) ve galleon(altın)
    görsel

    1 galleon, 17 sickle ya da 493 knut'a eşittir.
    görsel

    j.k. rowling'in açıklamasına göre 1 galleon, harry potter'ın okula başlığı dönemde 5 sterline denk gelmektedir.

    2021'deki hesaplamaya göre 7 yıllık eğitim boyunca:

    ¦ kıyafetler için harcanacak para: 505,17 sterlindir.
    görsel

    1991'de, harry ve arkadaşları ilk cübbelerini alırken, hogwarts öğrencileri tarafından giyilen üç takım cübbe 14 galleon ve 2 sickle'a (70,59 £) mal oluyordu. 2021'deki karşılığı ise 161,65 sterline denk geliyor.

    hogwarts'ta okurken şapkaya, eldivenlere ve kışlık pelerine de ihtiyacınız olmaktadır. bunların hepsi birlikte 181,87 sterline mal olmaktadır. dördüncü yılda katılacağınız yule balosu için alacağınız cüppe ise 161,65 sterlin tuttacaktır.

    ¦ ekipmanlar ve baykuş için harcanacak para: 1.683,15 sterlindir.
    görsel

    büyücülere sunduğu muazzam güce rağmen asalar oldukça uygun fiyatlıdır. 1991'de harry ollivanderstan asasını alırken 7 galleon yani 35 sterlin ödemiştir. 2021 yılı için karşılığı 80.15 sterlindir. (16 galleon ve 15 knut)

    orta kalite bir uçan süpürge için ödeyeceğiniz para ise 229 galleon yani 1.145 sterlindir. muggle arabaları ve bisikleri gibi süpürgelerin fiyatları da özelliklerine göre değişmektedir.

    ¦ ders kitapları için harcanacak para: 938,90 sterlindir.
    görsel

    1991'de, flourish and blotts'tan alınan ders kitapları ortalama 1 ila 5 galleon'a mal oluyordu. öğrencilerin 34 farklı kitap satın alması gerektiği ve enflasyon hesaba katıldığında 2021 yılı için kitaplar için harcanacak para 938,90 sterline denk gelmektedir.

    ¦ genel harcamalar: 572.50 sterlindir.
    görsel

    hogwarts'ta oda ve yemek için ödeme yapmanız gerekmese de, lar ve bertie botts beans veya weasley ikizlerinden şaka malzemeleri almak için para ödemeniz gerekmektedir. öğrenciler, üçüncü sınıftan itibaren hogsmeade'e gidebilir burada kaymak birası içmek için yine ödeme yapmak zorundadırlar.

    hogwarts'ta harcayacağınız para ne kadar şekerleme tükettiğinize bağlıdır. 90'larda harry ve sınıf arkadaşlarının yılda yaklaşık 10 galleon harcayacağı düşünülmüştür. bu yıllık 50 sterlin, 7 yılda 350 sterlin ve enflasyon hesabı ile 2021 için 572,50 sterline eşittir.

    seyahat giderleri için harcanacak para ise: 3.637,20 sterlindir.
    görsel

    öğrencilerin yılda tatiller de dahil olmak üzere en az 4 kere yolculuk yapacağı üzerinden hesaplanmıştır. bilet ücretleri kitap ve filmlerde belirtilmediği için platform 9 3/4'ün bulunduğu londra'dan, hogwarts'ın bulunduğu iskoçya'ya bilet fiyatları kullanılmıştır. sefer ücreti ise 129,90 sterlindir.

    tüm bunlar hesaplandığında 2021 yılı için hogwarts'ta 7 yıllık harcamalarınız toplamda 7.336,92 sterlin tutmaktadır. 2022 yılı için anflasyon hesabını da kattığınız da bu tutar 7.630,40 sterlin etmektedir. türk lirası karşılığı ise 15 haziran 2022 itibarıyla 158.712 tl'dir.

    türkiye'de özel bir okuldaki 1 yıllık eğitim ücreti karşılığında hogwarts'ta 7 yıl geçirmek nereden bakarsanız bakın bedavadır.

    not: 2011 yılındaki hesaplamada sadece ilk yılın yan giderlerinin 8.008 sterlin olduğunu görüyoruz. enflasyon hesabı ile bugünün 10.970,96 sterlinine yani 228.195 tl'sine denk geliyor. ancak o hesaplama yapılırken galleon/sterlin kuru kullanılmamış, ürünlerin direkt olarak sterlin fiyatları değerlendirilmiştir. bu nedenle de ortaya çok da doğru bir hesap çıkmamıştır.

  • akıldan şu düşünceleri geçirendir:

    -emeklidir.
    -işsizdir.
    -öğrencidir.
    -izindedir.
    -sporunu yapıp, kahvaltısını edip işe öyle gitmiyordur heralde.
    -kesin işsizdir.
    -hem benden geç işe gidip hem de daha çok kazanmıyordur di mi lan?
    -lütfen kazanmıyor olsun lan.
    -o da işten çok geç çıkıyordur kesin.

    neyse ki işe vardığınızda düşünecek daha iğrenç şeyleriniz olacak.

  • yalın üretim felsefesinin ana unsurlarından biridir. bir kurumdaki tüm çalışanları kapsayan sürekli iyileştirme faaliyetlerini ifade eder. iyileştirmeler bir anda devrim niteliğinde değil, küçük adımlarla her defasında bir önceki standartı aşacak şekilde yapılmaktadır. her defasında yeni belirlenen standart yeterli görülmeyip onun da daha iyisi için çözümler aranmaktadır. kaizen uygulamalarındaki öneriler; işi kolaylaştırmak, işi daha güvenli ve/veya üretken hale getirmek, ürün kalitesini yükseltmek, zamandan veya yoldan veya paradan tasarruf etmek gibi hedeflerden herhangi biri veya birkaçına uygun düşmelidir.

    kazien uygulamalarının en önemli özelliği, kurumdaki tüm çalışanların yaratıcı potansiyeline saygı duymasıdır. özellikle işçilerin fikir ve önerilerine çok değer verilir. kaizen felsefesi ve uygulamaları -organizasyon ve hiyerarşi bakımından- kurumdaki en alt düzeydeki çalışanlara söz hakkı verdiği ve hatta onların önerileriyle süreçleri değiştirdiği için demokratik, katılımcı bir ortam yaratır. bu katılımcı ortamda kurumdaki tüm çalışanların kuruma aidiyet duyguları gelişir. çalışanlar her sabah işe küfrederek değil heves ve heyecanla giderler. özetle, kaizen 'bir makinanın yükleme ve ayar süresini 6 dakikadan 2 dakikaya indirmek'ten çok daha fazlasını ifade eder.

  • memleket kalburüstü müzik düşkünleri için hala büyük bir eksikliği doldurduğuna inandığım ve benim de çıkmaya başladığından beri sık sık yararlandığım, katkıda bulunanlardan bir kısmını tanıdığım ve çok sevdiğim bu dergi hakkında bir buçuk yıl kadar önce şöyle bazı notlar almıştım. güncellenmiş bir halinin burada da bulunmasında fayda olduğunu düşünüyorum:

    temcit pilavı gibi her üç beş ayda bir ısıtılıp ısıtılıp önümüze sürülen yaşını başını almış, dertli, yalnız, karizmatik şehir müzisyenlerini derginin her kapağında görmekten artık sıkıldım. nick cave, tom waits, leonard cohen, bob dylan, morrissey.. 90ların ortasından beri kaybedenler kulübü, karga bar, trip, bir ölçüde de radyo eksen bu çoğunu benim de sevdiğim adamları babasının oğluymuş gibi öyle bi gazladı ki heriflerden komisyon alıyorlar diye şüphelenir oldum. bu adamların ortak özellikleri de hepsinin kendilerini çok güzel ifade edebilmeleri, şarkı sözlerinin şiirsel değerinin olması vs. aslında özünde beyaz, şehirli, heteroseksüel adamın sorunlarını süper anlatıyor olmaları. şimdi beyazlığım belki tartışılır da bu gruba dahil bir adam olarak inanın ben de dünyanın en mutlu insanı değilim, her gece memleketin, dünyanın ve kendimin bi sürü sorununu düşünmekten uykularım kaçıyo vs. ama rock müzik sadece bunlardan zamanında bahsetmiş melankolik abiler kulübü mü? bi frank black'in, bi bryan ferry'nin, bi jonathan richman'ın, bi david byrne'ün bütün suçu yaşama sevinçlerini dile getirebilmiş olmaları mı? bu adamların roll kapağında yerleri yok mu? ben roll'un kapağında neden misal bir james brown ya da gil-scott heron görmüyorum? ali g'nin sorduğu gibi is it becuz' i iz black? roll politik olma iddiasında bir dergiyse bu adamların müziği morrissey'înkinden daha mı az politik? gil scott heron revolution will not be televised'dan ibaret değil abiler, onu arka kapağa layık görmüştünüz bir kez. ya da say it loud i'm black and i'm proudun ardındaki sosyal koşulları deşmek çok mu uncool olur? tiraj biraz düşer orası kesin.

    ayrıca şöyle de bir mesele var. ben doksanlarda melody maker ve nme okurken dikkatimi çeken bir şey vardı. ne kadar iyi olursa olsun bu dergiler gruplarını dağıtıp ticari amaçlarla solo giden kimseye prim vermezlerdi. ama demo aşamasında bir sürü gruba onca sayfa ayırırlardı. yeni gruplara verilecek destekte en büyük pay hala müzik dergilerine ve genel olarak basına düşüyor. roll dergisi ise dandadadan'la röportaj yapmak için albümün çıkmasını bekliyor. bu hareket satış kaygısı gütmüyor da ne güdüyor? politik olmak yalnızca muhalif ya da her nevi entelektüel söz yazabilen müzisyeni bağrına basmak değildir kanımca. müzik mainstream'e karşı sound oluşturabildiği noktada muhaliftir, sözü olsa da olmasa da, sözleri kötü de olsa.. basına da onları tanıtmak düşer, tarihteki kendi favorilerinden bir kulüp oluşturmak değil. sakareller'i, ankaralı grupları, kırık çizgi'yi, rumblefish'i, the raws'u, ddr'yi roll ne zaman yazacak merak ediyorum. evet doğru, bu ülkede yeni müzikleri kökeninden bihaber dinleyen koskoca bir kitle var ama tarih içinden kişileri seçerek değil, süreç üzerinden anlatılmalı. yoksa o tarih pembe boyalı evde dünyaya gelen rockstarların tarihi olacak ki bunu da resmi söylemle barışık olmadığını iddia eden bir dergi olarak en son roll ister herhalde.

  • pokemon'un filminde arkada$in salonu dolduran milyonlarca bebeye ettigi "allaam pikachu cikacak $imdi! en sevdigim pokemon! pikachu yu sevenler ayaga kalkip pikachu pikachu diye bagirsin!" feryadindan sonra salondaki butun bebelerin ayaga kalkip "pikachu pikachu" diye bagirmasi..

  • zapping yaparken tekrar bölümlerine denk geldiğim, kısa süre izledikten sonra şu soruyu sormama vesile olan dizidir. "arkadaş, neden herkes sürekli ramazan bayramının birinci günü gibi giyiniyor?"