hesabın var mı? giriş yap

  • bir kadin ve bir erkek cayirda yurumektedir. erkek ciceklerin ustune basar;

    - aay mukerrem, basmasana ciceklere! onlar da canli...
    - ohoo.. hersey de canli mina koyayim... yok kopegi kirma mukerrem, yok kusu dovme mukerrem...
    - kusu mu dovdun?
    - e, ucuyo...

  • kendi yolunda giden tır şoförünün suçlu olduğunu yazan arkadaşlar olmuş.
    bak sen geri geri giden araba suçsuz tabi, otoyolda geri gitmek kadar doğal olan ne olabilir değil mi.
    o trafikte önündeki aracında ileri doğru gidiyor olması gerekir, geri geldiğini nereden anlayacak arkadan gelen, o bir kaç saniyelik sürede geri lambasınımı görecek, kaldı ki yanıp yanmadığı bile belli değil.
    t, kendi yolunda sağdan sağdan ilerleyen suçsuz bir ağır vasıta aracın başına gelen elim olay.

  • fakirin xiaomisinin, iphone alınca kendini zengin sanan dangalakların çenesini yormasıdır.

    eskiden zenginin malı, fakirin çenesini yorardı. şimdi kendini zengin sanan mallardan ortalık geçilmiyor.

    aylar sonra gelen edit: başlığı açan ben değilim, başlık başa kalmış.

  • hollanda, fransa, danimarka ve hatta isveç gibi çoğu ülkenin o zamanlar doğu hindistan şirketi adıyla kurulmuş şirketi vardı ancak, en iz bırakan the british east india company olmuştur. halk arasında john company olarak bilinir, kendileri ise, yaptıkları aşağılık işleri gizlemek için olsa gerek, isimlerinin önüne honourable sıfatını koyarlar. ''akarı yok kokarı yok'' denilebilecek o zamanların en temel ticari emtiaları pamuk, ipek, indigo boyası, tuz, güherçile* , çay ve haşhaş gibi ürünlerin ticaretini yapmış ve piyasaları türlü yollarla domine ederek muazzam bir monopole dönüşmüştür. kendi askeri, madeni parası, mahkemesi vs. olan.
    britanya, hindistanı bu şirket üzerinden 1874 e kadar 250 sene sömürmüş, şirket tasfiye olduktan sonra da gandhi gelene kadar 75 yıl doğrudan yönetip sömürmüştür. hindistan halkı ve gandhi' nin çabalarıyla 1947 de britanya'nın hindistan'daki hakimiyeti son bulmuştur.
    karayip korsanları filminde şirketin ismi sıkça geçer ve gerçekte olduğu şekilde filmde de kötü karakterlerin toplandığı bir deniz şirketidir.

  • bu kadar da boş duyar fazla gerçekten. bi sik yapmayıp 5000 lira maaş alan meslek grubunu yumuşak bir dille (hatta fazla yumuşak) eleştirmişlerdir. meslek onurunu falan bırak böyle bir mesleğin olması bile abesle iştigal ve israftır.

  • çin'e sürekli gidip gelen biri olarak çok olağan bulduğum durum. çin hükumetinin elektrikli araç konusunda inanılmaz kesin bir yönelimi ve ciddi teşvikleri var. ülkedeki 30 yerli araba imalatçısı firmanın 10 tanesi elektrikli araç üretiyor. trafikteki otobüsler için de de dönüşüm yaşanıyor. trafikte çok sayıda elektrikli otobüs görmeniz mümkün. özellikle shenzhen bölgesinde, taksilerin neredeyse tamamı, çinli byd firmasının ürettiği elektrikli araçlar. tesla da çok yaygın olmamakla birlikte üldeke ilgi gören bir marka.
    çin, üretim yoğunluğu ve geniş nüfus dağılımı nedeniyle ciddi enerji açığı olan bir ülke. bu nedenle şi, son çkp kongresinde "şi'nin yolu" olarak tanımlanan stratejisinde alternatif enerji kaynaklarıyla ülke ihtiyacının en az %40'ını karşılamayı önerdi ve bu yolda ilerliyor. amaç enerji açığını kapatmak. bu nedenle ülkede şu an güneş enerjisi çok aktif kullanılıyor. şahsen konuştuğum çinlilerin tamamı, şi'yi öve öve bitiremiyorlar. dahası önceki yıllarda bu ülkeye gittiğimde, adamlar kendilerini afrika'daki herhangi bir ülkeden daha güçlü gördüklerini belirtir bir davranış sergilemiyorlardı. ancak son gidişimde artık çinlilerde, "biz büyük gücüz" algısının oluştuğuna tanık oldum. bu yüzden şi çok ciddi destek görüyor. ayrıca dışa açılım konusunda da kendisi eskilere nazaran hayli ılımlı biri. bununla birlikte çok dengeci bir adam ve herhangi bir ülkeye bağımlılığı ülke için en ciddi tehdit olarak görüyor. bugün tesla'ya bu şekilde bir izin verilmesinin ardından mutlaka know-how paylaşımı ve abd ambargosunu, yatırım ve üretimi doğrudan çin'e taşımak yoluyla verilen zekice bir yanıt vardır. ki zaten hali hazırda çin'de elektrikli oto bataryası üretiminde çok güçlü firmalar da mevcut.

    edit: bugün elon musk'ın da katılımıyla, fabrikanın temel atma tören yapılmış. *

  • "bazısı şunu der, bazısı bunu der oysa evrim ispat edilememiştir"
    çok bilgilendirici bir yazı,
    tanrıyı göster dersen " o görünmez ama her yerde" der ve sıyrılır, işte mevzu onun için bu kadar