hesabın var mı? giriş yap

  • ölü bedenin korunması için uygulanan bu iki işlem, sıklıkla karıştırılıp birbirinin yerine kullanılsa da aynı şey değildirler. dahası ikisi arasındaki fark, yalnızca bir adlandırma farklılığıyla da sınırlandırılamaz. bunu özellikle vurgulamak gerekiyor; çünkü birçok metinde tahnit, mumyalamanın osmanlıcası olarak geçmekte. oysa ne tahnit osmanlıca ne de mumya türkçe. ferit devellioğlu, "osmanlıca-türkçe ansiklopedik lûgat"'ında şunları yazar:

    tahnit: (arapça) ölüyü, bozulmaması için muayyen formül dahilinde ilaçlama.
    mumya: (farsça) tahnit edilmiş, hiç çürümemek üzere ilâçlanmış ölü.

    kaldı ki bu sadece türkçe'yle sınırlı bir kavramsal farklılık değildir. ingilizce'de de buna benzer bir ayrım bulunur ve tahnit embalming ile, mumyalama ise mummification ile karşılanır.

    gerek türkçe'deki gerekse de ingilizce'deki bu kavramsal farklılıktan da anlaşılacağı üzere bunlar aynı şey değildir. ikisi arasındaki temel farkları maddeler halinde sıralayacak olursak:

    1- tahnitleme, mumyalamayı da kapsayan bir genelliğe sahiptir. yani mumyalama, tahnitleme yöntemlerinden birisidir. mumyalama dışında onlarca tahnit yöntemi bulunur ve bunlar tarih boyunca ve kültürden kültüre değişiklik göstermiştir. bilinen en ünlü tahnit, lenin'in naaşına yapılandır ki 1924'den bu yana belli aralıklarla sürekli tahnitlenmektedir. ancak bunun dışında birçok örneği vardır. mesela, halen istanbul'da gösterilmekte olan body worlds sergisinde kullanılan da plastination adı verilen bir tür tahnitlemedir. ha bir de cryonics adı verilen ve sonradan tekrar diriltmek üzere ölülerin olduğu gibi dondurulduğu bir yöntem var ki, işte buna tahnitleme demek biraz zor. ancak bütün bu farklı yöntemlere rağmen, eski mısır'da uygulanan tahnit yöntemi olan mumyalama, hakkında üretilen çeşitli filmler, romanlar ve hikayeler nedeniyle daha bilinir olmuştur.

    2- tahnitlemede amaç, ölü bedenin bozulmasının geciktirilmesi yoluyla daha uzun süre muhafaza edilmesi, sanitizasyonu ve hatta teşhiridir. mumyamadaki amaç ise, ölü bedenin ölümden sonraki yaşam için muhafaza edilmesidir.

    3- tahnitlemede ölü bedenin iç organlarına dokunulmadan çeşitli kimyasal maddeler* zerkedilirerek* bozulma/çürüme geciktirilir. mumyalamada ise iç organlar dışarı çıkarıldıktan sonra beden sarılarak korumaya alınır.

    4- tahnitleme daha "insani"dir. mumyalama ise vahşicedir. beyin burun deliğinden ya da göz oyularak falan çıkarılır ki bak anlatırken bile içim ürperdi.

    5- tahnitleme modern yöntemlerle halen uygulanmaya devam etmektedir ancak mumyalama -en azından eski mısır'daki haliyle- artık uygulanmamaktadır.

    yukarıda tahnitlemenin kültürden kültüre değiştiğini söylemiştik. ancak islamiyette ölü bedenin gömülmesi zorunlu kılındığından, islami kültürün egemen olduğu coğrafyada bazı istisnalar dışında pek rastlanmaz. yine de amasya, aksaray ve niğde'deki müzeleri gezenlerin görebileceği gibi anadolu selçukluları kedilere varıncaya kadar mumyalamışlardır. osmanlı'da da tahnit bilinmekteydi. mesela macaristan'da ölen kanuni, tahnitlenerek istanbul'a getirilmiştir.

    bütün bu örneklerin dışında türkiye'de hakkında çok az şey bilinen ya da en az dillendirilen önemli bir tahnit işlemi daha vardır: (bkz: atatürk'ün naaşının tahnitlenmesi)

  • yemeyiverin. istikrara oy verin ki bu şekilde istikrarlı bir şekilde zamlar devam etsin. siz de yemeyiverin. size çok peynir meynir.

  • google search, bazı yerleşik uygulamaları ile bazı günlük problemlerimize çözüm sağlamayı amaçlamaktadır. normalde farklı uygulamalara ihtiyaç duyacağımız bazı özellikler arama motorunun içerisinde sunuluyor. firma bugün için fazlaca iddialı olsa da tüm ihtiyaçlarımıza çözüm sunmayı amaçlıyor. sunduğu bazı çözümlere bakalım:

    1) nefes egzersizi
    internet ortamı stresli bir yer olabilmektedir. google'a "nefes egzersizleri" yazıp aradığınızda görsel ve yazılı talimatlar sunulan 1 dakikalık bir nefes egzersizi programı ile karşılaşıyorsunuz. talimatları izleyerek stresten uzaklaşabiliyorsunuz. yeterli gelmez ise tekrar oynat butonuna tıklayarak egzersizi tekrar edebilirsiniz. görsel

    buradan direkt uygulamaya gidebilirsiniz.

    2) metronom
    müzisyenseniz veya herhangi bir nedenle mükemmel ritme ihtiyacınız varsa, bir metronom gereklidir. bunun için google'a "metronom" yazmanız yeterlidir. google aracında varsayılan olarak dakikada 100 vuruş belirlenmiştir ancak ihtiyacınıza göre bunu artırmak ya da azaltmak mümkündür. görsel

    direkt erişim

    3) renk seçici
    google'a "renk seçici" yazdığınızda karşınıza çıkan minik uygulama, seçtiğiniz rengin hex, rgb, cmyk, hsv ve hsl olarak karşılığını size sunmaktadır. görsel

    direkt erişim

    4) akort aracı
    google'a "akort aracı" yazdığınızda telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan mikrofon erişimi vermeniz gereken google uygulamasına erişiyorsunuz. sonrasında bir enstruman ile ya da kendi sesiniz ile çıkardığınız sesin hangi notaya ne kadar yakın olduğunu öğrenip bunu yukarı ya da aşağı çekerek ayarlayabiliyorsunuz. görsel

    direkt erişim

    5) hesap makinesi
    google'a "hesap makinesi" yazıp aradığınızda sizi karşınıza çıkan hesap makinesi ile matematik işlemlerinizi yapabilirsiniz. görsel

    6) rastgele şans uygulamaları

    a) yazı tura
    "yazı tura" yazıp arama yaptığınızda karşınıza google'ın sizin yerinize yazı tura seçimi yapacağı uygulama çıkıyor. görsel

    direkt erişim

    b) zar atma
    "zar at" yazarak aradığınızda birçok farklı zar çeşidi ile atış yapabileceğiniz google uygulamasına erişiyorsunuz. görsel

    c) çark çevirme
    bu uygulamaya "google spinner" şeklinde arama yaptığınızda erişebiliyorsunuz. (google fırıldak araması şimdilik sonuç vermiyor) uygulamayı açtığınızda sizi 6 seçenekli bir çark bekliyor. seçeneklerin sayısını 20'ye kadar yükseltebiliyorsunuz. görsel

    direkt erişim

    bunlar haricinde google yerleşik uygulamaları ile oynayabileceğiniz bazı oyunlar da bulunuyor. aşağıdaki linklerden bu oyunlara erişebilirsiniz.

    pac-man
    solitaire
    mayın tarlası
    tic-tac-toe
    yılan

  • adam terörist ise müracaat sırasında adaylığını reddedersin, kaç yerden olur alınıyor aday olana kadar, fakat seçildikten sonra yapılması adalet duygusunu sorgulatıyor... akp buradan da puan kaybetti.

  • insanlari anlamiyorum.

    bir futbol takimi dusunun, 50bin kisilik stadyum yaptirip, 400bin kisiye kombine bilet satsin. sonra bir de stadyum onunde 80bin bilet satsin. tepki gostermez misiniz? 'senin 480bin kisi icin yerin yoksa neden bu satisi yapiyorsun?' demez misiniz?

    peki internet servis saglayicilar, milyonlarca insana abonelik satip, aboneler bu hizmetten faydalanmaya calisinca 'yalniz hepiniz birden tam kapasite kullanamazsiniz, biz sistemi oyle kurduk' deyince neden tepki gostermiyorsunuz? neden 'aa evet adil kullanim olmali' diyerek kabulleniyorsunuz? mal misiniz la siz?

    milyonlarca insana 'saniyede 8mbit'e kadar' veya 'saniyede 8mbit' diyerek satilmis paketler icin uygun altyapi olup olmadigini denetlemeyen devlet, sirketin gotu sıkısınca caymasina neden goz yumuyor? utanmaz bakanlar cikip 'birileri somursun, digerlerine bant genisligi kalmasin, oh ne ala' dediginde cok mu normal. ulastirma bakaninin cikip 'hizmet satiyorsan, dayanagi olacak arkadasim' demesi gerekmiyor mu?

    adil kullanimmis, kicimin adilleri sizi...

  • 20 yıllık antalya'lı olarak 2 tanıdık arkadaşını arayıp önden arkadan sıfır, çıkamayacağı şekilde park ettir o uğraşsın. sen az bi geri manevra yapıp çıkarsın oradan. onlar çamur olursa sende balçık olursun.