hesabın var mı? giriş yap

  • konusanlarina çok entel ve bilimsel bir hava verir. atina'da kafasi kasketli (bayagi bizim bildigimiz çiftci kasketi) seyyar bir muz saticisi bana "penta, heksa" vs. diye para üstü sayarken "kim bilir ne biçim geometri biliyordur bu adam" diye geçmisti aklimdan.

  • muntons pilsner kit için yaparken dme (kuru malt özü) kullandıysanız daha güzel biranız olur. hatta bana göre en iyisi 1 kg dme ve 200 gr şeker. bu noktada dikkat edeceğiniz şey 3 hafta kovada beklemek. evet sitede 2 hafta diyor ama bence de pek çok insanın dediği gibi ticari bu söylem. ha 18-19 gün olabilir belki optimum değer ama kesinlikle 14 gün değil. ha bu demek değil ki 14 günde iyi bira olmaz ama kovada bence 21 günü beklemeye çalışın ya da 15. günden sonra hidrometre aldıysanız her gün numune alıp yoğunluk ölçüp, değişim yoksa şişeleyin. benim tahminim 19. günde fermantasyon bitiyor ama henüz hidrometrem olmadığı için 21 gün bekletiyorum :) 21 gün beklemişseniz şişelemeden sonra 5. gün 1-2 saatlik derin dorunduruda hızlıca soğutup içilebilir biranız olur ama berrak olmaz ve hafif maya tadı gelir, ki maya tadı bence kötü değil :). tam berrak ve iyi lezzet için en az 7 gün şişe sonra 4 gün ve üstü buzdolabı. tabi 7 gün bitti diye komple buzdolabına yığmayın, bekleyecekse dışarıda beklesin, daha lezzetli olur :) ha bu arada en kötü yapılmış hali piyasa biralarına göre gerçekten lezzetlidir yeter ki birayı yudumlamanız 25-26 günden önce olmasın. şişeleme şekeri keyfe bağlı, çok gazlı seviyorsanız 750/360 şekerlerden 2 tane, az seviyorsanız 1 tane bu kullanın. az dediğim de öyle çok az olmaz, yeteri kadar diyelim.

    edit: şişeleme şekeri için 2 tane 750/360 kullanmışsanız tadım için bile 7 günü bekleyin, 1 tane kullanmışsanız 5. gün hızlı soğutma ile tadım yapabilirsiniz. 2 şekerliler 5. günde biraz şekerli olabiliyor tadarken.

    edit 2: en iyi duruma ne zaman geldiğini soranlar var. hadi yuvarlayalayım 20 gün kova, 20 gün şişe. buzdolabı süresi çok önemli değil pilsner için, soğutun için. illa o da mükemmele yaklaşsın derseniz 3-4 gün de buzdolabı diyelim ama çok farketmiyor, zaten tortuyu kaldırmadığınız sürece berrak bir bira pilsner. buzdolabından aldıktan sonra tortuyu kaldırmak da kolay değil öyle, çalkalamadığınız sürece sorun yok. tek seferde şişenin dibinde 2 parmak seviye kalana kadar bardağa dökün. o kalan 2 parmaklık seviyeyi de şifa niyetine sonra için :)

  • izmirliler üzülmesin izmir'e ayrılan paranın tamamı izmir için harcanır lakin ankara için ayrılan 955 milyon tl den 62 milyon tl bile ankara için harcanmaz.

  • "hiçbir erkek birlikte olmak istemeyeceği bir kızla yakın arkadaş olmak istemez." tespitiyle freud amcamızın yıllar önce cevapladığı sorudur.

    aksini iddaa eden hatun kişilere de sorular hazırladım.

    "çok yakın bir arkadaşınız olan soner'le film izliyorsunuz? soner bir anlık hatayla dudaklarınıza yapıştı ve sizi öpmeye başladı. tepkiniz ne olurdu?

    cevabı biliyorum.

    - evet tokat atardınız.
    - ağzına sıçardınız.
    - doğduğuna pişman ederdiniz dimi? *

    pekii. '' bir anlık hatayla soner'in dudağına yapışan siz olursanız? soner tokatı nereye atar? ''

    konu kapanmıştır.

  • geçenlerde çok eskiden izlediğim truman show hakkında truman'ın dışarı çıkınca ne yaptığını düşündüm ve şöyle bir düşünceye ulaştım:
    truman dışarı çıkıyor ve aklında yapacağı bir sürü şey var ama bir o kadar da kafası karışık çünkü kendi bildiği dünyadan farklı bir dünyada. tabi truman çıkınca çok ünlü bir showda bulunduğu için paparaziler etrafını sarıyor ve bir sürü soru soruyorlar. bu durum bile trumanı çok farklı bir yerde olduğunu öğretiyor. e tabi bizim kızımız geliyor ve truman a yol göstermek için yanına alıyor. işte bunlar sevgili falan oluyorlar ama nereye kadar? trumanın diploması yok gerçek saha tecrübesi yok. kim ne yapsın onun showundaki işini. e bizimki için tek fırsatlar şöhretinin verdiği reklamlar falan ama zaten yaşamı olan show dünyası onu tiksindirmiş, yapmak istemiyor. truman böyle işsiz eski yıldızlar gibi ama beş kuruşsuz sevgilisinden geçiniyor. bizim kız da kensinine mi baksın trumana mı, kapı dışarı ediyor bunu. truman da artık etrafta artık pek anılmayan bir eski yıldız olarak dolaşıyor. aa truman'a bak ne hale düşmüş gibi tepkiler alıyor her yerde. internette truman show yıldızı trumanın yeni hali görenleri şaşırtıyor diye haberler yapılıyor. çaresiz truman artık reklamlara muhtaç olsa bile teklif gelmiyor. gelse bile onu geçindirmiyor ve o bilmediği dünyada evsiz olarak bir yaşam sürüyor.

    e tabi omurgasız olursa belki çok mutlu olup daha da ünlenip milyonlar kazanabilir.

    edit: bir arkadaşımız dışarı çıktığında neden soru sorsunlar demiş. yazarken " truman bey bu dünya bildiğiniz dünya gibi değil, nasıl yaşamınızı devam ettireceksiniz, sonraki hayatınızda neler yapacaksınız" gibi bunaltıcı sorular sorarlar diye düşünmüştüm.

  • en yakın rakibinden sadece bir kaç cm² daha büyüktür.

    edit: sözlüğün 28 milyonuncu entry'sinin bu olması gerçekten çok vahim oldu :/ bilsem şiir falan yazardım.

    edit 2: yozgat'taki dayıma selam gönderiyorum.