hesabın var mı? giriş yap

  • 1997'deki ben. 2007'de de bunun 40'lık modeliydim. isteyip de imkân ve fırsat bulamamaktan değil. baba tarafımın neredeyse tüm erkekleri ya -babam gibi- şoför, ya tamirci, olmadı oto yedek parçacısı. rahmetli kardeşim 15 yaşında kamyon kullanıyordu. bense kamyonumuzun plakasını bile hafızama nakşedemedim.

    ilgi diyorum, olmayınca olmuyor. piyangodan sıfır araba çıksa satar daha lüzumlu bir şey alırım.

  • seferlerde ilk anons yapilirken sinirsiz ikram servisi diye bahsedilir ama insanlar genelde bir bardak koladan ve bir topkekten sonra ikiciyi istemezler veya cekinirler. aslinda hep aklimda nereye kadar sinirsiz sorusu vardi 3 litre kola icsem yine de adamlarin sesi cikmayacak miydi ?
    12 saatlik bor otobus yoluculugundaydim orta yasin uzerinde hiperaktif gozlere sahip bir amca bu sorularimi yanitladi o an anladim ki sinirsiz felan hikaye.
    hikayenin kahramani amcamiz sondan 4. 5. koltukta koridor tarafinda oturuyor, kola kek servisi basladi. sira bu amcaya geldi muavin kolayi ikram ettikten sonra cam kenarindaki kisi icin kolayi doldurdu , tabi bu sirada amca kolasini coktan bitirmisti muavin elini geri cekerken amca bardagini uzatti ve 2. kolasini aldi. muavin hemen ayni hizadaki diger 2 li koltuga ikram yapti ilerleyecekken amcam tekrar bardagi uzatti ve 3. kolayi aldi alir almaz bir kerede kolayi bitirdi ve muavinin gitmesine izin vermeden 4. kolayi aldi. bunun uzerine olaydan haberdar olan herkes amcayi izlemeye basladi. muavin arka tarafa servis yaparken amca 5. kolayi aldi. artik bundan sonra amcanin muritleri olusmaya basladi amcanin koltugunun etrafindaki insanlar da hemen 2. kolalari istediler. sanki amca secilmis kisiydi biz sehirler arasi yolculuklarda yillarca onu beklemistik , o gelmisti ve artik bu gereksiz utangaclik yol olacakti. muavin direnisi kirmak icin "arka taraflara servis yapayim sonra" diyerek arka tarafa gitti yavas hareket ediyordu ama bu hamle ise yaramadi. muavin geri donerken yolda yakalandi herkes kolalarini aldi birini doldururken digeri kolasini bitiriyordu liderimiz kacinci kolayi icti ben de bilmiyorum kolalarin etkisi ile gegiren gegireneydi bunlar zafer sarkilariydi adeta, herkes gulumsuyordu gun gelmisti. bir ara otobusu yagmalayacagiz sandim ama hareket zaten amacina ulasmisti, muavinin yuzundeki o memnuniyetsiz ifadeyi gormustuk hepimiz, evet kral ciplakti sinirsiz diye bir sey yoktu kola bitti muavin gitti.
    bir daha hic bir sehirler arasi otobouste o ruhu goremedim kraldan cok kralcilar etrafi sardi 3. kolayi isteyene gormemis ac muamelesi yapilmaya baslandi, artik muavinlerin mudahalesine gerek kalmiyor, kracilar her yerde. belki bir gun baska bir sehirler arasi otobus seferinde tekrar ayni ruhu yakalayacagiz kim bilir...

  • fragman bizi bir gezegenin yörüngesinde karşılıyor. gezegenin dünya olduğunu söylemek şimdilik güç ama pekala dünyada olabilir. daha sonra tony stark'ı zırhının dışında son derece çaresiz bir halde görüyoruz. ardından bruce banner kendisini gösteriyor. belli ki uzaydan sanctum sanctorum'a düşmüş. mabedin çatısında zaten koca bir delik görünüyor. doctor strange ve wong ise şaşkınlıkla bruce'a bakıyor. bu sahne infinity gauntlet çizgi romanına harika bir gönderme olmuş. çizgi romanlarda benzer bir sahne silver surfer ile yaşanmıştı.

    bir diğer sahnede ise scarlet witch ve vision gözükmekte. vision'ı insan formunda ilk kez görüyoruz. wakanda topraklarında ise bruce banner ile black widow karşılaşıyor. banner'ın yanında hulkbuster zırhının kolu var. bu filmde banner büyük ihtimalle hulk'a dönüşmeden önce hulkbuster zırhını kullanacak. black widow'un saç renginin değiştiğini görüyoruz. captain america: civil war sonrası avengers ekibinin bir kısmı yer altına çekilmişti. o yüzden kaçak durumdaki avenger'lar da fiziksel bazı değişimler söz konusu.

    sanctum sanctorum'a geri döndüğümüz sahnede dikkatli gözlerin asla kaçırmayacağı süper bir detay var. tony stark'ın elindeki telefon. o telefonu captain america: civil war filminin sonunda ihtiyacı olursa araması için steve rogers vermişti. tony'nin mabede bruce için geldiği tahmin edilebilir. o sırada dışarıda bir kargaşa yaşanıyor. peter parker'da olayın farkında. ki açık şekilde spider-sense'i görüyoruz. etrafında yıkıma neden olan bir portal açılmış. bir başka sahnede loki'yi görüyoruz elinde tesseract var. thor: ragnarok'u izleyenler yerde yatanların kim olduklarını kolaylıkla tahmin edeceklerdir. daha sonra thanos arz-ı endam ediyor. geldiği portalın açılışı tesseract'in çalışma prensibiyle neredeyse aynı. thanos'un görsel açıdan harika olduğunu söyleyebiliriz.

    spider-man'i new york'a yerleşen portalın üzerinde görüyoruz. yeni ıron spider kostümü muazzam görünüyor. thor ise bir makinanın merkezinde. o sahneyi şu an çözümlemek güç. proxima midnight ise bir mızrak fırlatıyor. mızrağı yakalayan ise captain america'dan başkası değil. filmde muhtemelen nomad ismini kullanacak. corvus glaive'i ise vision'ın üzerine çökmüş şekilde kısmen görüyoruz. mind stone'u almak için mızrağını kafasına geçirmiş. thanos fragmanda gauntlet'a space stone'u yerleştiriyor. diğer gem ise power stone. nam-ı diğer orb. power stone'u en son ilk guardians of the galaxy'nin sonunda nova corps'ta bırakmıştık. thanos'un ilk nova corps'a bir ziyaret yaptığını düşünebiliriz.

    wakanda'da ise büyük bir savaş olacak. wakanda'da captain america'yı, bucky'yi, black panther'i, hulk'ı, war machine'i falcon'ı ve black widow'u görüyoruz. ben son infinity stone'un yani soul stone'un wakanda'da olduğunu düşünüyorum. hatta bu heart-shaped herb olabilir. önemli detaylardan bir tanesi de black panther'in düşmanlarından m'baku'nun black panther'in yanında savaşması. ortak amaç uğruna belli ki iki düşman arasında ittifak olacak. wakanda savaşında kahramanlarımızın dövüştüğü yaratıklar ise outriders isimli ırk. ilk kez çizgi romanlarda jonathan hickman'ın yazdığı ınfinity eventinde görünmüşlerdi.

    thanos'un ne derece büyük bir tehdit olduğunu fragman çok başarılı şekilde vermiş. spider-man'i yere çalmasının dışında ıron man'e attığı yumruk bütün mcu'ya atılmış bir yumruk gibiydi. ıron man'in çaresizliği ve thanos'un ne kadar güçlü olabileceği en güzel şekilde hissettirilmiş. zaten fragmanın genel havasında ciddi bir çaresizlik hissi var. bütün mcu bu sefer ne derece büyük bir güçle karşı kaşıya olduklarının farkında.

    fragmanın son sahnelerini ise thor ile guardians of the galaxy'nin tanışması oluşturuyor. genel olarak çok başarılı buldum fragmanı. heyecanla bekliyorum.

  • arka sokaklar senaristini görünce şaşırtmıştır. abi 435 bölüm sonra mı aklına geldi bu olay :(

  • sırada bekleyen hastalarının hakkını yedirmeyen doktora helal olsun. ülkenin böyle yürekli insanlara çok ihtiyacı var.
    normal çalışan bir hukuk sisteminde hsyk’nın bu ve benzeri durumlarda (halı saha maçında öğretmenleri gözaltına aldıran savcı https://eksisozluk.com/…retmenin gözaltına alınması - link için @mavibalinahemdeminik’e teşekkürler) gerekli adımları atması gerekirdi.
    edit: hsyk değil hsk imiş. “yüksek” ibaresi son referandumla çıkarılmış. @kafto’ya bu bilgi için teşekkürler.

  • kaynak tarih lugati

    süt kardeşler filmine ilham kaynağı olan hüseyin rahmi'nin gulyabani adlı romanıdır.

    arapça "canavar, dev" anlamındaki "gûl" ile farsça "çöl, sahra" manasındaki "beyâbân" birleşmiş ve ortaya "gûl-i beyâbân" çıkmış.

    gûl-i beyâbân da değişerek gulyabani olmuş. gulyabani karanlıkta ve tenha yerlerde görüldüğüne inanılan hayalet, hortlak.

    az da olsa yazma eserlerde ilginç gulyabani tasvirlerine rastlanmaktadır.

    -bunlardan biri british library'de kayıtlı bulunan acâibü'l-mahlûkât nüshasında kendine devekuşunu binek yapan gulyabani minyatürü.

    -xvııı. asra ait bir tarih metninde eski kullanımıyla gûl-i beyâbân.
    istanbul kadim tarihinde bir dönem harap kalınca içerisinde gulyabanilerin cirit attığı söyleniyor.
    "dahi gûl-i beyâbân hâdis olmuşdu derûnunda."

    -surname-i vehbî'de acem kılıklı ve gulyabani görünümlü iki dev.

    -şehnâme'de rüstem'in dev'i kementle yakalaması.”

  • annem.

    her anlamda başarılı. profesör. anneannemin vasiyeti imiş zamanında. kitaplarını üst üste koyunca benim boyumu geçiyor. altmış beş yaşında hala bilimsel makale yapayım, kitap yazayim derdinde. öğrencileri hayran, tanıyan hayran, imrenilecek bir saygı ve sevgi görüyorum insanların gözlerinde. çocukluğuma ait bir tablo; etime kazınmış, geceleri hep bilgisayar başında. bir o kadar da mütevazi. yeni biriyle tanıştığında eğitimciyim der geçer, ayrıntıya girmez gerekmedikçe. evde hala ya mutfakta ya da bilgisayar başındadır. nasıl temiz titiz bir kadın, nasıl hamarat. nasıl bir hamaratlıksa bu, fırında domates soslu somon yapsam; arkadaşlarım domates suyunu annenden aldın di mi, o yuzden çok güzel olmuş diyor:p yan tabaktaki mezeyi benim yaptığıma inandıramıyorum kimseyi. evime ilk kez gelen biri evin çok şeker, annen ile beraber mi döşediniz diye soruyor, gülümsüyorum ne yapayım: ) nasıl bir imaj, nasıl bir güven bırakıyorsa insanlarda artık. . . benim diyen ev hanımına taş çıkartacak kadar becerikli ve elinden her iş gelen bir kadın. örgü örer, dikiş diker, mutfakta harikalar yaratır, üretir, çoğaltır, çekip çevirir.. hiç boş kalmaz ki. ailecek hep gölgesinde kaldık, gölgesinde huzur ve güç bulduk.

    mükemmel insanlar, mükemmel dostluklar etrafında.. ve mükemmel bir evlilik. babamla muhabbet kuşu gibiler hala; huzur veren bir uyum ve bu uyumun mimarı, koçu annem.

    ona hayranım ve onunla gurur duyuyorum.

    çocukluktan beri en büyük korkum onu kaybetmek. biliyorum o gün geldiğinde darmadağın olacağım.