hesabın var mı? giriş yap

  • ya abi işte neden evrim dersi ortaokulda önemli neden doğal seçilimin anlatılması önemli canlı kanlı örneği bu başlık. ya amk adam diyor ki hiç bir ilaç yok, hiç bir vitamin takviyesi yok atıyorum 60-70 yaşında. ama aynı şartlar altında hastalığı olan, ilaç tedavisine ihtiyaç duyan, doktora hastahaneye ihtiyaç duyan, sağlıklı beslenmeye ihtiyaç duyan, soğuğa dayanıklılığı olmayanları hiç görmediğinden hiç haberleri bile yapılamıyor. adamlar ölüyor çünkü a.q ölüyorlar. hayatta kalabilen tek kişiyi bulup da bu hayat tarzını öven bir başlık. adam bu yaşam tarzını benimsediğinden değil orda. adam öyle yaşama adapte olabilen belki de tek kişi olduğu için orda ve bunun haberi yapılabiliyor.

    al hocam uçak biletini bas git. hadi siberyaya da gitme, git karadenizde bi köye yerleş, al av tüfeğini de ayı falan çıkarsa vurursun. into the wild filmi mi etkiledi bilmiyorum. ama haberiniz yapılamadan doğal hastalıklardan ölebilirsiniz. işte o adam başarılı gen, kendini hayat şartlarına adapte edebilmiş gen. ölenleri görmüyorsun. buna adapte olamayan türü görmüyorsun. buna doğal seçilim deniyor. hayvanlar da böyle evrildi başarısızlar yok oldu gitti haberin bile yok. kim bilir ne çeşit vardı. bilmiyoruz.

    ben de seviyorum doğal yaşamı, ben de seviyorum insan olmadan yaşayayım odun keseyim tavuğumdan yumurtamı alayım, ateşimi yakayım üzerinde biber pişireyim. ben de istiyorum. ama olmuyor işte. yapabilen yapsın. herşeye özenmek iyi değil.

  • 1990 yılında japonya’da saptanan kırık kalp sendromunun bir diğer adı da takotsubo sendromudur. ayrıca 1846'da george man burrows da, british foreign and medical review'de yayınlanan makalesinde nörokardiyak bağlantıya dikkat çekmiştir. kırık kalp sendromu beyin ve kalp ekseninde gerçekleştiğine dair güçlü kanıtlar olsa da hala tam olarak anlaşılabilmiş değildir. genellikle duygusal travma sonucunda görülen bu sendromda kalp kasının pompalama işlevi geçici olarak etkileniyor ve kalp kası zayıflıyor. böyle bir durumda kişide kalp krizine benzer, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkıyor. başka bir araştırmaya göre ise mutluluk da bu sendroma neden oluyor. araştırmaya katılanların %96’sında sendrom üzüntü ve stresle, %4’ünde ise olumlu bir olayla tetiklenmiş. mutlu veya üzücü bir olayın neden olduğu bu sendromun her iki şekli de kadınlar ve yaşlılarda daha yaygın görülüyor.

    "duygular beyinde işlemden geçiriliyor, dolayısıyla hastalığın beyinde başlayıp kalbi etkilediği fikri akla yakın."

    kırık kalp sendromu hastalarının belirtiler başlamadan önce beyin taramaları olmadığı için hastalığın tam olarak nasıl gelişim gösterdiği halen çözülebilmiş olmamakla birlikte tts'nin birçok nedeni olması muhtemel olsa da, bu bulgular merkezi sinir sisteminin belirli bölümlerinin işlevindeki değişikliklerin, stresli bir tetikleyiciye yanıt olarak bir tts olayının başlamasına neden olabileceğini göstermektedir.

    kısaca beyin ve kalp etkileşiminin bir sonucu olarak görülmektedir.

    sadece bilgisi bile imgeleri tekrar tekrar sorgulamaya ; gamı, kederi, hüznü ve yeisi kavramsal olarak yeniden değerlendirmeye; werther'ı akla getirip hülyalara dalmaya davet eder. böyle ruhsal buhranlar sırasında bir an durup bobby mcferrin'in acapella şarkısına yoğunlaşmak kalbe iyi gelir. :)

    in every life we have some trouble
    but when you worry you make it double
    don't worry, be happy

    https://www.youtube.com/watch?v=d-dib65scqu

  • tasarımın gerçekten ne kadar önemli olduğuna dair tarihteki en büyük olaydır.

    warren beatty zarfı eline alıyor. zarfın tasarımı şu şekilde:

    en üstte oscars yazıyor.

    ortada adayın adı (bu zarfta şu şekilde):
    la la land
    emma stone

    oysaki filmin adının altında yapımcıların adının yazması lazım. warren abi olayı çakıyor, bir tuhaflık var. oscar goes to diyor ama dili varmıyor devamına. bir de sen bak der gibisinden fay dunaway'e uzatıyor. fay abla çat diye okuyuveriyor la la land'i.

    tasarımdaki hata, aday olunan dalın en altta ve en küçük puntoyla yazması.

    sunucular genelde o zarftaki kağıdı tamamen çıkarmaz. dolayısıyla sadece ödülü alanı görürler, hangi dalda ödül verdiklerini değil.

    kısaca warren abi, tasarımdaki kötü uygulamadan ötürü best actress yazısını göremedi. görse idi, zaten hafiften çaktığı olaya uyanırdı. zaten la la land'in yapımcısı herkesi ikna edebilmek için ödülü kazanan zarfı açıp seyirciye gösteriyor. hatanın neden kaynaklandığını anlıyoruz. en altta minicik bir best picture var, hiç kimsenin göremediği.

    burada rahatça görülüyor

  • aromaterapi, genel sağlığı düzeyini korumak ve artırmak için doğal bitki özleri kullanan bütüncül bir iyileştirici tedavidir. bazen buna esansiyel yağ tedavisi de denir. aromaterapi; vücudun, zihnin ve ruhun sağlığını iyileştirmek için aromatik esansiyel yağları tıbbi olarak kullanır. hem fiziksel hem de duygusal sağlığı geliştirir.

    yakın zamanda aromaterapi, bilim ve tıp alanlarında daha fazla tanınmış ve popüler hale gelmiştir.

    aromaterapinin tarihi

    yaklaşık 6000 yıllık bir geçmişe sahip olan aromaterapinin ilk olarak mumya yapımında eski mısır uygarlığı tarafından kullanıldığı bilinmektedir. aynı çağlarda, eski çin uygarlığı tarafından da aromaterapi yağları ve bitkileri tanrıya olan şükranın bir ifadesi olarak kullanılmaktaydı. aromaterapinin tedavi ve güzellik maksadıyla kullanımı ise ilk olarak eski yunan medeniyetlerinde ortaya çıkmıştır. roma imparatorluğu devrinde aromaterapi, banyo sonrası masaj teknikleriyle kullanım alanı bulmuştur.

    uçucu yağların damıtılması ise 10. yüzyılda perslere atfedilir. ancak bu uygulama daha önce de kullanılıyor olabilir. uçucu yağ damıtması hakkında bilgi 16. yüzyılda almanya'da yayımlandı. 19. yüzyılda fransız doktorlar, uçucu yağların hastalık tedavisindeki potansiyelini fark etti.

    tıp doktorları 19. yüzyılda kimyasal ilaç kullanmaya odaklandı. bununla birlikte, fransız ve alman doktorlar hala hastalıkların tedavisinde doğal botaniklerin rolünü kabul etmekteler.

    “aromaterapi” terimi, 1937'de yayımlanan bir konuda yazdığı bir kitapta bir fransız parfümcü ve kimyacı rené-maurice gattefossé tarafından ortaya koyuldu. gattefosse daha önce lavantanın yanık tedavisinde şifa potansiyelini keşfetmişti. kitap, tıbbi durumların tedavisinde de uçucu yağların kullanımını tartışıyor.

    aromaterapi tedavisi nasıl çalışır?

    aromaterapi, aşağıdaki gibi ürünleri kullanarak koku ve cilt emilimi hissi ile çalışır:

    -difüzörler
    -aromatik spritzerler
    -inhalerler
    -banyo tuzları
    -masaj veya topikal uygulama için vücut yağları, kremler veya losyonlar
    -yüz vapurları
    -sıcak ve soğuk kompresler
    -kil maskeleri gibi.

    bunları tek başına veya herhangi bir kombinasyonda da kullanabilirsiniz.

    neredeyse yüz çeşit uçucu yağ mevcuttur. genellikle insanlar en popüler yağları kullanırlar. uçucu yağlar çevrimiçi olarak, sağlık sektöründeki gıda mağazalarında ve bazı süpermarketlerde bulunur. yağlar, fda tarafından düzenlenmediği için saygın bir üreticiden satın almak önemlidir. bu, yüzde 100 doğal kaliteli bir ürün satın almanızı sağlar. hiçbir katkı maddesi veya sentetik içerik içermemelidir.

    her uçucu yağ; kendine özgü iyileştirici özelliğe, kullanıma ve etkiye sahiptir. sinerjik bir karışım oluşturmak için uçucu yağları birleştirmek daha da fazla fayda sağlar.

    aromaterapinin faydaları

    aromaterapinin faydaları genel olarak:

    -acıyı ve ağrıyı hafifletmesi,
    -uyku kalitesini artırması,
    -stres, ajitasyon ve kaygıyı azaltması,
    -boğaza iyi gelmesi,
    -baş ağrısı ve migren tedavisi,
    -kemoterapinin yan etkilerini hafifletmesi,
    -işgücü rahatsızlıklarını azaltması,
    -bakteri, virüs veya mantarla savaşması,
    -sindirimi düzenlemesi,
    -bağışıklığı arttırması gibi.

    kanıtlanmamış iddialar:

    aromaterapi için bilimsel kanıtların bazı hastalıklarda sınırlı olduğu düşünülmektedir. alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı ve kalp hastalığının tedavisinde aromaterapi kullanımını destekleyen kanıtlar henüz bulunmamaktadır.

    tedavi edebileceği durumlar:

    aromaterapi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok durumu tedavi etme potansiyeline sahiptir:

    -astım,
    -uykusuzluk,
    -yorgunluk,
    -depresyon,
    -iltihap,
    -periferik nöropati,
    -adet sorunları,
    -kellik,
    -kanser,
    -erektil disfonksiyon,
    -artrit,
    -menopoz gibi.

    en popüler aromaterapi yağları

    national association for holistic aromatherapy'e göre, en popüler uçucu yağlar:

    -adaçayı,
    -selvi,
    -okaliptüs,
    -rezene,
    -sardunya,
    -zencefil,
    -herdemyeşil,
    -lavanta,
    -limon,
    -limon otu,
    -mandalina,
    -neroli,
    -silhat,
    -nane,
    -roma papatyası,
    -gül,
    -biberiye,
    -kabe samanı,
    -ylang ylang gibi yağlardır.

    uçucu yağlar değişik yollarla kullanılabilir: örneğin, vücut losyonlarına veya taşıyıcı yağlara eklenip ardından topikal olarak uygulanır. yüz toneri, şampuan veya saç kremi uçucu yağlarla zenginleştirilip denenebilir. sıvı sabun, diş macunu veya gargaraya dahil edilebilir. ayrıca yağları bir odaya sıkabilir ya da banyoya damlatabilirsiniz.

    yan etkiler

    çoğu uçucu yağın kullanımı güvenlidir. ancak, bunları kullanırken almanız gereken bazı önlemlerin yanı sıra, özellikle reçeteli ilaçlar kullanıyorsanız, bilmeniz gereken bazı yan etkiler olacaktır.

    esansiyel yağları doğrudan cildinize uygulamayın. yağları seyreltmek için daima bir taşıyıcı yağ kullanın. uçucu yağları kullanmadan önce cilt testi yaptırmayı unutmayın. narenciye esansiyel yağları; cildinizi güneşe daha duyarlı hale getirebileceğinden, güneş ışığına maruz kalacaksanız bu yağlardan kaçınmalısınız.

    hamile veya emziren kadınlar uçucu yağları dikkatli ve doktor gözetiminde kullanmalıdır. bazı yağlardan kaçınmalı ve uçucu yağları asla yutmamalıdır.

    uçucu yağları kullanmanın yan etkileri şunlardır:

    -döküntüler
    -astım atakları
    -baş ağrıları
    -alerjik reaksiyonlar
    -cilt tahrişi
    -mide bulantısı gibi.

    aşağıdaki rahatsızlıklardan birisi varsa, uçucu yağları dikkatli kullanın:

    -saman nezlesi
    -astım
    -epilepsi
    -yüksek tansiyon
    -egzama
    -sedef hastalığı

    not: herhangi bir aromaterapi tedavisine başlamadan önce daima doktorunuzla konuşun. aromaterapinin tamamlayıcı bir terapi olduğunu unutmayın. doktor onaylı herhangi bir tedavi planının yerini alması amaçlanmaz.

    kaynaklar: tr.wikipedia, healthline, webmd, medicalnewstoday websiteleri. turek, c., & stinzling, f.c. (2013, january). stability of essential oils: a review. comprehensive reviews in food science and food safety 121: 40-53

  • görsel

    inanılmaz bir olay. kendisi akp sarıyer ilçesinin kurucularındanmış.. resmen siyasete göbeğine kadar bulaşmış milletvekili adaylarını veya eski milletvekillerini bir bir rektör atıyorlar. ankara üniversitesi rektörü 3 dönem akp milletvekilliği yapmış birisi. bir sürü var bu örnekten. insanların ülkemizde adalete liyakate inancının düşmesi boşuna değil.

    bu atama bana ak partide devlet yönetme geleneğinin olmadığını böyle bir kültürün olmadığını gösteriyor. çünkü bu makam bir üniversite yöneticiliği bir belediye başkanlığı veya milletvekilliği değil. devletin güçlü olması için buraya liyakat sahibi gerçekten o makamı hak eden ve siyasete bulaşmamış birisi atanmalıydı.

    gerçi ak parti milletvekili adayı yapılıp sonra aynı kişinin mit başkanlığına atandığı süreci yaşatan veya eski milletvekilini anayasa mahkemesi üyesi atayan bir partiye devlet yönetme kültürünü anlatamazsınız.

  • tekrar yazıyorum avrupanın tarım ve hayvancılıkta iddiası olmayan bir ülkesinde dana kıymanın kilosu 12 lira. inanmayan olursa fişiyle faturasıyla koyarım. aynı ülkenin alım gücü türkiyenin üç katı, gsmh ile düzeltilmiş ortalama maaş türkiyenin iki katı, benzinin litresi 3 lira, bira 50 kuruş.

    türkiyede kriz yok.
    türkiyede kriz bir yaşam biçimi.

    ayılın isyan edin diye yazıyorum şunu ama hiç ümidim yok. hayvanın yemini ithal ediyorsun, hayvanı ithal ediyorsun, hayvancıdan markete kadar araya 5 tane aracı sokuyorsun, hayvancılıkta en ilkel üretim tekniğini kullanıyorsun, hayvancılık politikan yok, buna rağmen bir kabulleniş içindesin canım kardeşim.

    eti bugün kilosu 25 liradan satıyoruz deseler camı çerçeveyi indirir 50 kilo stok yaparsın ama bu amk yerinde neden bu kadar pahalı lan bu et demiyorsun. medeni ülkeler için lüks değil lan o kıyma dediğin nane. doğru düzgün yönetilse, birilerini zengin etmek için şerefsiz fırsatçılara imkan verilmese rahat rahat yersin içersin.

    kabahat hayvancıda değil onun iliğini kemiğini emen tüccarlarda, o tüccara göz yuman devlet aklında. bir uyansan höt desen her şey değişecek canına yandığım. kurtul artık şu biz dünyanın zirvesindeyiz, herkes bize hayran, herkes bize düşman kafasından. seni kıskandığını sandığın adam her hafta kilo kilo ete ekmek banıyor sen kurbandan kurbana kavurma hayali kuruyorsun.

    isyan et arkadaşım.

    edit:
    kanıt diye yırtınan bir kitle var üşenmedim bugün markette fotograf çektim. buyrun.

    fiyat çek korunası cinsindendir.
    tl karşılığı kilosu 10.5 tl ediyor.

  • "fakir misin nesin?" demesinler diye ayni kiyafeti ust uste 2-3 gun giymek yerine her gun yeni bir kiyafet giyip bir kere giydigin eski kiyafeti de dolaptaki tertemiz kiyafetlerin arasina geri sokamamaktan kaynaklanan durum. simdi saydim, sandalyenin uzerinde 4 farkli kiyafet var. sandalyede biriken kiyafetler sayesinde yataginda kitap okuyup, ders calisan ve laptop kullanan bir nesil yetisti.