hesabın var mı? giriş yap

  • ince'ye değil bakanlık selam verilmez.

    oğan için türk dünyası ile ilişkiler bakanlığı bence de şık olacaktır.

  • sömestır tatilinde, akşam evde otururken birden telefonum çalar, ilkokul arkadaşlarım buluşmuş ve beni çağırıyorlar

    ben: ben gidiyorum, ilkokul arkadaşlarım aradı, buluşmuşlar

    babam: oğlum boşver, napacaksın küçücük çocuklarla?!

  • vardır böyle bir hadise. eğer deftere yeni yeni yazılmaya başlanmışsa sağ taraf diye bahsettiğimiz yer daha çok sayfaya sahip olduğundan daha rahat yazı yazma imkanı verir. her ne kadar öksüz kalan sol tarafı defteri kıvırarak daha yazılabilir bir hale getirmek mümkün olsa da kişi rahat edemez, bir an önce bitsin de diğer tarafa geçeyim diye düşünür. hatta bir çok öğrencinin defterine baktığımızda sağ taraftaki yazıların daha özenli ve daha güzel yazılmış olduğu hemen farkedilebilir.

  • petrol denediyse o zaman "nasıl"ını da açıklayalım.

    efendim şimdi stavanger açıklarında ilk petrol fışkırdığında amerikalılar başta olmak üzere herkes salça olur. tabi bu "siz şimdi balıkçı iskandinav köylüleri olarak bilmezsiniz, biz size amerikan know-how'ını verelim gelirlerinize de ortak olalım" gibisinden yapıldı.

    ancak norveç bu tekliflere karşı geldi ve şaşırtıcı bir kararla devlet olarak petrolü çıkaracağını açıkladı. ve bunun için de statoil / devlet petrolü şirketini kurarak kuzey denizindeki petrol sahalarına yalnızca bu şirket üzerinden lisans dağıtmaya başladı.

    gel zaman git zaman statoil yeniden yapılandırmaya gitti, hem norveç'te hem abd'de borsaya açıldı ve yeni isim olarak kendisine equinor ismini seçti.

    bugün de hala her iki borsada eqnr ticker'ı ile işlem görmektedir.

    norveç devleti de petrol ve doğalgazdan elde ettiği geliri norveç varlık fonu aracılığıyla bütün dünyadaki önde gelen şirketlere yatırım yaparak değerlendirdi. halen daha norveç'te hükümetlerin, söz konusu gelirlerin yıllık olarak sadece çok küçük bir yüzdesini harcama yetkisi vardır.